Antena 3 CNN Politică Poker în Coaliție. Cum vrea Ciolacu să-i forțeze mâna lui Ciucă cu varianta Geoană-candidat PSD la prezidențiale (surse)

Poker în Coaliție. Cum vrea Ciolacu să-i forțeze mâna lui Ciucă cu varianta Geoană-candidat PSD la prezidențiale (surse)

Marcel Ciolacu vrea sprijinul PNL pentru o candidatură comună la prezidențiale

Poker în Coaliție. Cum vrea Ciolacu să-i forțeze mâna lui Ciucă cu varianta Geoană-candidat PSD la prezidențiale (surse)
Surse: Geoană să fie candidat la Preşedinţie, Ciolacu premier. Şeful PSD ar vrea să pună presiune pe PNL
de Vasile Marcu    |    12 Iun 2024   •   14:13

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-ar fi spus liberalilor în şedinţa coaliţiei de marți că ar putea propune un tandem Mircea Geoană preşedinte şi el premier, dacă PNL nu îi va susţine candidatura la alegerile prezidențiale, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Acest scenariu a fost pus în discuție de social-democrați la întâlnirea restrânsă a coaliției de guvernare de marți, ca o presiune asupra PNL, susțin sursele citate.

În urmă cu câteva luni, PSD ar fi acceptat comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie doar cu condiția ca liberalii să susțină un candidat PSD la funcția de președinte al României și să meargă împreună cu alianța electorală și pentru aceste alegeri.

După discuția de ieri, liberalii nu ar mai fi vrut să respecte această înțelegere. De altfel, imediat după ședință, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale.

Drept urmare, social-democrații au venit cu o variantă care să le forțeze mâna partenerilor de coaliție: Geoană, candidat la Preşedinţie şi Ciolacu, premier - mai mult ca o presiune asupra liberalilor, ca să accepte o alianță electorală PSD-PNL care să suțină candidatura lui Ciolacu la prezidențiale.

Marcel Ciolacu și-ar dori sprijinul liberalilor pentru o candidatură comună. Fără acest sprijin, o candidatură a lui Ciolacu la prezidențiale este riscantă, liderul PSD putând să piardă și competiția și șefia partidului.

„Cu cine va merge PSD, o să anunţ după ce vorbesc cu colegii mei. Această decizie o iau cu colegii mei, pentru că nu este o decizie proprie.
PSD va avea candidat”, a declarat Ciolacu, marți.

A rămas ca în cele două partide să se discute variantele pentru prezidențiale în ședințe separate,la sfârșitul acestei săptămâni, în care Marcel Ciolacu şi, respectiv, Nicolae Ciucă vor testa opinia în interiorul celor două formaţiuni pentru a şti dacă vor continua alianța PSD-PNL și pentru alegerile prezidenţiale din septembrie, dar și pentru cele parlamentare din decembrie.

O decizie va fi luată după aceste întâlniri. 

PNL îl vrea pe Ciucă la prezidențiale

Potrivit unor surse liberale, liderii PNL ar urma să se reunească săptămâna viitoare, marți, pentru ca la ședință să poată ajunge şi europarlamentarii partidului, printre care sunt și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan și Dan Motreanu.

Conducerea PNL vrea să facă evaluarea filialelor înainte de alegerile prezidenţiale şi să stabilească locurile eligibile pentru alegerile parlamentare din iarnă.

Surse liberale confirmă scenariul propus de PSD la Coaliția de marți. „Geoană nu e independent, Geoană a fost liderul PSD”, spun sursele citate.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, după întâlnirea cu liderul PSD Marcel Ciolacu, că partidul pe care îl conduce va avea propriul candidat la prezidenţiale. Nominalizarea urmează să fie stabilită în forurile de conducere ale partidului.

Liderul liberal a negat ferm varianta unui candidat comun la Cotroceni. Întrebat dacă este posibilă o candidatură comună PSD-PNL, la alegerile prezidenţiale, Ciucă a răspuns: ”Nu”.

”PNL va avea propriul candidat. Urmează să stabilim în forurile de conducere ale partidului”, a mai adăugat preşedintele PNL.

Liderii partidului nu se așteaptă ca social-democrații să susțină un candidatul PNL și sunt de părere că pot funcționa în Coaliție cu social-democrații chiar dacă vor avea candidați separat. „E o varianta care nu se discută (n.red susținerea PSD pentru candidatul PNL). Ce partid ar susține la un scor de 35% alt candidat?Coaliția poate funcționa și dacă PSD îl susține pe Geoană”, spun surse din conducerea PNL.

Războiul Ciolacu-Geoană

În ultimele luni, Marcel Ciolacu și alți lideri ai PSD au purtat un adevărat război al declarațiilor cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Marcel Ciolacu spunea că este convins că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidenţiale din acest an. Premierul îl ataca, în direct la Antena 3 CNN în cadrul emisiunii Subiectiv , pe Mircea Geoană despre care spunea că ar trebui să se ocupe de atribuțiile pe care le are la NATO, nu cu lansarea de cărți și candidaturi la prezidențiale. 

Acesta mai spunea că „PSD nu va susţine un independent la alegerile prezidenţiale”.

„Vă pot spune cu certitudine, cu inimă de pesedist, de această dată, de membru fondator de 30 și de ani, niciodată PSD-ul și eu personal, nu că nu o să propun, dar nici n-o să-mi treacă prin cap să susțin un independent din partea PSD”, declara Ciolacu.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close