Liderii PSD, PNL, UDMR și USR s-au reunit, luni dimineață, la Guvern, ca să discute măsurile economice și fiscale care sunt necesare pentru anul 2025, și care trebuie să se regăsească apoi în proiectul Legii Bugetului pentru anul viitor.
Surse participante la discuții au declarat pentru Antena3.ro că PSD, PNL, UDMR vor ca noua coaliție să își asume reducerea deficitului bugetar, reformele fiscale, dar masurile concrete, felul în care să fie implementate prin legea Bugetului, să cada în seama viitorului guvern. Cu alte cuvinte, viitorul premier și viitorul ministru al Finanțelor să ia aceste decizii, după ce va fi învestit noul Executiv, în condițiile în care, în acest moment, nu se cunosc nici numele premierului și nici modul în care vor fi împărțite ministerele între partide.
În schimb, USR vrea ca inclusiv bugetul pe anul viitor, dar și măsurile fiscale să fie adoptate acum în coaliție și doar puse în practica de guvern.
Mesajul dat de Elena Lasconi pe grupurile interne ale USR
Într-un mesaj pentru colegii ei de partid, Elena Lasconi le-a transmis că partidul așteaptă „sinceritate și transparență” de la PSD, PNL și UDMR pentru a putea continua negocierile.
„Dragi colegi,
Așa cum ați văzut, discuțiile legate de guvernare merg destul de greu, vechile partide nu renunță așa ușor la vechile lor obiceiuri. Ne-am asumat negocieri pentru construirea unui guvern proeuropean care să ducă Romania înainte, însă asta se poate face doar dacă vedem asumarea curajoasă a viitorilor parteneri de guvernare. Am spus și noi, și ei că la anul nu vor crește taxe - azi am aflat că vor să crească taxe. Am tras semnale de alarmă că bugetul de stat e franjuri și riscăm să nu putem plăti cheltuielile de funcționare ale statului în următoarele luni – nici azi nu avem de la premier și de la ministrul Finanțelor o execuție bugetară clară, o estimare a bugetului pe anul viitor, o detaliere a angajamentelor făcute cu Comisia Europeană. Azi le-am spus clar că nu vom împărți funcții pentru politicieni înainte să agreăm soluții pentru bunăstarea românilor”, a transmis președinta USR.
De asemenea, Elena Lasconi le-a cerut membrilor formațiunii să aibă încredere în ea.
„Suntem deschiși dialogului în continuare, așteptăm sinceritate si transparență din partea celorlalți și continuăm negocierile. Aveți încredere în mine și în echipa alături de care port toate discuțiile zilele astea. Lupta noastră este lupta românilor harnici și corecți pentru care ne-am luptat din prima zi și ne vom lupta în continuare. Stăm uniți și câștigăm. Vă îmbrățișez! ”, a concluzionat Elena Lasconi.
Actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, le-a spus colegilor de discuții de la Guvern că "risipa" bugetara se ridică la aproape 2,5% din PIB, aproape 18 miliarde de lei.
Aceasta ar trebui redusă în 2025 cu cel puțin 20%. Printre variantele aflate pe masa partidelor se află reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar inclusiv prin eventuale concedieri, înghețarea salariilor în sectorul bugetar, și posibilitatea reducerii investițiilor. Acestea se ridică în prezent la 7% din PIB, un nivel record, ceea ce ar permite o scădere a acestora. Astfel, se discută despre reeșalonarea unor investiții (în special pe Programul Anghel Saligny, dar si cele implementate de ministerul Dezvoltării), reforma administrației locale (unde se așteaptă o economie de peste 10 miliarde de lei) și reforma fiscală.
Aici teama tuturor este că se va discuta despre impunerea de taxe noi și despre creșterea TVA, în contextul în care cei de la Comisia Europeană au făcut presiuni pe parcursul anului pentru o majorare a TVA la 21%. Surse participante la discuțiile de la guvern au declarat pentru Antena3.ro că nu sunt luate, deocamdată, în calcul, creșteri de taxe, dar că se vor elimina excepțiile de la taxare și de la aplicarea de TVA de 19%.
Cei de la USR au făcut scandal, atât în ședința de la Guvern, unde ”au venit pe post de inchizitori”, după cum susțin lideri ai celorlalte partide participante la negocieri, cât și după aceea, în fața presei. Claudiu Năsui și Cristian Ghinea l-au acuzat pe Marcel Boloș că nu a prezentat cifrele corecte și solicitate și au anunțat că USR nu mai participă la discuțiile programate pentru luni seara și că pune condiții pentru a participa la guvernare alături de PSD, PNL și UDMR.
După ieșirea nervoasă a USR-iștilor, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a făcut un apel, luni, la raţionament şi echilibru, și a cerut ca cei de la USR să nu mai ”redea discuții din Coaliție”.
"UDMR a tras semnale de alarmă, în ultimul an şi jumătate, privind măsurile adoptate de către Guvern. Ştiam că situaţia financiară nu este roză şi această situaţie nu va permite creşteri importante de salarii în 2025. Acum însă este nevoie de măsuri cu cât mai puţine efecte negative, fără scandal politic şi soluţii, în primul rând. Trebuie evitate creşteri de taxe şi impozite. În loc să redăm discuţii din şedinţa de coaliţie, acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de mult raţionament şi echilibru. Recomand tuturor colegilor de la masă să ne concentrăm pe găsirea de soluţii spre binele României", a transmis Cseke Attila, într-un mesaj video postat pe Facebook.
România se află în continuare în procedură de deficit excesiv, și premierul Marcel Ciolacu a obținut de la Comisia Europeană un acord de eșalonare a deficitului pe o perioadă de 7 ani. Acest lucru înseamnă că de la 1 ianuarie 2025, cheltuielile publice trebuie reduse și încasările bugetare trebuie să crească.
Cel mai probabil, noul Guvern va fi învestit săptămâna viitoare, după ce, vineri, noul Parlament se va constitui în mod oficial. Apoi Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele din coaliția pro-europeană la consultări și va anunța numele viitorului prim-ministru.