
Camera Deputaților pregătește reduceri de posturi similare cu cele de la Senat. Anuntul a fost făcut de președintele Ciprian Șerban, care a precizat că „avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi”.
ACTUALIZARE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a anunţat miercuri că săptămâna viitoare va fi finalizat un plan de reorganizare a Camerei, de reducere a posturilor de angajaţi, precum şi măsuri de eficienţă energetică.
"Avem în vedere şi la Cameră (o reorganizare - n.r.). Avem în total 1.500 şi ceva de angajaţi, din care 125 care se autofinanţează, vorbim despre cei care se ocupă de închirierea sălilor. Avem undeva la 428 care deservesc întreaga clădire, aici mă refer la Cameră, la Senat, la Curte, tot ce avem în clădirea Parlamentului. Ar mai rămâne undeva în jur de 1.098 - 1.100 de angajaţi, din care avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi", a declarat Ciprian Şerban pentru AGERPRES.
El a spus că doreşte ca săptămâna viitoare, luni, să aibă proiectul de reorganizare finalizat.
"Am în vedere tot ce înseamnă Camera Deputaţilor. Luni pot spune concret. (...) Luăm în calcul inclusiv eficienţa energetică, absolut tot, încercăm să reducem cât se poate de mult, vorbim de eficienţă", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
În legătură cu eficienţa energetică, Ciprian Şerban a menţionat măsuri privind reducerea consumului din iluminat.
"În primul rând o să umblăm la oră, acum în jur de ora 17,00 se aprind luminile exterioare, nu ştiu, o să mergem la 19,00, la 20,00. O să încercăm să diminuăm luminile interioare. Facem o analiză. Până luni am totul complet", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunţat miercuri că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de maşini a forului legislativ şi a cotei de combustibil vor fi reduse cu 20%.
Știrea inițială
Camera Deputaților pregătește reduceri de posturi similare cu cele de la Senat. Potrivit surselor Antena 3 CNN, aproximativ 200 de locuri de muncă vor dispărea, în jur de 20% din personal. Analiza se va încheia la începutul săptămânii viitoare și tot atunci va fi anunțat planul de „eficientizare și reducere a cheltuielilor”. În replică, sindicatul funcționarilor publici din Camera Deputaților spune că adevăratele sinecuri sunt funcțiile de conducere, care sunt ocupate politic și cere organizarea de concursuri pentru aceste posturi.
Camera Deputaților are în jur de 1400 de angajați. Vor fi în siguranță însă cei care fac parte din personalul administrativ al Parlamentului.
20% din posturile de la Cameră vor dispărea
De asemenea, nu vor fi luați în calcul la reducerea numărului de posturi încă aproximativ 100 de angajați, care se ocupă de închirierea sălilor Parlamentului pentru diverse evenimente. În cazul lor, serviciul se autofinanțează și este pe profit.
Reducerea personalului se va face din rândurile a aproape 1000 de angajați. Este vorba despre angajați de la comisiile parlamentare, șoferi sau personal contractual.
Protest la Senat, după anunțul lui Ilie Bolojan
Președintele Senatului a anunțat miercuri că va scoate la concurs zeci de posturi din instituție, spre revolta angajaților, care i-au întrerupt conferința de presă cu huiduieli. Sindicatul funcționarilor publici din Camera Deputaților s-a declarat solidar cu protestele colegilor de la Senat.
„Apreciem eforturile guvernului României de a reduce cheltuielile bugetare, dar susținem ferm că acest lucru nu se poate face arbitrar, ci doar în urma unei analize concrete și corecte cel puțin a aspectelor semnalate anterior, realizată împreună cu partenerii sociali, sindicatele reprezentative care susțin interesele profesionale ale angajaților din fiecare instituție din administrația publică”, a precizat sindicatul într-un comunicat.
Solicitările sindicaliștilor
Sindicaliștii susțin că adevăratele sinecuri sunt funcțiile de conducere, care sunt ocupate politic de oameni care „nu au calitatea morală și nu sunt apți să evalueze funcționarii din subordine pe criterii cu adevărat obiective în raport cu drepturile și obligațiile imperative ale funcției publice”.
Pentru reforma financiară și a sistemului bugetar, sindicaliștii au propus mai multe măsuri, printre care analizarea imparțială „a persoanelor care ocupă funcții de conducere, care sunt competențele lor profesionale și cum au fost numiți”.
- Depolitizarea reală și concretă a administrației publice, la toate palierele instituționale și formarea unui corp de funcționari publici de carieră, profesioniști, total apolitici.
- Analiza fiecărei angajări realizate în ultimii cel puțin 2 ani (justificare, modul în care au fost făcute angajările).
- Realizarea unei analize imparțiale, profesioniste a persoanelor care ocupă funcții de conducere, care sunt competențele lor profesionale, cum au fost numiți și care este aportul lor concret la cultura și eficiența organizațională. Posturile de conducere și execuție trebuie să fie scoase la concurs în baza unor norme metodologice clare.
- Propunem decidenților politici să înceapă orice evaluare și orice reorganizare cu funcțiile de conducere, adevăratele sinecuri politice.
- Analiza volumului de activitate în fiecare structură instituțională bugetară și dimensionarea conformă a acesteia.
- Raționalizarea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Eliminarea cheltuielilor de protocol.
- Eliminarea oricăror mecanisme de acordare a unor venituri variabile pe criterii subiective și eliminarea oricăror forme de presiune (amenințări, interzicerea unor drepturi - protest, grevă) la adresa angajaților din oricare instituție a administrației publice, cu excepția celor pentru care legea prevede altfel.