Antena 3 CNN Politică Începe Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la București | Iohannis s-a întâlnit cu președintele Austriei: Apreciez sprijinul pentru o soluție în favoarea aderării României la Spațiul Schengen

Începe Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la București | Iohannis s-a întâlnit cu președintele Austriei: Apreciez sprijinul pentru o soluție în favoarea aderării României la Spațiul Schengen

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 14:00 06 Sep 2023 Modificat la 14:31 06 Sep 2023
iohannis presedinte austria
Începe Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la București | Iohannis s-a întâlnit cu președintele Austriei: Apreciez sprijinul pentru o soluție în favoarea aderării României la Spațiul Schengen Sursa foto: X/ Klaus Iohannis

Update 14:00 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, după întrevederea cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului Celor Trei Mări, că apreciază sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil.

„Am avut o întrevedere de substanţă cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la Bucureşti. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. De asemenea, am discutat despre situaţia de securitate şi extinderea Uniunii Europene”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

Update 12:10 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis. 

Update 11:30 România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).

Președinta Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.

Șeful Executivului român a reafirmat susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, arătând că este prioritară în acest moment obținerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie.

Update 11:00 România este primul stat al I3M care găzduiește pentru a doua oară Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei, afirmă președintele Klaus Iohannis.

"Găzduiesc, astăzi (miercuri - n.r.), la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). România este primul stat al I3M care găzduiește pentru a doua oară Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei.

Summitul este un eveniment important pentru România, reunind șefi de stat și de guvern din toate cele 12 state participante (țări membre) ale Inițiativei, cât și reprezentanți din Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană și Germania – partenerii strategici ai I3M", transmite Klaus Iohannis.

El precizează că vor fi prezenți și invitați speciali din alte state, inclusiv Ucraina și Republica Moldova, la nivel de șef de stat, precum și reprezentați ai conducerii BERD, BEI, OCDE, FMI, BM. 

"Acest nivel de participare confirmă importanța majoră a Summitului și prefigurează rezultate substanțiale. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este esențial să rămânem uniți și să alocăm în continuare resurse pentru proiectele strategice vitale regiunii noastre, care țin de infrastructura transfrontalieră esențială de transport, energie și digitalizare", încheie șeful statului.

Update 10:10 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită, miercuri dimineață, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M vor fi organizate în perioada 6-7 septembrie 2023, la București, România devenind astfel primul dintre statele Iniţiativei care găzduieşte pentru a doua oară aceste evenimente, după edițiile desfășurate în 2018.

Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, va avea loc joi, 7 septembrie, la Palatul Parlamentului și va reuni peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.

Întâmpinarea de către premierul Marcel Ciolacu a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu

Întâmpinarea de către premierul Marcel Ciolacu a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu

Posted by Guvernul României on Tuesday, 5 September 2023

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

Sesiunea la nivel înalt va fi urmată de patru paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice: energie, transporturi, digitalizare, investiții.

Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

România, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, își concentrează principalele priorități strategice în domeniul energetic - cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă -, dezvoltarea rețelelor de transport feroviar și rutier, precum și provocările viitoare în ceea ce privește digitalizarea în domeniul securității cibernetice și siguranța implementării inteligenței artificiale.

Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La Forum vor participa și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.

×
Parteneri
x close