Antena 3 CNN Politică Summit NATO 2024: Jens Stoltenberg a anunțat că Ucraina se află „pe o cale ireversibilă” către aderarea la Alianța Nord-Atlantică

Summit NATO 2024: Jens Stoltenberg a anunțat că Ucraina se află „pe o cale ireversibilă” către aderarea la Alianța Nord-Atlantică

jens stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la Summitul NATO 2024 din Washington. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Iul 2024   •   00:20

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, la Summitul NATO 2024 din Washington, că aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică nu este o chestiune de „dacă” și de „când”.

„Pe măsură ce Ucraina își continuă reformele vitale, vom continua să o sprijinim pe calea ireversibilă către aderarea la NATO. Munca pe care o facem împreună acum se va asigura că, atunci când va fi momentul potrivit, Ucraina se va putea alătura fără întârziere. Nu este o chestiune de dacă, ci de când”, a spus el.

„În această lume periculoasă, prietenii și partenerii sunt mai importanți ca niciodată”, a adăugat el.

Stoltenberg a răspuns apoi la o întrebare privind o posibilă revenire asupra deciziei de susținere a aderării Ucrainei la NATO, în viitor, spunând:

"Cu siguranță, dacă o țară revine asupra reformelor, renunță la angajamentele asumate, prin definiție, regresează. Își inversează calea. Asta nu înseamnă că asta face Ucraina acum, dar cu siguranță nu se poate exclude în viitor...

Cuvintele sunt importante, iar cuvintele creează așteptări, creează o agendă, definesc o ambiție. Dar, desigur, la fel de important ca și cuvintele, limbajul din declarație este de fapt ceea ce am convenit să facem. Deci, în multe feluri, acțiunea vorbește cel puțin la fel de tare ca și cuvintele.

Doctrinele NATO îi ajută, de asemenea, să se apropie de aderare. Am convenit să înființăm un nou centru comun de analiză și instruire în Polonia, care ne va ajuta să ne apropiem. Și, desigur, faptul că aliații livrează, de exemplu, F16 și multe alte tipuri de arme, toate acestea sunt acțiuni concrete care vor aduce Ucraina mai aproape de aderarea la NATO".

Declarația finală a Summitului NATO de la Washington: Liderii NATO, ''profund preocupaţi'' cu privire la apropierea chino-rusă

Liderii NATO, reuniţi miercuri la Washington, îşi exprimă "profundele preocupări" cu privire la apropierea dintre Rusia şi China şi denunţă sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat final, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Strângerea parteneriatului strategic între Rusia şi China, precum şi încercările lor, conjugate, care vizează să destabilizeze ordinea internaţională bazată pe reguli şi să o remodeleze, provoacă preocupări profunde", au afirmat liderii NATO la încheierea Consiliului Atlanticului de Nord, cea mai înaltă instanţă politică a alianţei militare occidentale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close