Antena 3 CNN Politică Sumele alocate judeţelor din TVA, aprobate cot la cot de Putere şi Opoziţie în comisiile de buget

Sumele alocate judeţelor din TVA, aprobate cot la cot de Putere şi Opoziţie în comisiile de buget

3 minute de citit Publicat la 18:31 08 Ian 2010 Modificat la 18:31 08 Ian 2010
Sumele alocate judeţelor din TVA, aprobate cot la cot de Putere şi Opoziţie în comisiile de buget
Comisiile de buget-finanţe au bătut vineri, în cuie articolul 4 din proiectul de buget al Guvernului, fără a modifica sumele prevăzute de MFP ca alocări din TVA către bugetele locale. Toate cele peste 100 de amendamente care vizau introducerea unor sume exacte către diverse obiective din judeţe au fost ignorate cu unanimitatea membrilor comisiei, lucru uşor de înţeles de vreme ce modul de reaprtizare a fondurilor pare a a mulţumi pe toată lumea atât pe cei de al putere cât şi pe cei din opoziţie. Fondurile provenite din colectarea TVA s-au îndreptat atât spre judeţele dominate de PDL şi UDMR , dar şi spre unele controlate de PSD şi PNL.

Articolul, în forma propusă de Guvern, a fost votat în unanimitate, după ce membrii celor două comisii au decis, înaintea dezbaterii articolului, amânarea discuţiilor a peste 100 de amendamente care vizau introducerea unor sume exacte către diverse obiective din judeţe.

Textul, în varianta înaintată de Guvern, adoptat de comisii nu prevede alocări pe judeţe, ci pe proiecte şi capitole de cheltuieli. Astfel, din taxa pe valoarea adăugată se alocă 17.000,2 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 2.053,4 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 11.580,5 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 551,8 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, 2.001,0 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, 813,5 milioane lei pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural.
Judeţele dominate la nivelul autorităţilor locale de PDL şi de aliaţii săi, precum ieşeanul Constantin Simirad sau UDMR au fost totuşi favorizate la împărţirea banilor publici în proiectul de buget pe anul 2010.

Sume preferenţiale au fost propuse spre alocare judeţelor ale căror CJ-uri sunt controlate de PDL. Judeţele Iaşi, Prahova, Timiş, Suceava, Dolj, Botoşani şi Dâmboviţa sunt doar câteva din judeţele care iau partea leului din fondurile destinate autorităriţilor locale. O situaţie lesne de înţeles în condiţiile în care în funtea Consiliilor Judeţene se găsesc pedelişti sau politicieni precum fostul social-democrat Constantin Simirad care şi-au manifestat public sprijinul pentru candidatura lui Traian Băsescu pentru preşedinţie.

Cazuri speciale le prezintă Vrancea şi Constanţa. Marian Oprişan, un contestatar deschis al autorităţii lui Mircea Geoană în partid pare a fi recompensat cu sume importante pentru judeţul său, în timp ce la Constanţa PDL a reuşit, pe fondul pasivităţii filialei PSD conduse de Radu Mazăre, să obţină întâietatea la nivelul electoratului.

Judeţele lui Simirad şi al democrat-liberalului Gheorghe Flutur, Iaşi şi Suceava conduc topul celor mai cotate unităţi administrative din punct de vedere al finanţării care ve veni din direcţia Palatului Victoria. 455.846.000 şi respectiv, 387.309.000 ron vor primi autorităţile locale din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor care fac parte din aceste judeţe. La aceste sume, se adaugă alte fonduri provenite tot din veniturile cumulate din colectarea TVA: judeţul Iaşi mai poate pune în contul său peste 68 de milioane ron pentru echilibrarea bugetelor locale, alte peste 112 milioane pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate şi 17,4 milioane pentru instractura sa rutieră.

La rândul său Suceva va mai cumula 100.800.000 ron pentru echilibrarea bugetelor locale, 96 milioane pentru cheltuielile dscentralizate şi peste 16 milioane pentru drumuri.

Alte judeţe ale căror primării vor fi favorizate de guvern sunt Prahova- 377.164.000 RON, Dolj, - peste 373 milioane, Constanţa - 334 milioane, Dâmboviţa - 282 milioane. Clujul, judeţul de suflet al premierului Emil Boc va primi numai în acest domeniu 309 milioane. Mureşul, judeţ dominat de UDMR şi PDL are alocate peste 306 milioane, iar Timişul al cărui CJ este condus de pedelistul Ostaficiuc primeşte peste 322 milioane de lei pentru acoprirea nevoilor edililor.
La aceste sume se adaugă alte fonduri importante pentru echilibrarea bugetelor locale, finanţarea cheltuielilor descentralizate şi instractura rutieră.

Un caz particular îl constituie judeţul Vrancea, condus de pesedistul Marian Oprişan. 53 de milioane pentru echilibrarea bugetelor locale, alte peste 203 milioane pentru primării, 44 milioane pentru finanţare cheltuililor descentralizate şi încă 10 milioane pentru drumuri reprezintă propunerile de finanţare ale guvernului Boc pentru contestatarul autorităţii lui Geoană în PSD.

Spre comparaţie o serie de judeţe dominate de PSD şi PNL se găsesc la coada acestui clasament. Tulcea - 116.694 mii RON, Brăila- 164.392 mii RON, Călăraşi - 167.476 mii lei, Giurgiu - 133.464 mii lei, Ialomiţa - 151.772 mii şi Ilfov - 129.290 sunt doar câteva din unităţile administrative neatinse de dărnicia Guvernului.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close