Antena 3 CNN Politică Succesiunea la şefia PSD, ridicată înainte de prezidenţiale. Aglomeraţie de posibili pretendenţi la scaunul lui Geoană

Succesiunea la şefia PSD, ridicată înainte de prezidenţiale. Aglomeraţie de posibili pretendenţi la scaunul lui Geoană

Succesiunea la şefia PSD, ridicată înainte de prezidenţiale. Aglomeraţie de posibili pretendenţi la scaunul lui Geoană
20 Mai 2009   •   13:03

Frământare în PSD. Social-democraţii cu vise de mărire îşi fac calcule după ce liderul Mircea Geoană a susţinut că-şi va da demisia în cazul în carea va pierde alegerile prezidenţiale din toamnă. Fie că acesta va câştiga sau va fi învins în cursa pentru Cotroceni, drumul spre succesiunea la preşedinţia partidului pare a fi deschisă. În partid se vor face şi reface alianţe menite să amplifice şansele de accedere la şefia PSD a fiecărui potenţial pretendent. Social-democraţii cu influenţă precum Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sârbu sau Liviu Dragnea vor fi cei care va depinde deznodământul viitoarei lupte pentru putere. Pretendenţi sunt mulţi: Adrian Năstrase şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de lider în cazul în care Geoană s-ar instala la Cotroceni. Căzut în dizgraţie, Miron Mitrea intenţioanează la rândul său să-şi depună candidatura pentru acest scaun la viitorul Congres al PSD. Ilie Sîrbu şi Marian Vanghelie au menţionat la rândul lor o serie de colegi potriviţi, în opinia lor, să preia cârma partidului după alegerile prezidenţiale: Cristian Diaconescu, Dan Nica, Liviu Dragnea, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Adrian Severin şi Victor Ponta.
"Arhitectul"

Unul din arhitecţii coabitării PSD-PDL la guvernare, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu începe să se manifeste tot mai pregnant ca un pol de putere în partid. El a nominalizat cinci social-democraţi pe care i-ar susţine pentru postul de preşedinte al partidului. Vicepremierul Dan Nica, liderul PSD Teleorman, Liviu Dragnea, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, liderul PSD Olt, Ion Toma şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, ginerele său sunt consideraţi de Sârbu ca cei mai potriviţi succesori ai lui Mircea Geoană în fruntea PSD dacă acesta va câştiga alegerile prezidenţiale. La rândul său, Sârbu pare a viza o funcţie importantă în viitorul aparat guvernamental, cum ar fi cea de premier în situaţia în care PSD va câştiga algerile europarlamentare şi prezidenţiale din acest an.

Colecţionarul

Preşedinte Consiliului Naţional al PSD şi colecţionar de dosare la DNA, Adrian Nastase ia în calcul revenirea în fruntea partidului în scenariul în care Geoană s-ar instala la Cotroceni lăsând liber drumul la funcţia de partid. ?Dacă mă vor sprijini colegii mei, da?, a răspuns la un moment dat Năstase întrebărilor presei. Ca şi Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, Năstase s-a raliat susţinătorilor candidaturii lui Geoană la Cotroceni, în speranţa că va avea numai de câştigat indiferent de deznodământul aventurii electorale a şefului său de partid.

"Diplomatul"

Nu este exclus nici ca ministrul de externe, Cristian Diaconescu să se angajeze în confruntarea internă dacă steaua electorală a lui Geoană va păli sau va străluci pe firmamentul Cotroceniului. Numele său este destul de des vehiculat ca un potenţial continuator al actualului lider PSD. Unul dintre cei mai influenţi social-democraţi ai momentului, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie pare a-l avea în vedere. În interviul acordat cotidianului Gândul, Diaconescu a fost prezentat de Vanghelie ca fiind unul din cei ?patru-cinci candidaţi? pentru preluarea şefiei partidului după prezidenţiale. În prezent relaţiile ministrului cu Mircea Geoană s-au răcit după ce acesta din urmă a avut la un moment dat în plan să orchestreze remanierea sa din fruntea Externelor. Nici cu Vanghelie nu pare a fi în bune oficii ministrul Externelor. Lui Diaconescu i-au căzut mai mereu greu petrecerile electorale în fum de mici şi valuri de bere organizate de amfitroionul grătarelor. La ultima petrecere de 1 Mai, Diaconescu a preferat să se disocieze de petrecerea organizată de Vanghelie şi să împartă flori, baloane, şepci şi tricouri roşii, fără sigla PSD, dar cu inscripţia "1 Mai bun. Cristian Diaconescu?, într-un alt parc decât locaţia Izvor, luată cu asalt de activiştii PSD.

Cavaleristul fără cavalerie
Un alt adversar al lui Geoană, senatorul Miron Mitrea are şi el propriile planuri. Chiar dacă cea mai mare parte a "cavaleriei" sale a fost decapitată sau a dezertat în tabăra lui Geoană, Mitrea vrea debarcarea actualului lider de partid cu orice preţ. Căzut în dizgraţie, Mitrea mizează pe rescrierea raporturilor interne de forţe în cadrul PSD şi pe divizarea taberei adverse după acest an electoral pentru a-şi încerca şansele la o funcţie importantă în partid, de ce nu, chiar pentru calitatea de preşedinte. În cazul în care se va mulţumi cu o funcţie mai puţin importantă, cuvântul lui Mitrea, care încă cântăreşte greu în teritoriu la nivelul unor filiale, ar putea influenţa semnificativ cursa pentru şefia PSD.

Vornicul de Bucureşti

Marian Vanghelie, omul care taie şi spânzură în mai multe filiale cu concursul şi în beneficiul lui Viorel Hrebenciuc şi Mircea Geoană, a făcut cunoscut că nu va candida pentru prima funcţie în partid decât peste câţiva ani buni. În schimb, liderul filialei PSD Bucureşti se erijează deja ca unul dintre cei care vor influenţa decisiv alegerea viitorului preşedinte al partidului.
Vanghelie a declarat că nu va candida la şefia partidului dacă Mircea Geoană va câştiga alegerile prezidenţiale, dar va fi "cu mâna foarte aproape pe scaunul preşedintelui". Surse social-democrate susţin că Vanghelie va candida pentru un post de vicepreşedinte regional la viitorul Congres, nefiind exclusă resuscitartea unei idei mai vechi, cea de modificare a statutului pentru crearea funcţiei de preşedinte executiv, care l-ar plasa în postura de locţiitor şi secundant al liderului de partid.
Primarul sectorului 5 vede şi alţi colegi social-democraţi potriviţi pentru postul de preşedinte. Pe lângă Diaconescu, Vanghelie i-a mai nominalizat pe Adrian Năstase, Dan Nica, Ilie Sârbu şi Adrian Severin.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close