Puţinii funcţionari ai Ministerului Tuirismului care au catadicsit să dea curs invitaţiilor de audiere la comisia de anchetă în cadrul ministrului Udrea au făcut tot posibilul ca respoensabilitatea unor achiziţii să nu cadă în respoensabilitatea şefei lor. Aşa a fost şi cazul celor 18 autoturisme achiziţionate de acest minister în luna iunie cu suma de 186.000 lei. ?O chestiune utilă? a susţinut joi, directorul general al Direcţiei economică şi administrativă din MT, Alina Ioana Dincă, de vreme ce ministerul nu avea nici o maşină pentru demnitari sau alte activităţi. Cu toate acestea, Udrea nu ar fi folosit şi nici acum nu ar foloi nici una din maşinile recent cumpărate, a mai susţinut directorul MT. Deputaţii comisiei au găsit însă ceva mai palpabil decât achiziţia unui parc de maşini. La finalul audierilor, preşedintele comisiei Ludovic Orban a tras concluzia că Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli de publicitate şi reclamă pentru că nu există nici o prevedere în buget în acest sens. Totodată, ei au remarcat că execuţia bugetară s-a plasat sub 10% din planul pe primul semestru.
Membrii comisiei nu au uitat faptul că în trecut Udrea se plângea de performanţele şi de lipsa de siguranţă a limuzinei de serviciu pusă la dispoziţia sa. Achiziţia 1 8 maşini în una iunie de către acest minister a dat prilejul unor noi specualţii, scenarii pe care înalţii funcţionari chemaţi astăzi la audieri s-au grăbit să le infirme.
Pretextul pentru achiziţii: ?Aveam dreptul la 40 de maşini?Directorul general al Direcţiei economică şi administrativă din MT, Alina Ioana Dincă a arătat că Ministerul Turismului a achiziţionat, în luna iunie, 18 autoturisme, dintre care nouă Dacia Logan, şase Skoda Octavia şi trei Volkswagen Passat, valoarea lor totală fiind de 186.000 euro.
Dincă a apreciat că achiziţionarea acestor maşini era "o chestiune utilă", deoarece, în baza protocolului de predare-primire de la Ministerul IMM la Ministerul Turismului, Ministerul Turismului a primit 13 maşini care aparţineau reprezentanţelor şi niciuna pentru demnitari şi pentru alte activităţi.
"Nu am achiziţionat nicio maşină pentru ministru. Conform parcului auto, avem dreptul la 40 de maşini şi avem 39 de maşini. Ministrul nu merge cu o maşină de la Ministerul Turismului", a afirmat directorul general, subliniind că nu au fost efectuate nici plăţi pentru bunuri şi servicii în cazul maşinii cu care merge Elena Udrea.
Nemulţumită că nu poate face tapaj pe seama gusturilor ministrului în materie de maşini aşa cum ar dorit, deputatul PSD Aura Vasile a luat la tăbăcit pielea ministerului care pentru ?preamărirea? sa şi-ar fi permis luxul de a face astfel de cheltuieli în an de criză, când ar fi putut găsi alte metode pentru a acoperi necesarul de autoturisme.
"Este o chestie de lux într-un an în care trebuie să dăm oameni afară", a susţinut Aura Vasile.
Eroare în contractul perdelelor. Euro în loc de leiAlţi deputaţi PSD s-au arătat mai interesaţi de modificarea planului de achiziţii în privinţa achiziţionării de perdele şi draperii.
Alina Ioana Dincă a precizat că că Ministerul Turismului nu a mai achiziţionat perdele şi draperii, conform planului iniţial de achiziţii, ci doar jaluzele verticale. Modificarea planului de achiziţii ar fi fost făcută sub semnătura secretarului general al Ministerului.
Mai mult, în planul iniţial de achiziţii s-ar fi strecurat şi o mică eroare. Suma în lei - 67.500 lei - cu destinaţia perdele şi draperii a fost trecută în euro. "Această eroare a fost corectată, sub semnătura secretarului general al Ministerului, iar, apoi, suma a fost eliminată pentru că nu mai era necesară", a explicat Alina Dincă, sub ochii neîncrezători ai membrilor comisiei.
Bugetul de publicitate, trecut la alte cheltuieli şi serviciiMai mult sau mai puţin mulţumiţi cu un astfel de răspuns, parlamentarii s-au agăţat de altă problemă: în bugetul aprobat pentru Ministerul Turismului la capitolul reclamă şi publicitate nu este prevăzut niciun ban, în schimb, la capitolul alte cheltuieli şi servicii, sunt prevăzute cheltuieli cu serviciile de publicitate şi marketing, pe piaţa internă, pe piaţa internaţională şi prin televiziune. S-a dorit evitarea organizării licitaţiilor în atribuirea serviciilor de publicitaţie prin trecerea acestor cheltuieli la codul "alte cheltuieli şi servicii", s-a grăbit să acuze Aura Vasile.
"Pentru reclamă şi publicitate este necesară licitaţia, iar încadrarea sumelor în buget la capitolul alte cheltuieli şi servicii a permis încredinţarea directă. S-a încercat eludarea ordonanţei 34 pentru ca aceste sume să fie cheltuite fără licitaţie. (...) În acest fel, s-a făcut o singură licitaţie, restul a fost prin încredinţare directă", a explicat Aura Vasile propria sa viziune asupra lucrurilor.
MT nu taie din personal, reduce din cheltuieliMembrii comisiei au încercat să tragă ministerul la răspundere şi pentru faptul că nu a operat nici o reducere de personal. Alina Ioana Dincă a precizat însă că Ministerul a operat o primă reducere a cheltuielilor de personal la prima rectificare bugetară şi că urmează să se mai facă o reducere. "Noi am redus cheltuielile de personal, nu personalul", a arătat ea.
În ceea ce priveşte situaţia plăţilor făcute de Minister din contractele în baza cărora s-au derulat acţiunile, Dincă a precizat că, la campania de promovare a Romaniei ca destinaţie turistică asociată cu turneul de la Roland Garros, din 5 iunie, nu s-a făcut nicio plată, iar la campania "Lumină la malul mării" s-a plătit integral.
Orban: MT nu a avut baza legală pentru cheltuieli în domeniul publicităţiiDupă audieri, preşedintele comisiei, Ludovic Orban a tras concluzia că Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate şi reclame.
"Toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legală, au fost trecute la capitolul alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav legea finanţelor publice", a susţinut Orban, precizând că această concluzie a fost însuşită de toţi membrii comisiei.
Ludovic Orban a criticat şi execuţia bugetară a Ministerului Turismului, arătând că instituţia nu a reuşit să efectueze în primul semestru cheltuieli mai mari de 10 la sută din bugetul alocat acestui minister.
Totodată, toate deciziile Ministerului Turismului de alocare de resurse financiare către acţiuni de publicitate au fost făcute fără a avea la bază studii de piaţă sau alte studii, în timp ce legalitatea unor proceduri de achiziţie este încă nelămurită.
"Toate semnele de întrebare privind legalitatea unor proceduri de achiziţie au rămas nelămurite şi neclarificate", a mai spus Orban, el adăugând că toate documentele nu au fost publicate în termen de 48 de zile din momentul semnării contractelor, aşa cum prevede legislaţia.
Marius Vulpe, Antena3.ro