ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Premierul Emil Boc a creat toate condiţiile pentru ca apropiaţii săi aduşi la recent desfiinţata Cancelarie să primească locuri călduţe la nivelul Corpului de Control proaspăt curăţat de elementele indezirabile. Personalul Corpului de Control al premierului va fi încadrat în organigramă numai pe baza încrederii acordate de premier, au votat marţi membrii Camerei Deputaţilor. Boc a anulat marţi prevederile conform cărora personalul acestei structuri trebuia sa aibă studii de specialitate în domeniul juridic, economic sau tehnic-medical şi o vechime de 3 ani în activitatea de control sau de cercetare penală, jurisdicţională.
Nouă măsură semnată de Boc face loc colaboratorilor şi apropiaţilor săi de genul controversatului şofer cu care a venit de la Cluj şi pe care l-a ridicat în rang de consilier personal, chiar dacă pregătirea profesională a acestuia nu-l recomanda pentru un asemenea post.
Criteriile legate de profesionalism şi experienţă, anulate dintr-un condeiAngajaţii Corpului de Control al premierului nu mai au nevoie de studii de specialitate şi nici de vechime în acest domeniu pentru a ocupa un loc în această structură. Guvernul a avut grijă să abroge prevederile potrivit cărora personalul acestui Corp trebuie să aibă studii universitare juridice, economice sau tehnico-medicale şi cel puţin trei ani vechime în activitatea de control sau cercetare penală, jurisdicţională.
Potrivit OUG privind desfiinţarea Cancelariei Primului-Ministru, publicată în Monitorul Oficial, la data intrării în vigoare a actului normativ "se abrogă teza finală a alineatului 13 al articolului VII din OUG 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului (...)".
Votul de încredere al premierului, condiţie esenţialăÎn schimb, consilierii şi experţii care vor activa la nivelul acestei structuri au nevoie doar de votul de încredere ale premierului, conform proiectul Ordonanţei de urgenţă 3/2009, privind înfiinţarea Corpului de Control al premierului, adoptat astăzi de către de plenul Camerei Deputaţilor. Conform actului normativ, instituţia se află în subordonarea Secretariatului General al Guvernului, care preia toate competenţele vechiului Departament. Ordonanţa mai stipulează că personalul Departamentului este încadrat numai pe baza încrederii acordată de primul ministru, cu avizul vicepremierului.
În fapt i se dă mână liberă premierului să-şi angajeze colaboratorii pe alte criterii decât cel de competenţă în domeniu.
Votul ordonanţei nu a fost lipsit de criticile Opoziţiei. Deputatul PNL, Alina Gorghiu a susţinut că acest act normativ serveşte Guvernului Boc pentru satisfacerea clientelei politice. Ea a afirmat că desfiinţarea Corpului de Control al Guvernului s-a făcut cu scopul clar de a se înfiinţa un corp de control personal, îmbibat de oamenii fideli acestuia aduşi de la Cluj, ce răspund prompt la comanda acestuia.
În replică, democrat-liberalul Petru Călian a declarat că, prin desfiinţarea vechiului Departament s-a "spart o castă a lui Tăriceanu" şi că a fost debirocratizată o instituţie a statului.
Loc călduţ pentru fostul şef al cancelariei, Cătălin BabaCum Cancelaria a fost desfiinţată prin decizia premieului, Boc i-a găsit fostului său şef de cancelarie, Cătălin Baba, un alt loc călduţ.
Potrivit unei noi decizii, semnate marţi de şeful Executivului, Boc va coordona, prin Cătălin Baba, o serie de agenţii şi autorităţi: ANRM, Inspectoratul de stat în Construcţii, ARIS, AVAS, Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, Oficiul Naţional de Combatere şi Prevenire a Spălării Banilor.
Baba va mai răspunde de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Agenţia Naţională Antidoping, ASG şi Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.
Soluţie anticriză: Suplimentare de posturi la SGGSub semnul reducerii cheltuielilor, premierul a mai luat o decizie curioasă. Noua structură organizatorică a SGG a fost aprobată şi stabileşte un număr maxim de posturi la nivelul Secretariatului de 336 locuri, cu 20 de locuri mai multe faţă de ultima reorganizare a institutiei, care prevedea un număr de 316 locuri.
În momentul desfiinţării Cancelariei, Boc afirma mândru că deşi SGG va prelua toate atribuţiile acestei structuri, nu se va mai face nici măcar o singură angajare.
Premierul a semnat şi deciziile prin care consilierii şi secretarii săi de stat sunt numiţi în aparatul propriu de lucru.
Marius Vulpe, Antena3.ro