Ministrul de Interne, Radu Stroe, a afirmat, joi, la Bruxelles, că în cadrul Consiliului JAI s-a decis reluarea subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului, adăugând că el consideră că până la acea dată şi Germania va avea o poziţie favorabilă în acest sens.
"S-a decis să se reia subiectul Schengen până la sfârşitul anului 2013 în vederea stabilirea căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen, aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte", a declarat Stroe, citat de
Mediafax.
El a arătat că numai Germania, Finlanda şi Olanda au exprimat în Consiliu poziţii împotriva aderării, invocând condiţionarea de MCV, însă celelalte state dintre cele 15-16 care au avut luări de cuvânt, şi îndeosebi Slovacia, au exprimat poziţii favorabile României şi Bulgariei.
"Aş mai adăuga cu o nuanţă care deşi e favorabilă României, totuşi a fost evocat MCV-ul de către Finlanda şi de către Olanda, dar cu acceptul total, pozitiv, pentru ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de a urma intrarea în Schengen, adică în cele două etape, în prima etapă maritim şi aerian şi a doua etapă terestru (…) Nu aş vrea să comentez prea mult poziţia Olandei, ea poate fi la acest moment o reminiscenţă a vechilor lor decizii pe vechea guvernare. Probabil că se mişcă mai greu lucrurile acolo, dar se mişcă", a spus Stroe.
El a arătat că "noi tragem speranţa să fie şi undeva în septembrie-octombrie" rediscutat subiectul în Consiliul JAI, însă s-a stabilit de comun acord să fie totuşi ca termen decembrie, având în vedere şi alegerile din Germania.
"Credem că şi Germania va fi în măsură la acea dată să ia o decizie corespunzătoare, favorabilă", a afirmat ministrul de Interne.
Stroe a arătat că a stabilit cu omologul bulgar declanşarea în perioada următoare a unei "ofensive" în discutarea temei cu fiecare ţară membră, inclusiv cele cu poziţii favorabile, dar în primul rând cu Germania, Olanda şi Finlanda.
De asemenea, se vor invita specialişti germani, dar şi din alte ţări, pentru a reconfirma la faţa locului că ambele ţări îndeplinesc criteriile tehnice. "Vom relua discuţii şi vom invita în ţară pe diverse zone cu specialişti de la nemţi în primul rând, dar şi din alte părţi, pentru a confirma starea de fapt", a spus Stroe.
Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea aderării României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită. Miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.