Dragnea: ?Miniştrii PDL atacă permanent PSD, iar ministerele noastre sunt mereu lăsate fără bani?
"Noi încercăm să păstrăm această coaliţie, ne-am luat multe angajamente şi dorim să le ducem la capăt. Să vedem, poate după alegeri vom avea mai multă disponibilitate pentru o analiză la rece, lucidă, a modului în care funcţionează colaborarea cu PDL. Acum suntem în campanie electorală şi e firesc să existe şi spirite mai încinse care comentează această colaborare", a afirmat Dragnea citat de Mediafax.
Vicepreşedintele PSD a recunoscut că la nivelul fialialelor partidului există o stare concretă de nemulţumire legată de modul defectuos în care se pune în aplicare colaborarea cu PDL. Dragnea susţine că miniştrii PDL atacă constant PSD, în timp ce miniştrii social-democraţi nu au primit bani suficienţi pentru implementarea unor proiecte.
"Cert este că există o stare de nemulţumire destul de mare prin filiale, în condiţiile în care miniştrii PDL atacă permanent PSD, iar ministerele noastre importante, Agricultura, Educaţia, Mediul, sunt mereu lăsate fără bani. Asta creează o stare de nemulţumire. Cert este că această coaliţie nu funcţionează cum am sperat, dar trebuie să analizăm la rece lucrurile după alegerile europarlamentare", a mai afirmat Dragnea.
PSD, preocupat de funcţii
Cu doar o zi înainte, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie declara la un post de radio că social-democraţii ar trebui să iasă de la guvernare după alegerile europarlamentare şi să intre în Opoziţie.
"Sunt nişte nemulţumiri generale la nivelul PSD şi este evident că discutăm în interior despre faptul că noi am intrat în această coaliţie să ne aducem aportul pentru ca lucrurile să funcţioneze în Romania şi nu să ne certăm sau să discutăm un an sau doi pentru nişte numiri, care nici n-au importanţă, pe fond", a spus Vanghelie.
Potrivit unor surse social-democrate, oamenii din teritoriu nu sunt atât de nemulţumiţi de colaborarea cu structurile locale ale PDL, cât de modul în care miniştrii PDL înţeleg să pună în practică înţelegerile locale perfectate de cele două partide în domeniul împărţirii direcţiilor deconcentrate. Miniştrii PDL sunt acuzaţi că împiedică numirea social-emocraţilor în structurile deconcentrate pe care le controlează, în timp ce miniştrii PSD ar fi facilitat accesul democrat-liberarilor în funcţiile convenite. Cel mai recent caz semnalat de către social-democraţi este cel de la Constanţa, unde fraţii Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constatinescu, l-au acuzat pe premierul Boc că a făcut presiuni la nivelul unor miniştri social-democraţi pentru impunerea unor membrii PDL la şefia unor deconcentrate, în timp ce, în paralel, miniştrii democrat-liberali nu au făcut nici o numire pentru PSD la serviciile pe care le controlează.
O strategie de campanie?
Democrat liberalii nu privesc cu prea multă îngrijorare avertismentele PSD de ieşire de la guvernare. Conform unor surse din cadrul acestui partid, nemulţumirile exprimate de PSD sunt puse pe seama unei strategii de imagine menită să contabilizeze în dreptul PDL efectele electorale ale unor măsuri nepopulare, precum îngheţarea salariilor şi obligaţiile acordului de împrumut cu FMI, şi eventualele eşecuri ale altor politici guvernamentale. ?Vor să ne pună în cârcă toate nerealizările, să dea impresia că eventualele eşecuri nu pot fi puse în spinarea PSD deoarece miniştrii noştrii nu au făcut numirile pentru oamenii lor. Nu vedeţi că de fiecare dată când se iau decizii delicate, cu impact social, cei din PSD se dau la fund şi lasă explicaţiile pe seama lui Boc?? ne-a declarat un lider PDL, care aminteşte şi de modul duplicitar în care acţionează unii lideri social-democraţi după discutarea unor probleme importante în coaliţie, precum modul de adoptare a codurilor juridice sau conţinutul acordului de împrumut cu FMI. Potrivit sursei citate, social-democraţii nu se vor grăbi să iasă de la guvernare deoarece ?îşi vor urca filialale în cap? şi vor da impresia electoratului că sunt preocupaţi mai mult de funcţii decât de binele ţării.
Şi dacă vor ieşi este reponsabilitatea PSD în plin an de criză, susţine vicepreşedintele PDL Cezar Preda. "Noi ne gândim la guvernarea ţării, iar ei se gândesc tot timpul la beneficii electorale. Aşa că singurii în măsură să îi penalizeze sunt cetăţenii României. Nu am observat altceva la domniile lor decât interesul pentru a pune oameni pe funcţii", a spus Preda, apreciind însă implicarea miniştrilor social-democraţi în actul de guvernare.
Marius Vulpe, Antena3.ro