Antena 3 CNN Politică Strategie PDL: Majoritate în CCR la vară, revocarea lui Geoană la toamnă

Strategie PDL: Majoritate în CCR la vară, revocarea lui Geoană la toamnă

6 minute de citit Publicat la 14:06 17 Mar 2010 Modificat la 14:06 17 Mar 2010
Strategie PDL: Majoritate în CCR la vară, revocarea lui Geoană la toamnă
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // PDL nu dezarmează şi plănuieşte să atace cu forţe noi scaunul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană după ce va obţine controlul Curţii Constituţionale prin impunerea propriilor oameni ca judecători şi obţinerea majorităţii în acest for. Un alt pion în strategia PDL îl reprezintă constituirea parlamentarilor independenţi în partid politic, care ar putea fi înregistrat la sfârşitul acestei săptămâni la Tribunalul Bucureşti, şi clarificarea situaţiei acestora în comisiile Parlamentului, de această dată din postura de membri ai uei formaţiuni politice. Un al treilea element al strategiei PDL îl va constitui deblocarea activităţii comisiei de regulament a acestei camere, acolo unde Opoziţia şi Puterea au în prezent reprezentare paritară.
Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, amânarea de moment a demersului de revocare a lui Geoană nu constituie decât o etapă. Conştienţi că social-democratul Mircea Geoană nu are nici un interes să facă apel la arbitrajul Curţii Constituţionale pentru a cere o nouă pronunţare pe seama prevederilor din Regulament referitoare la procedura de schimbare a preşedintelui Senatului, democrat-liberalii intenţionează să ducă la bun sfârşit debarcarea luiGeoană la începutul sesiunii legislative din toamnă.
Preludiu: de la revocare la suspendare
Până atunci, parlamentarii PDL iau în calcul varianta unui nou demers, de suspendare a preşedintelui Senatului din această funcţie, pentru abateri grave de la regulament, au declarat sursele citate.
Potrivit surselor parlamentare, astăzi, la consultările purtate între liderii de grupuri parlamentare de la Senat, şeful senatorilor PDL, Traian Igaş ar fi comunicat reprezentanţilor opoziţiei că Geoană va dispune de un răgaz de maximum o lună, un termen considerat rezonabil, pentru a face apel la arbitrajul Curţii Constittuţionale.
În cazul în care Geoană nu va uza de acest timp pentru a tranşa situaţia prin intermediul Curţii, democrat-liberalii au de gând să-şi reia eforturile de neutralizare a şefului Senatului, îmbrăcând acţiunea de revocare în haine noi de suspendare.
Cum per sesiune legislativă nu poate fi iniţiată decât o singură acţiune de revocare a preşedintelui acestei camere, democrat-liberalii au luat în calcul varianta unei tentative de suspendare a acestuia din funcţie pe aceleaşi capete de acuzare: încălcarea în mod grav şi repetat a regulilor de funcţionare a plenului acestei camere.

Deja, grupul independenţilor din Senat a solicitat astăzi BP sancţionarea lui Mircea Geoană şi a senatorilor PSD şi PNL din conducerea acestui for, acuzaţi că ?au blocat, în mod abuziv şi nejustificat, introducerea pe ordinea de zi a cererii grupului senatorilor independenţi de a avea un reprezentant în Comisia pentru Regulament, precum şi a cererii de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului".

Ei invocă încălcarea dreptul grupului de a avea un reprezentant în Comisie, potrivit articolului 66 (4), conform căruia "Comisia pentru regulament este o comisie permanentă specială formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar". Ca atare, independenţii cer Biroului permanent ca, în baza articolelor 196 şi 200 din Regulamentul Senatului, să hotărască sancţionarea celor vinovaţi cu sancţiunea prevăzută la articolul 196, litera e), respectiv avertisment public scris şi să introducă pe ordinea de zi cele două cereri.

Prima etapă: Obţinerea de către PDL a controlului decizional al Curţii Constituţionale

În fapt, PDL se pregăteşte pentru un război de uzură în timp ce aşteaptă ca proprii oameni să fie impuşi la nivelul Curţii Constituţionale. Acolo, trei judecători sunt pe punctul de a-şi finaliza mandatele în luna iunie: doi numiţi de Camerele Parlamentului şi unul de preşedintele Traian Băsescu. Dacă în cazul mandatului care revine Preşedinţiei, Parlamentul nu are nici o influenţă în numirea sa, PDL plănuieşte obţinerea celorlalte două mandate pentru proprii oameni, cu aportul voturilor UDMR şi ale grupului de independenţi.

Dacă intenţiile democrat-liberalilor vor fi încununate de succes, actuala putere va obţine majoritate la nivelul CCR, acolo unde UDMR şi PDL au deja fiecare un reprezentant, în persoana lui Augustin Zegrean şi respectiv, Valentin Zoltan Puskas.
Deocamdată pentru cele două posturi de judecători care vor fi numiţi de camerele Parlamentului există doar doi posibili pretendenţi: liberalul Teodor Meleşcanu şi social-democratul Valer Dorneanu. Niciunul din ei nu va beneficia de susţinerea reprezentanţilor Puterii, susţin sursele citate, în ciuda faptului că, potrivit cutumei, cel puţin un loc ar trebui să revină PSD care nu a mai propus un reprezentant în CCR de vreo şase ani.
Teodor Meleşcanu nu şi-a ascuns, la rândul său, niciodată dorinţa de a renunţa la calitatea de senator pentru cea de judecător al Curţii. Liberalii speră să obţină şi sprijinul reprezentanţilor PDL pentru această candidatură. În schimbul sprijinului PDL la Senat pentru Meleşcanu, liberalii ar fi dispuşi să susţină candidatul PDL în locul judecătorului care va fi numit în curând de Camera
Doar că democrat-liberalii vor să apese până la fund pedala acceleraţiei şi să obţină majoritatea la nivelul CCR prin impunerea propriilor reprezentanţi. Legea de funcţionare a acestei Curţi prevede că un judector este numit cu majoritatea simplă a plenului unei Camere, adică jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate. În aceste condiţii, instalarea judecărorilor nu depinde în nici un fel de votul PNL sau PSD, PDL putându-se baza exclusiv pe aportul voturilor UDMR şi al parlamentarilor independenţi, pentru a-şi instala proprii oameni în CCR ca reprezentanţi ai celor două camere.
Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, ambele nominalizări vor fi făcute de PDL după episodul încercării de revocare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, mai ales că termenul de numire al noilor judecători expiră la începutul lunii mai. În cazul în care acest plan va fi încununat de succes, actuala putere va avea cinci judecători din totalul de nouă de partea lor
Pasul doi: Sesizare la CCR din partea partidului independenţilor
Obţinerea controlului decizional al CCR va crea premisele unei a doua etape din strategia PDL. Potrivit surselor citate, odată instalaţi noi judecători la Curtea Constituţională, independenţii lui Oprea, care se vor constitui între timp ca partid politic parlamentar vor fi împinşi de la spate de PDL să facă o sesizare către acest for pentru a cere un punct de vedere cu privire la opurtunitatea alocării de locuri pentru parlamentarii noii formaţiuni în comisiile permanente parlamentare.
Un eventual răspuns pozitiv la această solicitare va permite senatorilor şi deputaţilor independenţi să obţină locuri în comisiile permanente şi, mai important, în comisiile de regulament ale celor două camere, adevărata miză a acestor jocuri de culise. În prezent, la Senat, comisia de regulament nu a progresat în nici un fel în privinţa modificării Regulamentului, datorită faptului că Puterea şi Opoziţia au acelaşi număr de reprezentanţi.
Stagiul final: Majoritate în comisia de regulament şi modificarea procedurilor de revocare a preşedintelui Senatului
Un posibil aviz pozitiv al CCR pe tema acordării de locuri în comisii pentru parlamentarii independenţi ar răsturna raportul de forţe din comisia de regulament în favoarea PDL, permiţând acestui partid să modifice acest document pentru a facilita procedura de revocare a preşedintelui Senatului. În paralel, independenţii doresc să modifice regulamentul pentru a elimina sancţionarea parlamentarilor care părăsesc un partid cu pierderea locurilor deţinute în comisiile permanente ale acestei camere, susţin surse parlamentare.
Prin decizia CCR din 2005, primele două aliniate din articolul 30 al acestui Regulament privitoare la iniţierea procedurilor de revocare a şefului Senatului au fost declarate neconstituţionale. Dreptul reprezentanţilor altor grupuri parlamentare de a cere debarcarea preşedintelui acestei camere a fost anulat, fiind păstrat doar pentru grupul parlamentar care l-a nominalizat şi susţinut pentru această funcţie.
Prin accederea oamenilor lui Oprea în comisia de regulament, democrat-liberalii speră să păstreze în acest document vechile prevederi de revocare care până la această oră au rămas neschimbate în ciuda deciziei Curţii din 2005, datorită blocajului existent la nivelul acestui for. În paralel, ei mizează pe oamenii lui Oprea pentru a obţine un nou punct de vedere favorabil din partea Curţii care să anuleze conţinutul hotărârii de acum cinci ani, mai susţin sursele citate.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close