Antena 3 CNN Politică Stratagemă: Antonescu se pregătește să evolueze solo, Orban pentru numărul doi în PNL

Stratagemă: Antonescu se pregătește să evolueze solo, Orban pentru numărul doi în PNL

Stratagemă: Antonescu se pregătește să evolueze solo, Orban pentru numărul doi în PNL
23 Feb 2009   •   13:26

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban își pregătește retragerea candidaturii sale la șefia PNL pentru a-l susține public pe colegul Crin Antonescu, susțin surse din PNL. Conform surselor citate, cei doi liberali au purtat în ultimele zile mai multe discuții, atât între ei, cât și cu liderii de filiale care sunt de partea lor, în urma cărora au convenit ca Antonescu să continue de unul singur cursa pentru președinția partidului. Orban se va replia, în ultima săptămână dinainte de Congres, pentru a candida la un loc de vicepreședinte sau primvicepreședinte în cazul în care noile propuneri de amendare a statutului formulate de unele filiale vor trece de comisia internă de specialitate.
Antonescu: ?Consacrarea unui număr doi oficial în partid, e binevenită?
Crin Antonescu a părut să confirme luni, acest scenariu. ?Există posibilitatea ca unul dintre noi să-şi retragă candidatura, dar nu există posibilitatea ca eu să-mi retrag candidatura. Înfiinţarea unei funcţii de prim-vicepreşedinte, de exemplu, consacrarea unui număr doi oficial în partid, e binevenită", a declarat Antonescu, după ședința Biroului Politic Central al PNL
Chiar dacă a respins ideea unui Tandem cu Orban, Antonescu a precizat că acesat va benfeicia de totaă susținerea sa în cazul în care va candida pentru o funcție de conducere. "Tot ce sper este să mai găsesc vreun contracandidat, până la sfârşit. Fără îndoială că dacă va candida la o funcţie în conducerea PNL, Orban va avea votul meu", a mai spus Antonescu.
Negocieri și promisiuni de lărgire a puterii filialelor
Conform unor surse liberale, Crin Antonescu s-a întâlnit în cursul ultimelor zile cu Ludovic Orban și cu liderii a mai bine de 20 de organizații județene fidele. În cadrul discuțiilor, Ludovic Orban i-ar fi lămurit pe cei prezenți că anunțarea candidaturii sale pentru șefia partidului nu reprezintă decât o strategemă menită să inducă în eroare partizanii lui Tăriceanu. Orban le-a mai promis liderilor de organizații mai multă putere în raport cu centrul, după ce aceștia și-au făcut cunoscute nemulțumirile legate de monopolul impus de Tăriceanu, pe care nu au ezitat să-l compare cu Geoană.
Cei doi au decis să se susțină reciproc pentru viitorul Congres, Antonescu rezervându-și candidatura pentru șefia PNL, în timp ce Orban ar urma să-și retragă candidatura pentru această funcție, chiar înainte de Congres, și să-și încerce forțele pentru dobândirea unui loc de vicepreședinte cu atribuții speciale sau chiar primvicepreședinte dacă noile propuneri depuse de filialel din teritoriu vor reuși să treacă de comisia de statut. Noi meciuri la comisia de statut
Antonescu și Orban au decis să dea de furcă comisiei de statut a PNL prin intermediul filialelor care îi susțin. Conform surselor citate, mai multe filiale, care sprijină candidatura lui Antonescu au remis comisiei de resort noi propuneri pentru modificarea statutului.
Nemulțumirile sunt legate de reducerea numărului de vicepreședinți, liberalii din teritoriu susținând menținerea actualei componențe a BPC, şapte plus şapte vicepreşedinţi regionali. Nu este exclus și ca unele filiale să revină asupra propunerii de înființare a funcție de primvicepreședinte al PNL.
Prin acest demers se încearcă anularea deciziilor luate de comisia de statut în absența membrilor apropiați celor doi liberali. Fidelii lui Tăriceanu respinseră propunerea unei filiale de sector bucureștene de creare a unui post de președinte executiv. De asemenea, în proiectul de statut s-a introdus reducerea numărului de vicepreședinți și posibilitatea ca numai liberalii care nu sunt șefii de organizații județene să candideze pentru aceste funcții. O asemenea prevedere ar fi închis calea lui Orban spre un post de vicepreședinte, dat fiind faptul că acesta are în vizor confirmarea sa la Viitorul Congres ca președinte PNL București.
Comisia de statut se va întruni, dealtfel, în cursul acestei săptămâni, pentru a analiza noile propuneri de modificare al acestui document care stă la baza funcționării PNL.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close