"Va veni curând legea de restructurare a tuturor formelor de asistenţă socială. Ceea ce facem noi la ora actuală e total depăşit din punct de vedere conceptual. În lume, tendinţa e ca nici un ajutor social să nu mai fie acordat necondiţionat, de exemplu cum dăm noi alocaţia de stat pentru copii. Curtea Constituţională a spus că nu e constituţional să legi alocaţia de stat, de exemplu, de participarea copilului la şcoală, care înseamnă investiţie pe termen lung în capitalul uman al României. Or, această concepţie este depăşită, pentru că banii din alocaţia de stat pentru copii nu îi gestionează copilul, ci părinţii, deci condiţionalitatea e perfect justificat", a declarat Theodor Stolojan, la RFI România.
Europarlamentarul crede că acordarea alocaţiei de stat ar trebui să vină în sprijinul sistemului educaţional prin condiţionarea sa de participarea la procesul şcolar a copiilor de vârstă şcolară.
"În cazul copiilor care sunt de vârstă şcolară trebuie legată de participarea la procesul şcolar, pentru toţi copiii trebuie să fie legată de obligaţia părinţilor de a-i duce la control medical anual, de a face vaccinuri. Astea sunt formulele prin care contribui la investiţii în capitalul uman pe termen lung. Nimeni nu mai acordă ajutoare sociale ca un drept general de neatins al individului. Nu. Individul trebuie să înţeleagă că trebuie să facă ceva, pentru a ieşi din situaţia de asistenţă socială şi pentru a-şi pregăti viitorul, în cazul unui copil. Deci, noi suntem total depăşiţi în aceste concepte", a conchis europarlamentarul PDL.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat, săptămâna trecută, că este posibil ca în acest an să se dezbată un nou cod de asistenţă socială. El a atras atenţia că, în prezent, se plătesc peste 12 milioane de indemnizaţii într-o lună, dar în realitate sunt 5-6 milioane de persoane care beneficiază de un astfel de sprijin.
"Am ajuns să avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenţa socială. E paradoxal să fie generos dar să fie şi ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizaţii/om într-o lună. Asta înseamnă, desigur, că nu 12 milioane de oameni profită. Sunt 5-6 milioane de oameni care profită de astfel de sprijin, unii profită de câte două, trei sau patru. Am ajuns să creăm, din această dorinţă pe care eu nu o consider de rea credinţă, sprijin cât mai mult la diverse situaţii, un sistem pervers care încurajează nemunca", a avertizat ministrul Şeitan.
Antena3.ro