Premierul are atributul exclusiv al schimbării unui ministru şi nu un partid politic a declarat marţi prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, referindu-se la intenţia PSD de a cere capul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu în cazul unui raport nefavorabil al CE. Liderul PDL l-a atacat şi pe Ion Iliescu , reproşându-i acestuia că nu are dreptul să vorbească despre justiţia dreaptă din România, întrucât în perioada când se afla la cârma PSD deciziile privind începerea sau neînceperea urmării penale se luau în partid.
"Ei (cei din PSD - n.r.) pot să ceară şi orice om din România poate să ceară demisia oricui vrea. Există însă o responsabilitate clară, primul-ministru poate să ia o decizia vis-a-vis de activitatea satisfăcătoare sau nesatisfăcătoare a unui ministru", a spus Stolojan.
Stolojan a ţinut să sublinieze că schimbarea unui minitru este atributul exclusiv al premierului. "Este atributul exclusiv al primului-ministru. El poate lua o decizie şi singur, restul pot să îşi dea cu părerea" a spus prim-vicepreşedintele PDL.
Stolojan l-a criticat şi pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu pentru afirmaţiile critice lansate la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
În opinia liderului democrat-liberal, Iliescu nu are dreptul să vorbească despre justiţia dreaptă din România, întrucât în perioada când conducea PSD deciziile privind începerea sau neînceperea urmării penale se luau în partid şi nu de către organele abilitate.
"Dânsul nu are dreptul să vorbească despre justişie, pentru că în perioada când dânsul conducea sau era unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului, se luau acele decizii în mecanismele de conducere ale partidului, cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale", a spus Theodor Stolojan.
La rândul său, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a declarat că proiectul de Cod penal despre care a făcut referire Ion Iliescu era "inaplicabil", dat fiind că în acel moment România nu avea un Cod de procedură penală.
"Dacă nu există o armonie între cele două coduri, este un instrument juridic care este inaplicabil", a explicat Buda.
Antena3.ro