Antena 3 CNN Politică Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump, s-a predat. Are de executat o sentință de patru luni de închisoare

Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump, s-a predat. Are de executat o sentință de patru luni de închisoare

steve bannon getty
de Andreea Ştefan    |    01 Iul 2024   •   20:49

Steve Bannon, consilier și aliat al fostului președinte american Donald Trump, s-a prezentat luni la o închisoare din nord-estul SUA pentru a începe executarea unei sentințe de patru luni de închisoare. Aceasta sentință a fost pronunțată după ce Bannon a refuzat să colaboreze cu comisia Congresului care anchetează rolul lui Trump în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, relatează AFP.

„Sunt mândru că merg astăzi la închisoare (...), dacă acesta este lucrul care trebuie făcut pentru a rezista în faţa lui Joe Biden", a spus Bannon în faţa penitenciarului din Danbury (statul Connecticut), făcând referire la actualul preşedinte democrat rival al republicanului Trump la alegerile prezidenţiale, citat de Agerpres.

Steve Bannon, un mogul media de dreapta și apropiat al lui Trump, va fi în spatele gratiilor într-o perioadă critică a campaniei electorale pentru alegerile din 5 noiembrie.

Ordinul de încarcerare a fost emis la începutul lunii iunie de un judecător din Washington, după ce Bannon a pierdut ultimul apel împotriva condamnării pentru sfidarea comisiei Congresului.

La 70 de ani, Steve Bannon s-a numărat printre cei peste 30 de apropiați ai fostului președinte republican convocați de comisia Camerei Reprezentanților pentru a depune mărturie în ancheta privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, când susținători ai lui Trump au atacat Congresul în timp ce acesta certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Bannon a fost inculpat pentru refuzul de a se prezenta în fața acestei comisii, majoritar democratică, și de a furniza documente, invocând dreptul foștilor președinți de a păstra confidențiale anumite documente și discuții.

Astfel, el devine al doilea oficial de rang înalt din fosta administrație republicană care ajunge în închisoare pentru refuzul de a coopera cu comisia, după Peter Navarro, fost consilier pentru comerț al lui Trump, care execută de asemenea o sentință de patru luni de închisoare.

Bannon a primit ordin să se prezinte la închisoare până la 1 iulie

Judecătorul Carl Nichols din Washington a emis ordinul de încarcerare, iar Bannon va trebui să se prezinte la penitenciar până pe 1 iulie, notează Politico.com.

În aceste condiții, dacă va fi încarcerat, mogulul mediu Bannon va sta departe de Trump, în perioada crucială a procesului electoral.

Bannon intenționează să continue să facă apel în acest caz, însă este puțin probabil ca Bannon să poată scăpa de închisoare.

×
Subiecte în articol: Steve Bannon Donald Trump
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Scrisoarea lăsată în vestiar de jucătorii naționalei, după meciul Euro 2024 cu Olanda
x close