Antena 3 CNN Politică Statutul funcţionarilor publici şi numirile în deconcentrate, în discuţia Curţii Constituţionale

Statutul funcţionarilor publici şi numirile în deconcentrate, în discuţia Curţii Constituţionale

1 minut de citit Publicat la 11:40 18 Mar 2010 Modificat la 11:40 18 Mar 2010
Statutul funcţionarilor publici şi numirile în deconcentrate, în discuţia Curţii Constituţionale
Curtea Constituţională a României a discutat, joi, în şedinţă secretă, sesizarea depusă de parlamentarii Opoziţiei pe marginea modificării Legii privind statutul funcţionarilor publici care a provocat recent un adevărat scandal la Parlament. O decizie asupra excepţiei de neconstituţionalitate a Legii funcţionarilor publici va fi luată de judecătorii Curţii în şedinţa următoare din data de 23 martie.

Proiectul, prin care guvernul Boc facilitează accesul reprezentanţilor puterii în fruntea serviciilor deconcentrate, a fost adoptat pe 2 martie de Camera Deputaţilor, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL, cu 172 voturi favorabile, niciun vot "împotrivă" şi nicio abţinere.

După ce au părăsit în aceea zi lucrările Camerei ca semn de protest faţă de introducerea forţată a acestui proiect de lege pe ordinea de zi, 50 de deputaţi de la PSD şi 52 de la PNL au sesizat pe 4 martie Curtea Constituţională a României, cu privire la constituţionalitatea acestei iniţiative legislative. În paralel, senatorii Opoziţiei au iniţiat o acţiune similară la CCR.

Potrivit proiectului de lege, şefii serviciilor deconcentrate revin la statutul de funcţionari publici şi pot ocupa în continuare funcţiile, temporar, în baza unui aviz al ANFP, dacă au cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialitate, urmând ca după şase luni să dea concurs pentru ocuparea definitivă a postului. Totodată, persoanele care doresc să ocupe funcţii de conducere în cadrul serviciilor deconcentrate trebuie să primească iniţial un aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ulterior, respectivii candidaţi sunt supuşi textului în cadrul unui concurs organizat de ANFP, în baza căruia vor fi numiţi definitiv în funcţie.

Este a treia încercare a Guvernului de a găsi o soluţie de soluţionare a problemei numirilor în decoincentrate, după ce Curtea Constituţională a respins în două rânduri ca neconstituţională prevederile altor două ordonanţe de urgenţă emise de guvern şi care tratau aceeaşi problemă.

Antena3.ro

×
TOP articole
x close