Antena 3 CNN Politică SRI a controlat afacerile lui Mircea Băsescu: Nu există legături între transportul de armament şi terorism

SRI a controlat afacerile lui Mircea Băsescu: Nu există legături între transportul de armament şi terorism

4 minute de citit Publicat la 17:52 08 Sep 2009 Modificat la 17:52 08 Sep 2009
SRI a controlat afacerile lui Mircea Băsescu: Nu există legături între transportul de armament şi terorism
Democrat-liberalii comisiei SRI şi cei din comisiile parlamentare de apărarea au de ce să-şi frece bucuroşi mâinile. Convocaţi la audieri la nivelul acestor foruri, şefii SRI, SPP şi STS au susţinut în cor că nici unul din aceste servciii de informaţii nu a avut nici un fel de implicaţii în scandalul interceptărilor de la comisia Udrea şi nici nu au girat afirmaţiile social-democratului Marian Vanghelie cu privire la posibilele ramificaţii ale DGIpi sau SRI în denigrarea unor politicieni în prejama campanii pentru prezidenţşiale. Mai mult, şeful SRI George Maior a spălat imaginea fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acuzat de presă că s-ar fi asociat cu un personaj suspectat de sprijinirea unor activităţi de terorism pentru a transporta armament prin ţară. Maior a sugerat că afacerile cu armament şi asociaţii fratelui şefului statului au fost în atenţia SRI, dar serviciul nu a găsit nici o informaţie care să ateste presupusa legătură cu organizaţiile teroriste invocate.
Politicienii PSD, bănuiţi de Maior de lipsă de ?inteligenţă? şi responsabilitate

Directorul SRI George Maior a fost mult mai dur la adresa politicienilor PSD care s-au întrecut cu acuzaţii la adresa serviciului pe care-l conduce. El a ţinut să sublinieze că nu există scurgeri de informaţii către mediul politic şi a făcut apel la liderii din toate partidele să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi ... ?inteligenţă? atunci când fac afirmaţii legate de implicarea serviciilor secrete în jocul electoral.

"Fac apel către oamenii politici să încerce să judece aceste informaţii cu mai multă inteligenţă şi responsabilitate. Din păcate, la nivelul retoricii politice, foarte adesea se folosesc anumite concepte şi un discurs mult prea agresiv faţă de ceea ce înseamnă cu adevărat un serviciu de informaţii într-o ţară membră NATO. Am avertizat şi atenţionat asupra acestui lucru, acum şase luni, că există o intensificare a retoricii politice pe acest plan care nu e consonanţă cu realitatea în cadrul acestor servicii", a declarat Maior.

Pe fondul declaraţiilor fostului său coleg de partid, Marian Vanghelie, potrivit cărora ar avea date că scandalul Mireca Băsescu se bazează pe informaţii furnizate de SRI, Maior a sugerat că trecutul său pesedist este irelevant, de vreme ce noul său statut ca director de serviciu de informaţii este acela de "înalt funcţionar al statului, neutru şi imparţial".

Nici urmă de scurgeri de informaţii la SRI

Maior a susţinut că nu există niciun fel de scurgeri de informaţii către mediul politic, datorită sistemului de prevenţie existent la nivelul SRI. "SRI nu transmite decât legal informaţii către instituţiile abilitate. Dacă un ofiţer ar proceda la transmiterea de informaţii înafara acestui sistem legal ar fi imediat sancţionat", a explicat Maior, invocând eficienţa SRI în depistarea unor astfel de situaţii, care ar fi imediat sesizate Parchetului General.

După audierea lui Maior, preşedintele comisiei de resort, democrat-liberalul Cezar Preda a anunţat triumfător concuzia finală: în competenţa SRI nu intră "modul în care se fac ascultările telefonice în incinta Parlamentului".
"SRI a adus absolut toate datele necesare pentru a trage o concluzie că nu este în competenţa SRI modul în care se fac ascultările telefonice în incinta Parlamentului, nu a fost solicitat să aibă o asemenea responsabilitate şi, ca atare, nu intră în sarcina şi nici în responsabilitatea SRI nicio informaţie apărută în spaţiul public cu privire la această chestiune", a precizat Cezar Preda.
Afacerile lui Mircea Băsescu, problemă de siguranţă naţională
În ceea ce priveşte afacerea Mircea Băsescu-Băbeni, Maior, a declarat că nu există niciun fel de legătură între transportul special de armament şi aspecte legate de terorism.

"În ceea ce priveşte situaţia legată de acel transport special, doar un lucru aş vrea să precizez aici, suntem o autoritate naţională în domeniul prevenirii terorismului, suntem abilitaţi prin lege la acest lucru, suntem parte a unei comunicări de informaţii mai largi în planul UE şi în planul NATO legate de aceste aspecte foarte importante pentru securitatea naţională şi am putut arăta comisiei că am avut o cunoaştere adâncă, mai mult decât s-a prezentat în presă, în legătură cu toate aspectele semnalate, legate de conexiunea sau ceea ce s-a numit conexiunea între acest transport şi zone ale terorismului, demonstrând că nu există niciun fel de legătură între acest transport şi aspecte legate de terorism", a explicat George Maior.
El a spus că a vrut să sublinieze acest lucru, deoarece este vorba de securitatea naţională.
"Este un lucru pe care am vrut să-l subliniez, pentru că interesează în cel mai înalt grad securitatea naţională. Partea legată de terorism a fost documentată de serviciu în adâncime şi în cooperare cu alte servicii şi a fost soluţionată informativ cu multă vreme înainte, neavând, repet, nicio legătură cu acest aspect al transportului de muniţii", a adăugat directorul SRI.
STS şi SPP îşi declină competenţele în interceptările de la comisia Udrea
Şeful STS, Marcel Opriş, a respins, la rândul său, "speculaţiile" privind implicarea STS în interceptările din Parlament. Ela comentata că aceste acuzaţii nu au niciun fel de suport de vreme ce "STS nu are niciun fel de resurse, de nicio natură, nici profesionale, nici tehnice cu care să fi fost implicat într-o asemenea misiune".
"În ceea ce priveşte speculaţiile privind implicarea STS în afacerea înregistrărilor ilegale, acestea nu au niciun fel de suport. Nici resursele şi nici mijloacele care sunt instalate aici nu au niciun fel de suport (...) şi nici nu ar fi putut să permită, nici nu intră în atributul lor şi nici nu s-au folosit sub nicio formă", a spus Opriş.
Şi directorul SPP, Lucian Pahonţu, a invocat, marţi, după audierea sa de către comisiile parlamentare de Apărare reunite, că serviciul nu face poliţie politică, că ofiţerii SPP nu fac rapoarte despre oamenii politici şi că instituţia nu are nici logistica şi nici personalul necesar urmăririi politicienilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close