Antena 3 CNN Politică Cine intră în turul doi al prezidențialelor. Două sondaje arată favoriți diferiți pentru alegerile din 2024

Cine intră în turul doi al prezidențialelor. Două sondaje arată favoriți diferiți pentru alegerile din 2024

marcel ciolacu si nicolae ciuca aplauda
Potrivit unui sondaj CURS, în turul doi al prezidențialelor ar intra Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
de Laura Dinu    |    04 Iul 2024   •   12:32

Antena 3 CNN a prezentat două sondaje care arată cifre diferite pentru posibilii candidați la alegerile prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul anului. Este vorba despre un sondaj Curs, încare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă intră în turul doi al prezidențialelor, în timp ce potrivit sondajului INSCOP, în turul doi intră actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și liderul PSD Marcel Ciolacu.

Sondajul CURS

În primul rând, este vorba despre un sondaj CURS, care a fost realizat la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie. Acest sondaj confirmă faptul că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost avantajați de rezultatele alegerilor locale. 

Concret, Marcel Ciolacu, președintele PSD, este pe primul loc în sondaj, cu 30% din voturi, fiind urmat de Nicolae Ciucă, cu 20%.

Mircea Geoană apare în sondajul CURS pe locul 3, cu 17% din voturi, iar George Simion, pe locul 4, cu 13%.

Cu 9% din totalul de voturi, pe locul 5, se află Elena Lasconi, iar Diana Șoșoacă, pe locul 6, cu 6% din voturi.

Sondajul INSCOP

Pe de altă parte, în sondajul INSCOP, lucrurile sunt complet diferite. Acesta a fost realizat în perioada 19-27 iunie, prin interviu telefonic, pe 1 100 de persoane, cu o marjă de eroare de până în 3%.

Potrivit acestui sondaj, Mircea Geoană se află pe primul loc, cu 26,7%. Pe locul doi, cu doar 17,8%, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Elena Lasconi ocupă locul trei în sondajul INSCOP, cu 14,3% din voturi, iar locul patru este ocupat de Diana Șoșoacă, cu 13,4%.

Nicolae Ciucă se află abia pe locul 5 în acest sondaj, cu doar 11,9% din voturi, iar George Simion, pe locul 6, cu 11,2%. 

Coaliția a decis calendarul electoral. Prezidențialele vor fi pe 24 noiembrie și 8 decembrie

Liderii coaliției de guvernare au decis, joi, data la care se vor organiza prezidențialele. Astfel, prezidențialele vor fi organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele pe 1 decembrie.

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: - primul tur în data de 24 noiembrie - al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.

Urmează ca decizia din Coaliție să fie transpusă într-o Hotărâre de Guvern pe care să o adopte Executivul.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Fosta învățătoare din Zărnești, dispărută de 9 zile, a fost găsită moartă
x close