Conform sondajului realizat în perioada septembrie 2014 - iunie 2015, evoluţia la nivelul partidelor politice este cel puţin surprinzătoare.
Când vine vorba de intenţia de vot, cifrele arată o creştere spectaculoasă pentru PNL, după alegerile prezidenţiale câştigate de Klaus Iohannis, dar şi o scădere la fel de spectaculoasă până în iunie 2015.
Pentru PSD, însă, lucrurile par să fie stabile undeva în jurul procentului de 40%, chiar dacă cifrele au variat şi pentru social-democraţi.
Partidul păstorit de Elena Udrea la un moment dat, PMP, este undeva la "şi altele".
Realizatoarea emisiunii "Exces de Putere", Oana Stancu, a explicat că tendinţa în cazul PNL este normală.
"Oricâte critici ar putea să apară, se întâmplă peste tot în lume. Oamenii înghit şi partidul din spatele liderului pe care îl lansează. De exemplu, îl auzim pe Mircea Badea vorbind de toţi oamenii din PDL care acum sunt în spatele lui Iohannis. Toţi oamenii din regimul lui Băsescu sunt acum acolo. Faptul că de la 52% s-au dus la 39% în trei luni, din nou este natural. S-a dus emoţia, înflăcărarea din timpul campaniei şi alegerilor. Ce este important în acestă chestiune - rolul lui Victor Ponta şi rolul PSD. Pentru că dincolo de erorile din campanie, eu sunt convinsă că PSD şi Victor Ponta au pierdut foarte mult în urma deciziilor proaste luate după votul din 2012."
Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a explicat că votul în alegerile prezidenţiale s-a desfăşurat foarte bizar.
"Domnul Iohannis a fost votat foarte bizar anul trecut de un ghiveci de reprezentanţi ai societăţii româneşti. Au fost şi băsişti şi liberali vechi, şi diverşi hipsteri, câţiva emoţionaţi pe Facebook, sute de mii şi ei. Şi a ieşit acel scor bizar. Ce se întâmplă - pe măsură ce trece emoţia, scade şi procentul. Procentul câştigat emoţional scade. Asta se întâmplă în PNL. Cu PSD e altceva. PSD nu s-a erodat deloc. PSD nu este doar cel mai mare, dar şi cel mai constant partid de după Revoluţie. În afară de 96, când au luat puţin sub 30%, ei au avut între 35% şi 40%. Ei sunt acolo. Dacă au pierdut ceva, au pierdut ce ar fi putut câştiga, adică neluptând cu regimul Băsescu, neluptând cu abuzurile instituţiilor de forţă, au ratat o parte din electorat care ar fi putut să vină."