Antena 3 CNN Politică Sondaj CSCI: Care este încrederea în politicienii din România

Sondaj CSCI: Care este încrederea în politicienii din România

2 minute de citit Publicat la 20:52 30 Aug 2015 Modificat la 20:52 30 Aug 2015
pde.JPG
Foto: VideoNews
Cel mai recent sondaj al CSCI a fost dezbătut în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor, la Antena 3. 
 
Astfel, conform sondajului realizat în perioada septembrie 2014 - iunie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a fost propulsat la un procent puternic, dar a început să scadă. În paralel, premierul Victor Ponta pare să se menţină în jurul aceluiaşi procent.
 
Mai exact, în septembrie 2014, Klaus Iohannis era la 27% încredere şi în decembrie 2014, după câştigarea alegerilor, a ajuns la 78%. Apoi preşedintele începe foarte încet să descrească, dar rămâne liderul detaşat în acest top al încrederii, având 69% în iunie 2015. Graficul este în continuare foarte bun, chiar dacă în scădere. 
 
Victor Ponta porneşte de la 36% în septembrie 2014 şi ajunge la 38% în iunie 2015. 
 
Surprinzător în acest top este Călin Popescu Tăriceanu, care reuşeşte să îl egaleze pe premierul Victor Ponta la procentul de încredere. 
 
Realizatoarea emisiunii "Exces de Putere", Oana Stancu, a explicat că, pentru ea, aceste sondaje legate de "încrederea în politicieni" au reprezentat întotdeauna "o enigmă".
 
"Pentru mine acest slide a fost întotdeauna o enigmă. Poate sunt eu foarte puţin informată, poate nu ştiu sociologie, poate nu înţeleg. Mie mi se pare că este o poză a superficialităţii noastre. Cred că dacă îi întrebi pe oameni de încredere în personalităţi ... că ce? Ce înseamnă 20% încredere în Vasile Blaga? Că o să facă ce? Că viaţa va fi mai bună dacă Blaga va administra instituţiile? La fel şi ca SRI. Au încredere în SRI că ce? La fel şi la Biserică. Pentru mine este fascinantă încrederea pentru Mugur Isărescu. Permanent acest om este o icoană. Acest individ este o icoană a răului, nu a binelui. Pentru că banca pe care o conduce de atâţia ani, în momentul în care băncile i-au furat pe români, domnul Isărescu nu a suflat nicio vorbă. Mai departe, când BRD a dat acele credite de milioane de euro, despre care ştia clar că nu vor mai veni niciodată înapoi, Banca Naţională nu a existat. Cea care supraveghează buna administrare a banilor. Când l-am întrebat pe domnul Suciu, ce părere are despre creditul doamnei Udrea, fără rată, fără dobândă, fără comision de administrare, fără nimic... în fine, pentru toţi cei care au fost în situaţia de a-şi pierde casele, domnul Isărescu este un foarte activ apărător al sistemului bancar?"
 
Preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a explicat că procentele trebuie explicate clar de un sociolog pentru că, în părerea sa, subiectul este tratat superficial de mulţi români.
 
"Şi întrebările sunt puse unor cetăţeni care au alte preocupări decât viaţa politică. Au o privire mai mult sau mai puţin superficială asupra a ceea ce se întâmplă în politică. Nici eu nu mă pricep foarte bine, dar un sociolog poate explica exact întrebarea asta cu încrederea în politicieni. La domnul Iohannis scăderea este importantă totuşi. (...) La Blaga, 20% e pe acolo. E co-preşedinte la un partid de 40%, chiar mi se pare că e cam jos. (...) De-asta este spectaculoasă evoluţia domnului Tăriceanu. Eu sper ca la un moment dat să se vadă chestia asta şi în intenţia de vot. Ar merita să intre în Parlament, pentru că este singurul partid care, la vârf, are această preocupare cu privire la drepturile omului şi la lupta împotriva abuzurilor."

×
x close