Antena 3 CNN Politică Social-democraţii, asiguraţi de Geoană că Boc va numi un secretar de stat PSD la Justiţie

Social-democraţii, asiguraţi de Geoană că Boc va numi un secretar de stat PSD la Justiţie

4 minute de citit Publicat la 15:52 13 Apr 2009 Modificat la 15:52 13 Apr 2009
Social-democraţii, asiguraţi de Geoană că Boc va numi un secretar de stat PSD la Justiţie
Maia Teodoroiu şi alţi doi social-democraţi vor fi numiţi cât de curând în posturile vizate de partid în Guvern, susţin surse din cadrul PSD. Conform surselor citate, preşedintele partidului, Mircea Geoană le-a comunicat luni, colegilor de partid, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că ar fi obţinut din partea premierului Emil Boc promisiunea confirmării propunerilor PSD la Ministerul Justiţiei şi al unor autorităţi guvernamentale. Social-democraţii sunt însă mai îngrijoraţi de efectele pe care le-ar putea avea asupra propriilor oameni ordonanţa de urgenţă recent adoptată de guvernul Boc prin care sunt blocate posturile la nivelul serviciilor deconcentrate. La această oră încă mai există câteva judeţe unde cele două partide de guvernământ nu şi-au încheiat negocierile de împărţire a acestor funcţii.

Mircea Geoană nu a scăpat nici de această dată de nemulţumirile exprimate de colegii de partid faţă de modul defectuos în care democrat-liberalii înţeleg să colaboreze în teritoriu şi la nivel guvernamental.

Geoană a ţinut însă să-şi asigure colegii de partid că Emil Boc va face până miercuri numirile tergiversate la nivelul Ministerului Justiţiei şi a unor agenţii guvernamentale. Pentru postul de secretar de stat rămas vacant la MJ este vizată Maia Teodoroiu.

Funcţia respectivă a constituit un motiv continuu de diferende între reprezentanţii celor două partide, dar şi între PSD şi actualul ministru de resort, Cătălin Predoiu. În timp ce ministrul şi PDL au insistat pentru numirea unor independenţi la MJ ca un semn de bună încredere faţă de doleanţele UE, social-democraţii au insistat pe numirea Maiei Teodoroiu agreată de unii lideri de partid.

Social-democraţii nu pun însă prea mare preţ pe optimismul lui Geoană, susţin sursele citate, mai ales că PDL a anunţat public astăzi prin intermediul prim-vicepreşedintelui Teodor Stopojan că respectarea obligaţiilor comunitare în domeniul justiţiei va face parte din platforma electorală a partidului la alegerile europarlamentare.

OUG privind blocarea numirilor înserviciile deconcentrate, privită cu ochi critici în PSD

În BPN fost criticată şi ordonanţa pe care guvernul adoptat-o sâmbătă pentru blocarea numirilor în funcţiile de conducere ale serviciilor deconcentrate.

Cum în câteva judeţe cele două partide de guvernământ nu au reuşit să semneze un protocol de colaborare şi să-şi împartă încă serviciile descentralizate, un asemenea act normativ ar putea pune beţe în roate împărţirii ciolanului la nivel judeţean. Riscul ca proprii oameni din teritoriu să nu mai aibă acces la diferite funcţii la nivelul serviciilor descentralizate i-a iritat pe liderii social-democraţi din teritoriu care i-au cerut lui Geoană să găsească soluţii pentru a stopa temporar efectele aplicării acestei ordonanţe până la împărţirea funcţiilor rămase încă în suspensie la nivelul unor unităţi adminitrative.

Posturile vacante din instituţiile publice rămân blocate, cele pentru care au fost aprobate concursurile se vor desfăşura în continuare, în timp ce slujbele ce vor deveni libere vor putea fi ocupate în procent de doar maximum 15%, potrivit ordonanţei adoptate sâmbătă de Guvern.

Moldovan: Nu vom relua colaborarea cu PDL decât dacă primăriile PSD primesc bani de la Guvern

Nici soluţia medierii conflictelor existente cu PDL la nivelul unor judeţe nu are darul să amulţumească liderii din teritoriu. Preşedintele PSD Bistriţa Năsăud, Radu Moldovan consideră că în cazul acestui judeţ nu se mai poate vorbi de mediere. Social-democraţii au rupt unilateral protocolul cu PDl, acuzând tabăra democrat-liberală condusă de Ioan Oltean că nu a respectat colaborarea. În prezent, Moldovan nu mai vede nici o altă cale de reluare a colaborării cu PDL decât dacă Guvernul aprobă alocarea unor sume din fondul de rezervă pentru acoperirea datoriilor primăriilor social-democrate aflate în incapacitate de plată.

"La Bistriţa este o situaţie mai specială decât în alte judeţe unde nu s-a semnat protocolul. Noi am semnat cu PDL înţelegerea în data de 28 ianuarie. Am încercat să colaborăm cu colegii din PDL, dar nu am avut cu cine. Protocolul nu a funcţionat decât o singură zi, atunci când am negociat serviciile deconcentrate. E vorba de conducerea executivă a filialei PDL. De mai bine de jumătate de an, preşedintele CJ Bistriţa, domnul Rusu tratează acest consiliu ca pe moşia lui" ne-a explicat Moldovan.

Liderul PSD a reiterat cel mai mare of al filialei: împărţirea discriminatorie a fondurilor de la CJ către primării, prin defavorizarea edililor social-democraţi. "Bugetul a fost împărţit preferenţial în direcţia primarilor PDL, în condiţiile în care primarii noştri gestionează interesele a 60% din populaţia judeţului, iar cei democrat-liberali 20 şi ceva la sută. Noi avem primăria reşedinţă de judeţ, 2 municipii din 3, plus 27 de comune. Împărţirea banilor a lăsat 11 primării social-democrate în incapcitate de plată" a arătat liderul filialei PSD.

Moldovan susţine că social-democraţii bistriţeni nu vor relua relaţiile cu PDL decât în cazul în care Guvernul va aloca din fondul său de rezervă sumele necesare pentru plata datoriilor primăriilor PSD aflate în incapacitate de plată şi dacă PDL Bistriţa va înţelege să colaboreze de pe poziţii de egalitate. "Noi avem disponibilitate de lucru şi de colaborare, dar de pe principii de parteneriat şi egalitate din partea ambelor părţi, nu numai din partea PSD" ne-a mai spus Moldovan.

Nemulţumirile din teritoriu, potenţial pentru ieşirea PSD de la guvernare

Dacă în unele judeţe social-democraţii nu cred în şansele ajungerii la un compromis echitabil pe tema împărţirii banilor către primari, la nivel central s-au făcut auzite voci care s-au plâns că oamenii aflaţi în subordinea unor miniştri sau directori PDL nu au primit nici până acum atribuţii clare de lucru, fiind trataţi în continuare ca a cincea roată la căruţă.

Surse social-democrate ne-au declarat că unii membrii din conducerea partidului nu sunt interesaţi în soluţionarea rapidă a acestor diferende, ei luând în calcul folosirea acestor neînţelegeri pentru a relua, după alegerile europarlamentare, solicitările de ieşire de la guvernare a PSD.

Martius Vulpe, Antena3.ro

×
x close