Antena 3 CNN Politică Slovacia impune restricţii pentru adunările publice după tentativa de asasinat asupra lui Fico

Slovacia impune restricţii pentru adunările publice după tentativa de asasinat asupra lui Fico

Robert Fico - getty
Premierul Slovaciei, Robert Fico. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2024   •   17:21

În urma tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico în luna mai, o lege controversată care restrânge libertatea de întrunire a intrat în vigoare luni în Slovacia, relatează DPA, citat de Agerpres. 

Pachetul de măsuri, cunoscută sub numele de "Lex Attentat", a fost adoptat la sfârşitul lunii iunie ca răspuns la atacul cu armă de foc asupra lui Robert Fico. Legea interzice adunările publice pe o rază de 50 de metri de sediul guvernului, palatul prezidenţial, parlament şi tribunale.

Manifestațiile împotriva politicienilor în faţa reşedinţelor lor sunt, de asemenea, interzise. Adunările pot fi, de asemenea, interzise dacă pun în pericol ordinea publică. Membri ai opoziţiei au avertizat că legea este un pas către un "stat poliţienesc". Pachetul de măsuri prevede şi că liderii partidelor reprezentate în parlament au dreptul la protecţie personală.

Conform legii, şi procurorului general, precum şi preşedintelui Curţii Constituţionale li se va asigura protecţie sporită. Premierii care s-au aflat mai mult de 10 ani în funcţie vor avea dreptul la pensie pe viaţă. Până acum, acest lucru se aplică doar în cazul lui Fico.

Prim-ministrul Robert Fico s-a aflat în stare critică şi a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale după ce a fost împuşcat cu mai multe gloanţe în ziua de 15 mai în timp ce se îndrepta spre a saluta un grup de susţinători, după o şedinţă de guvern ţinută în oraşul Handlova, din centrul ţării.

Atacatorul, un bărbat în vârsta de 71 de ani, şi-a justificat atacul spunând că urăşte guvernul condus de Fico. Robert Fico şi-a reluat de atunci îndatoririle oficiale.

Robert Fico spune că dacă nu era împușcat, mergea și el cu Viktor Orban la Putin: „Mi-aș fi dorit foarte mult”

Prim-ministrul slovac Robert Fico a apărut în public vineri seara pentru prima dată de când a fost împușcat în urmă cu aproape două luni, susținând un discurs care sărbătorește rădăcinile slave și creștine ale țării la Castelul Devín, din afara capitalei Bratislava. În discursul său, a lăudat vizita lui Viktor Orban la Moscova, și a spus că dacă i-ar fi permis starea de sănătate, ar fi mers și el.

După ce a criticat ideologiile progresiste în discursul său de 20 de minute, Fico a lăudat vizitele din această săptămână ale lui Viktor Orbán la Kiev și Moscova, unde premierul ungar sa întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Vizita lui Orbán la Moscova a fost condamnată de majoritatea liderilor din UE, dar Fico nu a fost printre critici.

„Dacă sănătatea mi-ar fi permis, mi-aș fi dorit foarte mult să fiu alături de el”, a spus premierul slovac, potrivit Politico.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close