Mare parte din pacheţelul de probleme invocat de Marian Vanghelie pe tema numirile în deconcentrate s-a rezolvat în întâlnirile de ieri şi de astăzi ale coaliţiei de guvernare, a declarat marţi vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. Surse din cadrul coaliţiei susţin însă că social-democraţii şi social-democraţii s-au contrat destul de dur în cele două runde de discuţii purtate la Palatul Victoria, imputându-şi reciproc calitatea şi pregătirea slabă a oamenilor pe care îi propun pentru diferite funcţii de conducere. Unii miniştri democrat-liberali le-au cerut nemulţumiţilor din PSD să-şi aleagă mai bine oamenii, ca măcar să poată da aparenţa că pot susţine şi trece un corcurs de angajare.
Reprezentanţii coaliţiei nu reuşiseră să se înţeleagă pe această temă în prima rundă de discuţii de azi-dimineaţă şi datorită programului încărcat al liderilor celor două partide de guvernământ. După nici o oră, cele două tabere au convenit reluarea întâlnirii după amiază pentru a clarifica problema numirilor în funcţii la nivelul Guvernului şi al deconcentratelor.
?Se continuă doar. Şedinţa (coaliţiei, n.r.) a fost întreruptă de şedinţa avută la ora 12.00 în privinţa fondurilor europene" a explicat premierul Emil Boc.
Acuzaţii de concursuri aranjateŞi s-a continuat. Cu ridicări de voci şi acuzaţii reciproce de punere în beţe la nivelul serviciilor deconcentrate, susţin sursele citate. Social-democraţii i-au învinuit pe unii miniştrii PDL că nu au demarat toate concursurile pentru ocuparea şefiilor direcţiilor aflate în subordinea lor şi că nu respectă modul de împărţire a acestor posturi stabilit la nivel local. Reprezentanţii PSD au adus în discuţie şi cazuri în care oameni susţinuţi pentru posturile care reveneau acestui partid nu au putut trece de etapa concursului de angajare, în timp ce alţi concurenţi, posibili susţinuţi de PDL, ar fi fost favorizaţi.
În replică, democrat-liberalii au pus la îndoială calitatea şi pregătirea profesională a oamenilor propuşi de PSD. ?Nu toţi corespund pentru funcţiile pentru care au concurat. Ce treabă are un doctor sau un jurist ca formaţie cu energia? Or vin cu oameni pregătiţi, or dăm posturile tot celor care au mai lucrat în domeniu şi pe care acum încercăm să-i înlocuim?a susţinut unul din membrii biroului coaliţiei, referindu-se la cazul unor foşti directori de deconcentrate care au cîştigat cu brio concursurile organizate de actuala putere.
Potrivit surselor citate, problema Hridroelectrica şi a aeroporturilor dorite de PSD nu a putut fi tranşată. PDL ţine cu dinţii de aceste instituţii susţinând că are oameni mai capabili să facă faţă managementului pe perioadă de criză, în timp ce social-democraţii invocă înţelegerea iniţială de împărţirea a acestor domenii.
Flutur: Au fost rezolvate problemele legate de numiri,inclusiv "pacheţelul domnului Vanghelie"La nivel oficial, vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur a susţinut după şedinţa coaliţiei că cea mai mare parte a ?pacheţelului de problemuţe? ridicat de social-democratul Marian vanghelie şi-ar fi găsit rezolvarea.
?Am avut ieri seară o întâlnire punctuală cu vicepremierul Dan Nica. Dacă mă întrebaţi de bucătăria la care am lucrat cu dl Nica, e o bucătărie care de ieri pana azi a rezolvat cele mai multe probleme. Erau nelămuriri dacă există anumite funcţii, ce pregătire e nevoie şi atunci am sunat şi am deblocat problemele din teritoriu. Probleme deosebite în momentul de faţă nu sunt. Acolo unde sunt au fot transmise miniştrilor, dar în cea mai mare parte s-a rezolvat. E vorba de negocierile în teritoriu şi înţelegerile făcute în plan local. Dacă vorbiţi de pachetul domnului Vanghelie cele mai multe s-au rezolvat? a afirmat Flutur evitând să dea exemple în acest sens.
Vicepreşedintele democrat-liberal a punctat însă necesitatea respectării procedurii legale de concurs pentru ocuparea cestor posturi. Flutur a precizat că există procedura legală de concurs şi, în unele situaţii, au fost făcute numirile, în timp ce în altele urmează să fie făcute, cu respectarea procedurilor legale.
?Există procedura legală de concurs. În unele situaţii au fost numiţi, în altele urmează să fie, dar trebuie să se urmeze procedura legală. Am discutat în principiu nevoia de specialişti în toate domeniile pentru că responsabilitatea însemnă competenţă. E vorba de specialişti, nu neapărat membri de partid. Pot să fie şi fără culoare politică, independenţi, dar susţinuţi de un partid sau altul din coaliţie? a explicat Flutur, dând asigurări că acest concept a fost îmbrăţişat de ambele partide de guvernământ.
Cu doar o zi în urmă, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie ieşea furios de la şedinţa coaliţiei invocând necesitatea soluţionării unui ?pachet de problemuţe? datorat opoziţiei pe care unii miniştrii PDL, precum Adriean Videanu şi Radu Berceanu o manifestă faţă de numirea unor social-democraţi la unele instituţii aflte în subordinea sau controlul lor.
Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, ar exista vreo 40 de restanţe în domeniul numirilor în funcţii. Nervozitatea primarului Sectorului 5 l-ar viza în special pe ministrul Transporturilor Radu Berceanu, care nu lasă din mână compania Tarom şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, promise pesediştilor comform înţelegerii. Liderul PSD Bucureşti ar dori materializată şi numirea unor pesediştila RA-APPS şi la Hidroelectrica, ultima aflată în parohia ministrului Economiei, Adriean Videanu.
Marius Vulpe, Antena3.ro