Aleşii nu mai au timp să se ocupe de legi, pentru că sunt prea ocupaţi cu cererile de urmările penală şi arestare.
Parlamentarii susţin că procurorii pot ancheta senatorii şi deputaţii şi fără să ceară mereu acceptul plenului, iar cererile ar trebui trimise doar în situaţii excepţionale.
De la începutul anului, parlamentarii au dezbătut şi votat 17 cereri trimise de procurori pentru ridicarea imunităţii unora dintre ei. Un simplu calcul arată că media a fost de două cereri pe săptămână.
Senatorii şi deputaţii se plâng însă că din cauza cererilor primite de la DNA nu reuşesc să se mai dezbată şi să voteze legi importante.
Până acum, recordul a fost bătut la Camera Deputaţilor, unde pe numele Elenei Udrea DNA a trimis şase cereri în dosarele Gala Bute şi Microsoft, pentru încuviinţarea urmăririi penale, dar şi pentru reţinere şi arest preventiv.
La Senat, recordul este deţinut de fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, pentru care parlamentarii au dezbătut şi votat trei cereri. Există parlamentari care spun că votul în plen ar trebui să fie necesar doar pentru cazuri în care se impune arestarea.
Parlamentarii au fost acuzaţi că fac scut în jurul unor colegi. La Senat, a fost cazul fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian care a scăpat de începerea urmăririi penale, după ce senatorii au votat împotriva cererii trimise de DIICOT.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Dan Şova. La Camera Deputaţilor, cererea trimisă de DNA pe numele lui Marko Attila a fost analizată de abia după cinci luni, iar parlamentarul a fugit în Ungaria chiar în ziua în care DNA a cerut arestarea sa.