Legea nr. 301 din 2015 - Codul Penal
(1) Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere prealabilă stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuna sau împiedica urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.
(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.
(3) Favorizarea săvârşirii de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.
---
---
Legea citată mai sus ar putea reprezenta o greutate pentru fostul preşedinte, Traian Băsescu, prin cazul Elenei Udrea. Subiectul a fost dezbătut în ediţia specială de marţi a emisiunii "Sinteza Zilei", realizată de Mihai Gâdea la Antena 3.
În context, jurnalistul Răzvan Savaliuc a explicat că toate informaţiile despre care vorbeşte Elena Udrea acum nu ajungeau doar la preşedintele de la acel moment, Traian Băsescu, dar şi la parchete şi servicii.
"Toate informaţiile ajungeau nu doar la Băsescu, dar şi la SRI, la marile parchete, care nu făceau nimic. Şi dacă vorbim despre acuzare,. cred că trebuie pus sub acuzare tot grupul acesta de crimă organizată. Oricum nu s-a vorbit despre sechestru în multe dintre cazuri, oamenii aceştia au avut timp să îşi pună la păstrare tot ce era nevoia."
În schimb, Mircea Badea, în stilul caracteristic, a opinat că Traian Băsescu ar putea fi acuzat de multe infracţiuni, printre care chiar şi tâlhărie.
"Cred că se poate inclusiv pentru tâlhărie, incidentul acela cu telefonul, vă aduceţi aminte. Aici e vorba de grup criminal organizat, dacă era şi ţara la fel de bine organizată, poate mergea şi ţara asta mai bine."
Pe de altă parte, sociologul Marius Pieleanu a explicat că trădarea implică şi puteri străine.
"Nu ştiu dacă poate fi vorba despre trădare în acest moment. Există o experienţă de 100 de ani, în mult mai celebrul caz al lui Al Capone, care s-a rezolvat cu chestii mici. Sunt elemente extrem de greu de dovedit. Am avut o curiozitate profesională, am făcut un studiu cu mai multe întrebări, din care menţionez:
În ce măsură doamna Udrea este vinovată?
76% au declarat că doamna Udrea este vinovată, 4% că nu este vinovată şi 20% nu au răspuns sau nu cunosc subiectul.
În ce măsură domnul Băsescu era la curent?
64% dintre respondenţi au răspuns că era la curent cu ce făcea doamna Udrea
Realizatorul emisiunii "Exces de putere", Oana Stancu, a explicat că lista pentru capetele de acuzaţii pe numele lui Traian Băsescu poate fi una foarte lungă.
"Traian Băsescu are o listă lungă pentru care ar trebui pus sub acuzare, nu pot să reiau eu acum toate subiectele despre care am vorbit de-a lungul timpului, ce nu a făcut acest om? Din punctul meu de vedere, pentru aceste chestiuni nu va fi incriminat. În schimb, în clipa în care DNA ar lua rapoartele de control pentru toate nebuniile dânsei cu pârtiile şi toate cele, din activitatea ei de ministru Toate investiţiile Elenei Udrea sunt suspecte, cred că ar putea să adune vreo 100 de ani de închisoare. Dacă doamna Udrea se va trezi din acest război şi va vedea că cei mai intimi oameni din jurul ei au turnat, că soţul nu o susţine în acest război, după cum a explicat şi Radu Tudor."
În plus, realizatorul emisiunii "Punctul de Întâlnire", Radu Tudor, a arătat că singurul aliat al Elenei Udrea în acest război, Dorin Cocoş, a făcut altă alegere, după cum a anunţat pe blogul personal.
"Trebuie să vorbim puţin şi de William Brânză, care a fost avocatul Elenei Udrea dar şi al lui Dorin Cocoş. Între timp, doamna Udrea a renunţat la serviciile dânsului. Şi a rămas avocatul lui Dorin Cocoş. Acuma, acesta a fost întrebat dacă ce spune Elena Udrea este adevărat sau nu. Am insistat şi am insistat şi mi s-a spus că Dorin Cocoş nu a confirmat procurorilor şi nici avocaţilor, relatările cu cei 500.000 de euro la Ghiţă. Acum trebuie să ne aducem aminte că toată lumea implicată în această poveste negociază. Fiecare negociază ceva. Singurul aliat al Elenei Udrea în această poveste, Dorin Cocoş, nu confirmă."