Preşedintele rus Vladimir Putin este câştigătorul summitului de la Bucureşti, după ce Ucraina şi Georgia nu au primit statutul oficial de ţări candidate la NATO. Aşa este văzută întâlnirea din România a liderilor Alianţei Nord Atlantice în presa străină. Pornind de la această ipoteză, analiştii Ion Cristoiu şi Valentin Stan au combătut poziţia adoptată de preşedintele Traian Băsescu în cadrul summitului Alianţei. ?Este pentru prima oară în istoria NATO când SUA pierd, pe o opţiune de consens în ceea ce priveşte o propunere a lor legată de extinderea Alianţei?, a susţinut Stan în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.
Tot în termenii unui eşec a vorbit şi Ion Cristoiu despre ceea ce s-a întâmplat zilele acestea la Bucureşti. ?Este un eşec de proporţii, din cauza faptului că o serie de decizii fundamentale, care au fost amânate de la Riga pentru a fi adoptate la acest summit, au fost amânate din nou?.
ION CRISTOIU:
Pierderea cea mai importantă la care cei doi analişti se referă este reprezentată de eşecul liderului de la Casa Albă în a-i convinge pe liderii Alianţei să acorde Ucrainei şi Georgiei Planul de Acţiune pentru Aderare. ?Acum NATO este în disoluţie?, a declarat Valentin Stan.
Apoi, susţine Ion Cristoiu, la acest summit ?s-a venit pentru ca Macedonia, Albania şi Croaţia să primească invitaţia de aderare?. Macedonia nu a primit-o.
Nici discuţiile privind scutul anti-rachetă nu au dus la un succes. ?Contrar minciunii spuse de Traian Băsescu că s-a hotărât deja crearea unui nou scut anti-rachetă, această decizie a fost şi ea amânată pentru 2009?, a continuat analistul.
De cealaltă parte, Valentin Stan susţine că România s-a izolat, prin politica dusă de şeful statului, de coaliţiile formate de marile puteri. În prezent, în cadrul Alianţei s-au coalizat două grupuri. Primul este format din Franţa, Germania şi Marea Britanie, care au ?ca opţiune pe Europa recunoaşterea independenţei Kosovo? şi deschiderea relaţiilor cu Rusia. De cealaltă parte, susţine Stan, se află Statele Unite ale Americii, care au aceleaşi opţiuni: independenţa Kosovo şi dezgheţarea relaţiilor cu Moscova.
VALENTIN STAN:
?Unde este România în această combinaţie??, se întreabă analistul. ?Noi nu suntem nici cu ruşii, nici cu toţi ceilalţi?. Preşedintele Traian Băsescu este cel care a pus România în poziţia de a se exclude singură din coaliţiile formate în plan mondial, a acuzat el. A susţinut aderarea Georgiei şi a Ucrainei şi a fost împotriva venirii lui Vladimir Putin la Bucureşti. Numai că Bush se va întâlni cu Putin la Kremlin, pentru a-şi rezolva problemele, pe când România rămâne împotriva învingătorului şi în afara combinaţiilor europene, încheie analistul.
Antena3.ro