Un nou zvon agită apele politice din România şi anume acela că Traian Băsescu va demisiona în toamnă, pentru a lua parte la alegerile parlamentare alături de PD-L. Invitat la Sinteza Zilei, redactorul şef al Jurnalului Naţional, Victor Ciutacu, spune însă că nu crede în demisia lui Băsescu, fiind vorba doar despre o informaţie prin care se doreşte să se observe reacţia electoratului.
Jurnalistul a dat şi două motive foarte solide pentru care el crede că Traian Băsescu nu va demisiona. "Nu îl văd renunţând la serviciile secrete şi în al doilea rând este pasibil de redeschiderea Ťdosarului flotať. Devine astfel vulnerabil. În momentul în care Traian Băsescu demisionează, cu Nicolae Văcăroiu preşedinte interimar şi cu actualul guvern la putere, vine imediat revocarea lui Daniel Morar din funcţia de şef interimar al DNA, şi orice alt procuror este numit, primul lucru pe care îl va face este să dea drumul dosarelor lui Traian Băsescu", a explicat Victor Ciutacu.
La rândul său, Bogdan Teodorescu susţine că este vorba despre o strategie aplicată de Traian Băsescu, care îşi consolidează imaginea în electorat, deşi alegerile pentru "tron" sunt abia peste un an. Politologul Bogdan Teodorescu a declarat la Sinteza Zilei că "Traian Băsescu, după şocul din alegerile locale, a înţeles şi a întreprin măsuri. Localele au fost un duş extrem de rece pentru el şi PD-L, pentru că nu numai că au obţinut un scor mic, dar s-au trezit şi în faţa unei alianţe PSD-PNL, care probabil va face viitorul guvern". Şi cum acţionează Traian Băsescu? "Primul pas este să apară la televizor, preocupat de soarta cetăţenilor", spune Teodorescu, făcând referire la vizitele făcute de preşedinte în zonele inundate din ţară.
Al doilea pas, şi cel mai important, este reprezentat de "manipularea prin sondaje". "Peste tot vedem că PD-L are 40%, deşi realitatea este la 28%. Totodată, Băsescu are 60% în aceleaşi sondaje. Astfel, populaţia crede că Traian Băsescu şi PD-L sunt o forţă, iar nehotărâţii sunt înclinaţi să voteze cu ei, pentru a se afla în tabăra învingătoare", explică politologul. "Face acest lucru pentru a crea sentimentul electoral. PD-L fără fiertura electorală a lui Traian Băsescu este pierdut. Ori el (n.r. Traian Băsescu) a început să pună cărbuni pe foc, pentru că alertarea maselor aduce voturi. Avem de a face cu o creştere a intensităţii electorale a PD-L, în timp ce celelalte două partide stagnează".
Băsescu este adus în prim plan ca factor catalizator al întregului proces electoral şi de aceste ipoteze care roiesc în jurul său. Una dintre ele este că îşi dă demisia şi candidează pe listele PD-L pentru un mandat de viitor prim-ministru. "Este o măsură riscantă, pentru că viitorul premier nu este numit de preşedinte, în acest caz Văcăroiu, doar dacă partidul său obţine 50% la alegeri", a explicat Teodorescu, spunând că nu crede că Băsescu va risca, pentru că nu poate să aducă peste 20 de procente partidului său.
"O altă variantă este că îşi dă demisia şi forţează alegerile prezidenţiale în acelaşi timp cu cele parlamentare, luându-şi astfel prin surprindere adversarii politici. Dar şi aici este riscant, pentru că Guvernul poate să decidă o altă dată de alegeri şi până atunci să meargă pe mâna preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu", a mai spus Bogdan Teodorescu. Astfel, lui Băsescu nu îi rămâne decât varianta să fie din nou locomotiva partidului şi să se ducă în campanie şi să zică "eu aş vota cu PD-L". "Toate aceste mişcări, pot să aibă sau să nu aibă rezultate, dar fără să facă asta, partidul lui pierde în mod sigur", a concluzionat Bogdan Teodorescu.
Antena3.ro