Partidele politice nu au încredere în capacitatea poliţiştilor şi jandarmilor de a preveni turismul electoral şi alte forme de fraudare a alegerilor din 7 iunie. Chiar dacă ministerul de Interne a alocat un efectiv de peste 50.000 de angajaţi pentru a saigura ordinea şi corectitudinea votului pentru europarlamentare, fiecare partid parlamentar românesc mizează mai mult pe propriile echipe mobile, special create pentru a se supraveghea reciproc şi monitoriza evoluţia alegerilor de duminică.
Pesediştii îi bănuiesc pe cei din PDL că vor încerca astfel de manevre şi au elaborat deja un manual antifraudă dedicat propriilor activişti. La rândul lor, democrat-liberalii au emis directive către propriile filiale pentru a monitoriza şi semnala orice încercare de turism electoral sau de fraudare. În fine liberalii bănuiesc ambele partide de guvernământ că se vor preta la asemenea practici. Această stare de spirit nu se regăsesşte numai la nivelul partidelor politice concurente, ci şi la nivelul societăţii româneşti. 52% dintre români apreciază că alegerile din România sunt fraudate, se arată într-un sondaj de opinie al CCSB, comandat de Pro Democraţia.
Manual de conduită şi acţiune antifraudă la PSDÎn tabara PSD cuvântul de ordine este supravegherea PDL şi a candidatului independent Elena Băsescu. Pentru o eficientizare a activităţii propriilor echipe, conducerea cemtrală social-democrată a elaborat un ghid antifraudă în care sunt menţionate spre informare diverse metode de fraudare la care s-ar pute preta adversarii politici. Pe lângă cunoscuta metodă "autobuzul", social-democraţii au luat act şi de altfel de strategii de furat la vot: ?suveica?, prin care un alegător plătit de un partid intră în secţia de vot cu un buletin deja ştampilat şi iese afară cu cel primit de la membrii secţiei pentru votare, ?tipografia?, care constă în distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real, prin tipărirea ilegală a unor buletine de vot introduse clandestin în secţia de vot de către un membru al biroului, "cămaşa albastră", în care alegătorul deja plătit intră în cabina solicitând un însoţitor sau?urna mobilă? folosită abuziv sau în exces, în urma a unor repetate solicitări în scris.
Potrivit ghidului anti-fraudă, social-democraţii se mai tem de ?votul multiplu? prin care unii membri ai biroului pot înmâna alegătorilor deja cunoscuţi mai multe buletine de vot, acoperind ilegalitatea prin semnarea ca prezente a altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot.
O altă formă de vot multiplu bazată pe cei care nu vin la vot, ar consta în introducerea în urnă, în dimineaţa scrutinului de vot, a mai multe buletine de vot gata ştampilate în favoarea unei formaţiuni şi ?spălarea? treptată a acestor buletine prin trecerea pe lista de vot a unor persoane care figurează cu drept de vot în liste, dar nu şi-l exercită.
Social-democraţii mai iau în calcul şi posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care să-l completeze şi să-l semneze în fals pe drumul de la secţie la BEC sau a ?uitării? aplicării ştampilei de control pe buletinul celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.
Marian Vanghelie, motiv de nelinişte pentru echipele mobile ale PDLÎn tabăra PDL, echipele de monitorizare vor sta cu ochii în special pe judeţele unde PSD dispune de o logistică puternică la nivel de organizaţie sau acolo unde deja au fost înregistrate astfel de cazuri în anii trecuţi, cazul Bucureşti şi Ilfov. Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur a anunţat la începutul acestei săptămâni că membrii PDL vor fi mobilizaţi pentru a preveni orice încercare de furt electoral.
Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie este dealtfel cap de listă în sarcinile de monitorizare dispuse de către conducerea democrat-liberală către proprii militanţi, susţin surse din cadrul acestui partid.
Considerat ?specialistul în fraudare? al social-democraţilor, pedeliştii nu au uitat modul în care Vanghelie a câştigat voturile unor bucureşteni la ultimele alegeri parlamentare împărţind telefoane mobile în cartierele mărginaşe al sectorului 5.
PNL, iritat că PSD şi PDL au controlul organizării alegerilor europarlamnetareLiberalii vor supraveghea şi ei mişcările celorlalte partide politice. Recent, liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat că are semnale de încercari de fraudare a alegerilor de către PDL în special în judeţele din Ardeal conduse de proprii prefecţi, care ar fi facilitat intrarea unor membri democrat-liberali pe locurile de independenţi din birourile secţiilor de votare.
Alţi lideri liberali au acuzat pe unii democrat-liberali că au organizat tombole ilegale, cazul celor de la Timişoara, în timp ce liberalul Mihai Voicu şi-a îndreptat tirul împotriva social-democraţilor, sugerând că Marian Vanghelie va demara în ziua alegerilor o amplă campanie de fraudare în judeţul Ilfov şi unităţile administrative limitrofe.
Jumătate dintre români, resemnaţi cu ideea incorectitudinii alegerilorFrecvenţa neregulilor la procesele electorale derulate în ultimii 19 ani îi determină pe 52% dintre români să considere că alegerile din România sunt fraudate, se arată într-un sondaj de opinie al CCSB, comandat de Pro Democraţia. Majoritatea respondenţilor apreciază că cea mai utilizată formă de fraudare a scrutinului electoral o reprezintă mita electorală: 39% indică distribuţia de ajutoare prin intermediul primăriei înaintea alegerilor ca formă de mituire, în timp ce 38% cred că partidele politice procedează la cumpărarea directă de voturi.
35% dintre cei intervievaţi cred că turismul electoral este definitoriu ca metodă de încălcare a legislaţiei electorale, iar 31% dintre români susţin că rezultatul votului poate fi schimbat în secţia de votare? ? 31%.
Românii au în vedere mai multe metode pentru comabaterea fraudei electorale: 81% se pronunţă pentru o sancţionare mai dură a acestui fenomen. Întărirea controlului, a autorităţilor este considerată de 75% dintre români ca o altă soluţie de lucru, care ar trebui împletită cu introducerea şi utilizarea obligatorie a cărţii de alegător, preferată de jumătate dintre români.
Asociaţia Pro Democraţia atrage atenţia şi asupra unor posibile ameninţări la adresa corectitudinii votului pentru alegerile europene de duminică, 7 iunie.
Printre cele mai serioase probleme ridicate, APD menţionează restrângerea accesului reprezentanţilor mass-media şi al observatorilor în secţiile de votare şi limitarea prin lege a acreditărilor la aria unui singur judeţ sau sector, turismul electoral şi votul multiplu ca urmare a posibilităţii alegătorilor de a vota la orice secţie de votare din ţară.
Pro Democraţia critică Guvernul pentru "promisiunea neîndeplinită a prim-ministrului Emil Boc de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind sancţionarea penală a votului multiplu", atmosfera de tensiune care va fi creată prin folosirea suplimentară a zeci de mii de forţe de ordine, anunţată de ministrul Dan Nica, dar şi refuzul Biroului Electoral Central de a interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot.
Pro Democraţia mai duce în discuţie şi lipsa unor reglementări clare ale campaniei electorale privind valoarea materialelor ce pot fi distribuite, referindu-se în special la tombolele şi concursurile pentru alegători.
Sondajul de opinie privind percepţia românilor despre fraudarea alegerilor a fost realizat între 24 şi 27 mai 2009, de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) şi comandat de Asociaţia Pro Democraţia.
Marius Vulpe, Antena3.ro