Sevil Shhaideh s-a născut în decembrie 1964 şi a intrat în administraţia publică încă din 1993, cu mulţi ani înainte ca Nicuşor Constantinescu să se apuce de politică.
Numele de botez este Sevil Geambec şi provine dintr-o familie de tătari. Mama, Muezel Geambec, a fost organizator de spectacole la Teatrul de Păpuşi din Constanţa. Tatăl, Sadedin Geambec a fost un maestru de lumini foarte apreciat care a lucrat la Teatrul de Stat din oraş.
Actuala propunere de premier din partea PSD s-a căsătorit cu un medic român, Sumanariu, de care a divorţat câţiva ani mai târziu, informează adevarul.ro.
SEVIL SHHAIDEH. În limba turcă, Sevil este un nume comun și este derivat din Sev, care înseamnă să iubești. Sevil înseamnă să fii iubit.
Sevil Shhaideh şi-a început cariera ca analist programator în 1987 şi după aceea a obţinut un post de Director al Direcţiei Sisteme Informatice la Consiliul Judeţean Constanţa. Până în anul 2007 nu a făcut altceva decât să-şi vadă de muncă, dar atunci când mai-marii Consiliului Judeţean au avut nevoie de un om care să se ocupe de elaborarea proiectelor pentru fonduri europene, Sevil Shhaideh este cea care a făcut pasul în faţă.
Se întîmpla încă dinainte ca România să fie parte a Uniunii Europene şi experienţa ei bogată a făcut ca Judeţul Constanţa să câştige fonduri importante. Cei care o cunosc spun că până şi primarii din judeţ apelau la experienţa ei.
Cum a ajutat-o Nicușor Constantinescu
Atunci când Nicuşor Constantinescu a devenit preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiilor Judeţene din România, a avut nevoie de un secretar priceput la acte, iar Sevil Shhaideh a fost primul om la care s-a gândit. Doar că Nicuşor avea mai multă treabă cu politica şi toată munca pica pe vicepreşedintele Uniunii, Liviu Dragnea, la vremea respectivă preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.
Nici Dragnea nu avea timp mult de treburile Uniunii şi apela de fiecare dată la Sevil Shhaideh. Doamna bună la toate lucra până la miezul nopţii la tot ce ţinea de Consiliul Judeţean Constanţa şi încerca să ducă şi actele Uniunii, spun cei care o cunoşteau.
La un moment dat, ritmul de lucru, dar şi alte cauze au dus la dezvoltarea unui cancer. Afecţiunea lui Sevil Shhadieh era operabilă în străinătate, aşa că Nicuşor Constantinescu a ajutat-o şi a susţinut-o să se opereze. A scăpat de boală şi a rămas prietenă de familie cu preşedintele Consiliului Judeţean.
Câţiva ani mai târziu, atunci când a fost cerută de soţie de un cetăţean de origine arabă, Sevil Shhadieh a insistat ca oamenii care au lucrat cel mai mult cu ea, Nicuşor Constantinescu şi Liviu Dragnea să îi fie martori. În religia musulmană nu există conceptul de naşi de cununie, doar martorii cei mai apropiaţi de tinerii căsătoriţi.
După un an de la căsătorie, Sevil Shhaideh a decis să plece din administrația publică. Nu se ştie motivul exact al plecării de la Consiliul Judeţean Constanţa, dar el a coincis cu faptul că Nicuşor Constantinescu avea tot mai multe dosare întocmite de DNA. Cei care o ştiu pe Sevil Shhadieh spun că era un om mult prea corect pentru a semna acte care ar fi putut părea în neregulă şi bănuiesc că plecare la minister a fost de fapt o rupere a relaţiilor cu Nicuşor Constantinescu.
LIVIU DRAGNEA a anunțat că SEVIL SHHAIDEH este propunerea PSD pentru funcția de premier.
Află aici CINE ESTE SEVIL SHHAIDEH.
----------------------------
CV SEVIL SHHAIDEH
A absolvit Facultatea de Planificare Economică și Cibernetică din cadrul Academiei de Științe Economice din București, în 1987, și un master în Managementul Proiectelor de Afaceri, în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității ''Ovidius'' (2007).
A urmat o serie de cursuri de perfecționare: expert în administrație publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) și manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 și PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).
Și-a început cariera profesională ca analist programator în cadrul Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii Constanța (1987-1991). A devenit, apoi, manager în Sisteme Informatice în cadrul Direcției de Muncă și Protecție Socială a județului Constanța (1991-1993) și director de Sisteme Informatice în cadrul Consiliului Județean Constanța (1993-2007).
A ocupat funcția de coordonator responsabil cu elaborarea amendamentelor legislative cu privire la actele normative ce reglementează administrația publică locală în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și pe cea de director general la Direcția Generală de Proiecte, în cadrul Consiliului Județean Constanța (2007-2012).
Este președinte al Asociației Naționale a Informaticienilor din Administrația Publică (ANIAP) din 2000.
A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în intervalul mai 2012 — mai 2015.
A ocupat portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Guvernul Victor Ponta IV, în perioada 20 mai 2015 — 4 noiembrie 2015, ca urmare a demisiei lui Liviu Dragnea.
Este căsătorită.