Europarlamentarul PSD, Adrian Severin a declanşat în ultima vreme o amplă acţiune de lobby pe lângă socialiştii europeni menită să inducă ideea că este un concurent serios la postul care va fi creat prin tratatul de la Lisabona: funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pe probleme de Politică Externă, un fel de secund al proaspăt reconfirmatului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Calculele lui Severin sunt strâns legate de matematica socialistă. Barroso a devenit preşedinteCE cu aportul abţinerii PSE, ca atare este dator să cedeze acestui grup o funcţie importantă precum cea de Înalt Reprezentant, laolaltă cu o serie posturi de comisari europeni, răsună retorica socialistă pe holurile Parlamentului European. Cum pentru postul de secundant al lui Barroso există semnale că vor fi mulţi pretendenţi, Severin a trecut la un lobby agresiv, în primul rând la nivelul colegilor socialişti, menit să-i aducă sprijinul mult scontat şi să dea impresia că are mai multă influenţă politică decât eventualii săi contracandidaţi. Miza ar fi însă alta, susţin surse europarlamentare de la Bruxelles. Conştient de şansele sale reale la noua funcţie, Severin intenţionează în fapt să creeze o presiune importantă asupra decidenţilor de la Bucureşti pentru obţinerea postului de comisar european al României. Cum portofoliul Agriculturii s-a transformat doar într-o palidă amintire, preşedintele Traian Băsescu şi guvernul demis de la Bucureşti au emis o serie de semnale către oficialii europeni care lasă impresia că s-ar mulţumi cu un post mai puţin important, precum Extinderea. Bucureştiul are deja un nume vehiculat prin cercurile de la Bruxelles: fostul ministru al Integrării, democrat-liberala Anca Boagiu, actual europarlamentar, fapt care nu surâde deloc lui Severin.
Joc şi lobby pentru influenţă politicăCu numele lui Dacian Cioloş ieşit definitiv din cărţile pentru portofoliului Agriculturii, pretendenţii la postul de comisar european al României, oricare va fi acela, au reluat jocurile de culise pentru a induce de la Bruxelles presiunea politică adecvată asupra decidenţilor de la Bucureşti. Cel mai implicat în politica de lobby pare a fi europarlamentarul PSD, Adrian Severin, cunoscut dealtfel pentru aspitaţiile sale la un asemenea post.
Recent, site-ul Euroactiv.com, un apropiat al socialiştilor europeni, a dat publicităţii un material potrivit căruia Severin s-a mai angrenat într-o cursă: cea pentru viitoarea funcţie de Înalt Reprezentant al UE pentru politici externe, care va fi înfiinţată după ratificarea tratatului de la Lisabona de către toate statele membre al comunităţii europene.
Pe hârtie, postul este pretins deja de către socialiştii europeni ca recompensă pentru faptul că s-au abţinut în a face probleme validării reprezentantului popularilor europeni, Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene. Socialiştii europeni mai mizează şi pe faptul că o altă funcţie care va fi creată prin tratat, cea de preşedinte permanent al Consiliului UE va reveni tot popularilor europeni. Ca cea de-a două formaţiune politică ca mărime din PE, socialişti se simt îndreptăţiţi să emită pretenţii pentru postul de Înalt Reprezentant. În realitate, portughezul este mult mai mult îndatorat liberalilor europeni care i-au susţinut prin votul lor candidatura pemntru această funcţie decât socialiştilor.
Pleiadă de pretendenţi socialişti la postul de Înalt Reprezentant al UECu toate acestea, deja în interiorul Partidului Socialistilor Europeni (PSE) s-au iţit voci cu pretenţii la scaunul de Înalt Reprezentant. Printre acestea se numără politicieni galonaţi, precum David Miliband, secretarul britanic pentru Afacerile Externe, considerat favorit în cazul în care nu acceptă şefia partidului laburist, Miguel Ángel Moratinos, ministrul de externe al Spaniei din 2004 încoace şi fost reprezentant special al UE pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Elisabeth Guigou, membru al parlamentului francez care a servit în cadrul ministerului de Afaceri Europene al acestei ţări în perioada 1990- 1993, Alfred Gusenbauere, fost cancelar al Austriei şi Frank-Walter Steinmeier, fostul ministru german de externe carea suferit o înfrângere zdrobitoare însă luna trecută în faţa cancelarului Angela Merkel.
Severin, în tatonări. Adevărata miză, postul de comisar european.
Comparată cu aceşti socialişti, candidatura europarlamentarului PSD, Adrian Severin, fost vicepremier, ministru de afaceri externe şi posesor al unui misterios premiu ?Man of the 20th Century Award?, nu pare a avea şanse palpabile. Potrivit unor surse din cadrul legislativului european, Severin tatonează printre colegii săi de formaţiune oportunitatea asumării publice a unei asemenea candidaturi. Totodată, Severin ar încerca în fapt să inducă imaginea unui politician care ar putea să-i aducă lui Barroso mai multă influenţă politică în PE din postura de Înalt Reprezentant decât opricare din posibilii săi contrcandidaţi la această funcţie.
De altfel, europarlamentarul PSD a evitat să confirme public , dar nici nu a infirmat posibilitatea unei eventuale candidaturi pentru postul de Înalt Reprezentant a UE pentru Politică Externă, el precizând doar că această candidatură este "pe masa de discuţie".
"Este o candidatură propusă de către mai multe personalităţi europene, de Partidul Socialiştilor Europeni, o candidatură care este pusă pe masa de discuţie. Asta este tot ce pot confirma" a declarat Severin, citat de Mediafax.
Planul "B": Portofoliul extinderii, dorit de PDL pentru Boagiu
Cel mai probabil însă, PSE va susţine candidatura acestuia pentru postul de comisar european al României ca premiu de consolare, susţin sursele citate. Or nici în acest domeniu lucrurile nu par uşoare pentru reprezentantul PSD.
Bucureştiul ia în calcul alte domenii, după ce Barroso a lăsat să se înţeleagă că portofoliul Agriculturii constituie o ţintă prea înaltă pentru România. În aceste condiţii, autorităţile române par a se fi reorientat spre domeniul Extinderii, ca o posibilă soluţie "B", susţin sursele citate. Deja, în cercurile democrat-liberale de la Bruxelles, dar şi în cele de acasă, numele Ancăi Boagiu, actual europralamentar şi fost ministru al Integrării Europene, este din ce în ce mai vehiculat ca posibilă propunere a României pe acest domeniu.
Totuşi, această nominalizare nu a fost asumată public nici de Guvern, nici de preşedintele Traian Băsescu, deoarece oficial ţara noastră nu a renunţat la planul "A": depunerea de eforturi şi lobby diplomatic pentru obţinerea susţinerii necesare pentru primirea portofoliului Agriculturii.
Dificultăţile ţin de presiunea şi lobby-ul politic pe care socialiştii europeni îl fac la Bruxelles pentru ca acest post să revină unui reprezentant social-democrat, cât şi de situaţia delicată în care se află Barroso, prea obligat faţă de diferitele grupări politice din PE care i-au susţinut candidatura şi care emit acum pretenţii la posturi importante de comisari europeni, pentru a garanta României obţinerea unui portofoliu semnificativ ca importanţă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă marţi seara, la o dezbatere a GDS, că România are "o poziţie fermă" legată de obţinerea portofoliului european al Agriculturii, dar şi "un plan B" în privinţa alocării postului de comisar european.
"Vă asigur că opţiunea noastră este comisariatul pentru Agricultură", a precizat preşedintele. Băsescu a ţinut să dea asigurări că "nu vom rămâne fără comisariat".
"Avem o poziţie fermă legată de Agricultură, cu atâtea (şanse ? n.r.) câte avem în condiţiile în care suntem ţară agricole. Există (un dialog ? n.r.) pe variante, pe soluţii, spre satisfacţia tuturor. Nimeni nu merge pe o singură variantă", a mai spus preşedintele Băsescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro