"Sunt nevinovat faţă de acuzaţiile Parchetului", a spus Mihăilescu, adăugând că Parchetul a venit cu nereguli în cererile adresate Senatului. Astfel, în adresa de la Parchet se solicită urmărirea penală în cazul său, iar în rezoluţia procurorilor se cere începerea urmăririi penale.
"Nu există niciun fel de mărturie care să dovedească că armele respective au fost în posesia mea. Doar Fănel Păvălache susţine acest lucru, iar toţi martorii sunt în favoarea mea", a susţinut senatorul.
Mihăilescu a negat că ar fi avut vreo conversaţie cu denunţătorul Pavalache, pentru primirea de arme şi a afirmat că nu există dovezi că ar fi avut în posesia sa armele respective "de la nanosecunde până la alt interval de timp".
"DNA a fabricat toate probele în profundul dispreţ al legii", a mai spus Mihăilescu, acuând faptul că i s-a schimbat încadrarea din martor în cercetat de pe o zi pe alta.
Adevărata ţintă a DNA, Adrian Năstase
Mihăilescu a mai afirmat că el nu este altceva decât o victimă colaterală, adevărata ţintă reprezentând-o colegul său de partid, Adrian Năstase.
"Mesajele (după un prim contact cu procurorii, n.r.) erau clare: a) ţinta urmărită era altă persoană, b) dacă voi colabora pentru atingerea ţintei aveam perspectiva transmisă de procuror că mi se acordă calitatea de martor şi c) dacă nu colaborez sunt ameninţat cu represalii penale", a declarat senatorul PSD. El şi-a susţinut acest argument pe parcursul întregii audieri. "Nu am putut să afirm că aceste arme erau pentru o anumită persoană şi am rămas trei ani cu aceste lucruri", a mai spus Mihăilescu.
El a arătat că toată hărţuirea sa politică are drept cauză acest refuz de a spune anumite lucruri despre premierul de atunci, Adrian Năstase.
"Ce a realizat această anchetă? Această anchetă a DNA a cercetat, în primul rând, un fost ministru pentru cauze care nu au nicio relevanţă cu activitatea sa, dar având caracterul unei acţiuni spectaculoase şi puternic mediatizate", a declarat senatorul PSD.
Mihăilescu: "Dacă am fi rămas pe votul pe liste, PSD nu mă trecea pe listă. Dosarul mi-a afectat cariera!"
Mihăilescu a susţinut că acest dosar i-a afectat grav cariera politică, fiind "scos" din orice funcţie de conducere din PSD. A rămas în Parlament datorită introducerii votului uninominal, pentru că partidul nu l-ar fi pus pe listă, a mai arătat el. "Dacă am fi rămas pe votul pe liste, PSD nu mă trecea pe listă. Votul uninominal a fost o şansă pentru mine pentru că am putut să mă duc să văd care e impactul, dar pe liste acest impact ar fi fost mult mai mare", a arătat el.
"Pe mine această hărţuire m-a afectat extraordinar. Iar acum să o iau încă o dată de la capăt mi se pare aberant. Sunt total împotrivă să mai stau doi ani în acest procedeu, după ăştia trei, la o distanţă care ajunge la aproape un deceniu de la data presupuselor infracţiuni", a mai declarat Mihăilescu, însuşindu-şi numai vina de a-l fi luat consilier pe Pavalache. "El a făcut puşcărie, pentru mine a însemnat sfârşitul carierei politice", a explicat fostul demnitar.
Senatorul a solicitat colegilor din comisia juridică să respingă solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în dosarul în care este vizat, de vreme ce este vorba de "o reluare, după 7 ani, a aceloraşi acuzţii nefondate care nu au fost dovedite şi nu au fost susţinute de nimeni în instanţă".
Audierea a avut loc loc la solicitarea senatorului PSD care s-a pronunţat şi pentru prezenţa presei la aceste discuţii.
La propunerea democrat-liberalului Iulian Urban, senatorii-jurişti au decis să dea joi şi votul la solicitarea Parchetului. La rândul său, senatorul PSD Dan Şova le-a cerut marţi senatorilor opoziţiei din Comisia juridică să nu se eschiveze de la votul referitor la începerea urmăririi penale împotriva colegului său de partid.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a cerut, la sfârşitul lunii iulie 2008, Senatului, avizul pentru începerea urmăririi penale faţă de Şerban Mihăilescu, în dosarul de la DNA în care acesta este acuzat de primire de foloase necuvenite şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în octombrie 2001, aprilie şi mai 2002, perioadă în care Mihăilescu ocupa funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, el ar fi primit, de la consilierul său personal Fănel Păvălache, numit anterior în această funcţie, arme de vânătoare pe care le-a deţinut în intervalul aprilie ? octombrie 2002, fără să fie posesor al permisului de armă.
Antena3.ro