Procurorii mai au însă nevoie de avizul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a trece la propiu la arestarea senatorului. Din această structură judecătorească fac parte o serie de magistraţi ale căror nume este pomenit de Voicu în stenograme. În cazul a doi dintre ei, Cristian Jipa şi Florin Costiniu, DNA efectuează cercetări sub acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă în favoarea unor terţe persoane aflate în vizorul justiţiei.
Decizia Senatului a fost luată doar cu un vot peste minimum necesar de 69 de voturi prevăzut în regulamentul acestei camere. Hotărârea Senatului va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe la rândul său asupra temeiului solicitării DNA şi să dea sau nu mandat de arestare. Decizia se ia în cadrul unui complet de judecată format dintr-un singur magistrat al ÎCCJ.
Din ÎCCJ fac parte judecători ale căror nume se regăsesc în stenogramele cu înregistrarea discuţiilor lui Voicu: Cristian Jipa şi Florin Costiniu. Magistraţii sunt în atenţia DNA în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă, ceea ce pune sub semnul întrebării legitimitatea prezenţei lor în analizarea şi pronunţarea pe solicitarea DNA de arestare preventivă a senatorului.
Cristian Jipa este al doilea judecător chemat la DNA în dosarul senatorului Voicu şi al omului de afaceri Căşuneanu, după judecătorul Costiniu.
Senatorul Cătălin Voicu a primit de la Costel Căşuneanu suma de 200.000 de euro, pentru a interveni pe lângă magistraţii instanţei supreme care judecau un proces privind o firmă a omului de afaceri, se arată în motivarea Înaltei Curţi, care i-a permis lui Căşuneanu să părăsească localitatea. Costel Căşuneanu este acuzat că, în august 2009, i-ar fi cerut senatorului Cătălin Voicu să intervină pe lângă judecătorii ÎCCJ, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, care judecau litigiul dintre PA&CO International SRL Bacău (firma la care Căşuneanu este asociat, n.r.) şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pentru ca judecătorii să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale, potrivit motivării.
Marius Vulpe, Antena3.ro