Antena 3 CNN Politică Senatorii nu vor "ţigani". Proiectul de lege privind înlocuirea termenului "rom" a fost respins

Senatorii nu vor "ţigani". Proiectul de lege privind înlocuirea termenului "rom" a fost respins

Senatorii nu vor "ţigani". Proiectul de lege privind înlocuirea termenului "rom" a fost respins
09 Feb 2011   •   14:38

Senatorii au respins, miercuri, cu 51 de voturi "pentru" şi 27 de voturi "împotrivă", proiectul de lege iniţiat de către deputatul PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea în actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "ţigan". Cinci senatori s-au abţinut de la vot.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale s-au pronunţat împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană. Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat că proiectul de lege nu rezolvă principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.

Legea iniţiată de deputatul PDL prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "ţigan", în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = ?ţara briţilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = ?ţara maurilor?, deci România = rom + ania = ?ţara romilor?. E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.

Propunerea legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

×
Subiecte în articol: Silviu Prigoana proiect de lege Senat
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close