Senatul a dezbătut, marţi, într-o sesiune extraordinară, cererile de urmărire penală în cazurile Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş. În dosarul Electrica, 83 de senatori au votat pentru începerea urmăririi penale a lui Codruţ Şereş, 36 împotriva, în timp ce un singur vot a fost declarat nul. În al doilea dosar, din 120 de voturi exprimate, 79 au fost pentru începerea urmăririi penale a lui Codruţ Şereş, 40 împotriva şi unul nul. De asemenea, Paul Păcuraru va fi şi el urmărit penal, după ce Senatul a votat - cu 75 de voturi pentru, 44 contra şi unul nul - favorabil cererii DNA. Şi-au exprimat votul 120 de senatori dintr-un total de 135 prezenţi.
Şedinţa de plen în care au fost discutate cele trei rapoarte ale Comisiei juridice a Senatului a început la ora 09:30. Primul punct pe agenda şedinţei a fost validarea a doi noi senatori. Senatorii jurişti au validat mandatele democrat-liberalilor Viorel Aurel Moldoveanu şi Viorel Alexandru, astfel că a fost realizat un cvorum de 137 de senatori. În aceste condiţii, numărul de voturi necesar pentru aprobarea cererii de începere a urmăririi penale în cazurile lui Şereş şi Păcuraru a fost de 69 de senatori.
Primele rapoarte care au fost prezentate în plen au fost cele care îl privesc pe senatorul Codruţ Şereş. Au urmat apoi dezbateri în plen. Codruţ Şereş a declarat în faţa Senatului că este nevinovat şi că dosarul său este unul politic, menit să înlăture încă un adversar al lui Traian Băsescu.
Corneliu Vadim Tudor a considerat că dosarul este unul politic şi a anunţat dinainte că PRM va vota pentru începerea urmăririi penale în cazul celor doi senatori. El a fost de părere totuşi că acuzele aduse celor doi nu pot sta în picioare într-un proces. "Mai ales într-un dosar sunt nişte speculaţii de copii retardaţi, ca să nu folosesc un termen mai dur. ŤNu-i aşa că...?ť Şi bietul ministru: Ťda, nu, da, nuť. Când avem hoţi care au devalizat economia naţională, care au averi de două-trei miliarde de euro, noi ne uităm la un ministru care spune da sau nu sau căruia i se pune în cârcă ceea ce nu s-a finalizat", a declarat liderul PRM.
Din partea PNL, preşedinta Comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai, a declarat că, prin votul pe care îl vor da în plen pentru începerea urmăririi penale în cazurile Şereş şi Păcuraru, liberalii '"acordă şansa de a se afla adevărul în justiţie" şi consideră că cercetarea penală în cazul celor doi senatori este "inconsistentă".
Există totuşi şi senatori care au anunţat că se vor pronunţa împotriva începerii urmăririi penale. Conservatorul Marius Marinescu a declarat că dosarul a fost redeschis la comandă politică de către Daniel Morar, deşi procurorul de caz a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale. "Daniel Morar este incompetent, şantajabil, dirijat politic, părtinitor şi ineficient", a spus Marinescu, în timp ce un alt senator PC, Rodica Stănoiu, a declarat că nu a auzit de dreptul cuiva de a-şi dovedi nevinovăţia. "Eu ştiu că există dreptul la apărare, dar de dreptul de a-şi dovedi nevinovăţia nu am auzit niciodată, iar introducerea unei asemenea sintagme în raportul Comisiei juridice mi se pare de-a dreptul periculoasă", a afirmat Rodica Stănoiu, la dezbaterile din plen.
Şedinţa de Plen a urmat cu dezbaterea privind cererea de începere a urmăririi penale în cazul ministrului Muncii, Paul Păcuraru. Acesta a declarat că nu are niciun fel de rezervă în a vă solicita senatorilor să voteze "pentru". "Ca orice alt cetăţean, am şi eu dreptul să mă adresez justiţiei, pentru serviciile pe care trebuie să le ofere fiecărui cetăţean", a afirmat liberalul Paul Păcuraru, întrebându-se cine răspunde pentru imensa cheltuială de bani, energie, de timp, făcută pentru instrumentarea dosarului, scrie Agerpres.
În finalul şedinţei va avea loc votul, care va fi secret, cu bile. Într-o parte a tribunei de plen vor fi amplasate două urne de vot pentru Codruţ Şereş şi în cealaltă parte a tribunei, o urnă pentru Paul Păcuraru.
Antena3.ro