Antena 3 CNN Politică Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc sparge stereotipurile de gen în politica românească: ”Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu bărbată”

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc sparge stereotipurile de gen în politica românească: ”Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu bărbată”

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc sparge stereotipurile de gen în politica românească. Șefa OFL a povestit prin ce a trecut de când face politică la nivel înalt.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc sparge stereotipurile de gen în politica românească: ”Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu bărbată”
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc sparge stereotipurile de gen în politica românească: ”Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu bărbată”
de Georgiana Adam    |    21 Mai 2024   •   18:50

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței “Femeia în Politică și Administrație”, organizată la Senat. 

Conferința și-a propus să aducă în prim-plan rolul și impactul femeilor în politică și administrația publică,  provocările și oportunitățile întâmpinate de femei în aceste domenii și să promoveze egalitatea de șanse și participarea activă a femeilor în viața publică și decizională.

“Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu „bărbată”, că în lumea aceasta a politicii să fii femeie în adevăratul sens al cuvântului, să fii autentică, să arăţi că eşti sensibilă, să laşi garda jos, să-ţi deschizi sufletul, să spui ce simţi – toate acestea sunt vulnerabilităţi şi piedici în calea unei cariere politice de succes. experienţa mea de după diagnosticul de cancer mi-a arătat cu totul altceva: dacă îţi stabileştio misiune, cu cât îţi deschizi mai mult sufletul, cu cât eşti mai sinceră cu tine însăţi şi faci lucrurile din inimă, cu atât oameni sunt mai receptivi şi vin către tine, pentru că simt că eşti de-a lor”, a spus Nicoleta Pauliuc.

“Este seducător să vorbim despre subreprezentarea femeilor în funcţiide conducere în România – ceea ce este o evidenţăsensibilă – dar cred că este necesar să ne gândim la toate doamnele din această ţară: cum se descurcă o femeie care munceşte şi în gospodărie şi la serviciu, de ce un bărbat câştigă mai mult ca o doamă prestând aceeaşi muncă, de ce nu mai fac româncele copii, de ce am pierdut peste un milion de locuitori de larecensământul din 2011 până la cel din 2022, de ce sunt zone din România depopulate, ce şanse şioportunităţi au femeile din comunităţile rurale, ce facem cu violenţa în familie. Pentru că viața femeilor din România înseamnă şi toate acestea”, a mai precizat senatoarea PNL.

“Adesea, se pune problema electoratului, despre care se spune că nu ar fisuficient de “sofisticat” sau “evoluat” şi că singura metodă de validare a unui politician este votul pe care, iată, electorii l-ar acorda mai greu unei femei. Lucru infirmat de statisticile oficiale. Este facil să spui că electoratul este “misogin” dacă el nu este educat şi dacă nu primeşte şansa să vadă femei în funcţii de decizie”, a precizat șefa OFL.
 
“Este important să înţelegem “de ce” lucrurile stau aşa pentru a putea genera soluţii care să încurajeze atât creşterea reprezentării femeilor în politică, dar şi apetitul doamnelor pentru implicarea în viaţa publică.

Dacă vrem să înregistrăm un progres real, atunci trebuie să strângem rândurile, femei să susținem femei. Putem învinge atitudinea patriarhală din societate şi combate misoginismul dacă fiecare femeie ajută o altă femeie să se ridice să-şi atingă potenţialul, să o inspire, să ofere încredere”, a conchis Nicoleta Pauliuc.

Conform indicelui egalităţii de gen pentru 2023, cu 56,1 din 100 de puncte, România se află pe ultimul loc în UE la Indicele egalității de gen.

Scorul său este cu 14,1 puncte sub scorul pentru UE în ansamblu.

Din 2010, scorul României a crescut cu 5,3 puncte.

Din 2020, scorul României a crescut cu 2,4 puncte.

În domeniul puterii, scorul României a scăzut cu 1,9 puncte.

Datorită progresului mai lent decât alte state membre, clasamentul general al României a scăzut cu un loc din 2020.

România este dată ca exemplu negativ inclusiv în “Rezoluția Parlamentului European din 15 decembrie 2021 referitoare la egalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană în perioada 2018-2020” - alături de Ungaria şi Slovacia, România sunt singurele state în care peste 80% din Legislativ este format din bărbaţi.

×
Subiecte în articol: Nicoleta Pauliuc stereotipuri de gen
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Avertizare meteo imediată Cod Roșu de ploi torențiale. Lista localităților afectate
x close