Antena 3 CNN Politică Senat: PDL obţine un loc la Curtea Constituţională. PSD contestă votul (VIDEO)

Senat: PDL obţine un loc la Curtea Constituţională. PSD contestă votul (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 18:17 14 Iun 2010 Modificat la 18:17 14 Iun 2010
Senat: PDL obţine un loc la Curtea Constituţională. PSD contestă votul (VIDEO)

Iulia Antoanella Motoc, candidatul PDL pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, a fost votată, luni, de către majoritatea celor din Senat. Aceasta a obţinut 71 de voturi "pentru" şi 65 de voturi "împotrivă", dintr-un total de 136 de voturi valabil exprimate.

Al doilea candidat pentru ocuparea acestei funcţii, Teodor Meleşcanu (PNL), a obţinut 65 de voturi "pentru".

În urma rezultatului, PSD a anunţat că va contesta votul de luni. Potrivit Mediafax, senatorul social-dmocrat Nicolae Moga, membru în  comisia de numărare a voturilor, a refuzat să semneze procesul verbal prin care se constata alegerea candidatului PDL ca judecător al Curţii Constituţionale.

Nicolae Moga a precizat, într-o intervenţie în plenul Senatului, că nu a semnat procesul verbal întrucât nu a dorit ca el şi grupul PSD din Senat să fie părtaşi ai "unui vot secret care a fost arătat liderilor de grup de la PDL".


Iulia Antoanella Motoc este doctor în drept internaţional, avocat, membru în Baroul Bucureşti şi profesor universitar la Universitatea din Bucureşti. Motoc şi-a început activitatea profesională ca procuror în 1989, iar perioada 1990 - 1995 a fost judecător la Judecătoria Sectorului 2. Iulia Antoanella Motoc este căsătorită cu Mihnea Motoc, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Şedinţa din Senat nu a fost una lipsită de incidente. Pentru a nu se repeta situaţia de la Camera Deputaţilor, acolo unde, potrivit unor surse parlamentare, unii deputaţi democrat-liberali şi-au sacţionat liderii votând în favoarea candidatului PSD la Curtea Constituţională, Valer Dorneanu, senatorii PDL au fost atent monitorizaţi de liderii de grup deşi votul avea carcater secret şi nu era unul cu bile.

Iritaţi de manevra PDL, liberalii au chemat presa pentru a înregistra comportamentul PDL, gest care a provocat replici tăioase între cele două tabere. Totul a culminat cu retragerea presei din sala unde se vota.



Şedinţa de luni a început cu prezentarea raportului Comisiei juridice. Preşedintele acesteia, Toni Greblă (PSD), a precizat că recomandarea Comisiei este de a propune plenului Senatului, urmare a opiniei majoritare, recomndarea ca Teodor Meleşcanu să fie ales în vederea numirii în funcţia de judecător al CCR. El a menţionat că, în Comisie, Meleşcanu a primit 5 voturi pentru, niciunul împotrivă, iar Motoc zero voturi pentru, zero contra şi trei abţineri. În final, el a precizat că ambii candidaţi vor fi votaţi.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Iulian Urban (PDL) a contestat iniţiativa de a se da o recomandare către plen, considerând că juriştii ar fi trebuit doar să constate că se îndeplinesc condiţiile legale pentru cele două candidaturi. Astfel, Urban a explicat că reprezentanţii PDL din Comisie nu au votat.

De altfel, votul a fost demarat în absenţa Iuliei Motoc de la şedinţa de plen. Vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş (PDL) a ţinut să menţioneze, pentru stenograma şedinţei, că numărul necesar de voturi pentru votarea numirii unui judecător la CCR este de 69 de voturi, adică majoritatea din totalul numărului de senatori. În replică, senatorul PSD Titus Corlăţean a punctat că, în situaţiile în care majoritatea este prevăzută expres în textul de lege, această regulă nu se mai poate aplica.

Antena3.ro

×
x close