Magistraţii, pedepsiţi disciplinar cu excluderea din breaslă, îşi vor putea continua activitatea în funcţii până când hotărârea de sancţionare rămâne irevocabilă, au decis marţi senatorii-jurişti.
Membrii comisiei juridice de la Senat au votat eliminarea din textul OUG 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti a textului prin care magistraţii care făceau recurs la o sancţiune disciplinară să poată fi suspendaţi din activitate. Până în prezent activitatea judecătorii excluşi din magistratură era suspendată din momentul adoptării deciziei de sancţionare.
"(...) în cazul unei sancţiuni disciplinare, ca aceea a excluderii din magistratură, judecătorul sau procurorul care suportau o astfel de sancţiune, erau, în momentul exercitării căii de atac a recursului la completul de nouă judecători la ÎCCJ, suspendaţi de secţia abilitată a CSM din magistratură, deci suspendat din activitatea de magistrat. Nouă ni se pare o dublă sancţiune. Prin urmare, abrogându-se acest text, înseamnă că recursul suspendă executarea, prin urmare el îşi va continua activitatea până când hotărârea de sancţionare privind excluderea din magistratură rămâne irevocabilă", a explicat vicepreşedintele ÎCCJ, Lidia Bărbulescu.
Senatorii jurişti au mai decis şi păstrarea OUG 46/2008 în varianta venită de la Guvern, act normativ prin care se prevede că judecătorii şi procurorii cu o anumită vechime, plecaţi din motive neimputabile, nu pot reveni în magistratură decât prin concurs.
Iniţial, deputatul PDL Iulian Urban a solicitat ca judecătorii sau procurorii cu cel puţin 10 ani vechime, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pe o perioadă de maximum trei ani, să poată fi numiţi fără concurs în funcţia de procuror sau judecător, dar varianta sa nu a întrunit votul membrilor comisiei juridice.
Antena3.ro