Antena 3 CNN Politică Semnul păcii în grupul independenţilor: Foştii liberali s-au împăcat cu ex-pesediştii lui Oprea

Semnul păcii în grupul independenţilor: Foştii liberali s-au împăcat cu ex-pesediştii lui Oprea

3 minute de citit Publicat la 17:49 19 Apr 2010 Modificat la 17:49 19 Apr 2010
Semnul păcii în grupul independenţilor: Foştii liberali s-au împăcat cu ex-pesediştii lui Oprea
Gabriel Oprea şi foştii liberali din grupul independenţilor au îngropat securea surdă a războiului cauzată de lipsa principiilor de sorginte liberală din programul viitorului partid şi a poturilor de conducere pentru cei care au părăsit partidul lui Crin Antonescu. Dacă acum o lună, neînţelegerile din sânul independenţilor dintre foştii PSD-işti şi foştii liberali, provocate de împărţeala posturilor de conducere păreau să se adâncească, în prezent cele două grupuri au ajuns la un compromis. Programul politic de stânga elaborat de Nicolicea şi alţi colegi foşti social-democraţi va fi pigmentat cu idei şi concepţii liberale, iar cei 10 parlamentari care au migrat de la PNL vor avea mai mult ca sigur reprezentare în structurile de conducere, a declarat pentru Antena3.ro, Liviu Câmpanu, liderul senatorilor independenţi.

Timp de câteva săptămâni, foştii social-democraţi şi ex-liberalii din Parlament au dus un mic război al nervilor, fiecare încercând să îngenuncheze tabăra adversaă. Oprea&Co, au atras de partea lor mai mulţi parlamentari social-democraţi pentru a compensa eventuala plecare din grup a parlamentarilor cu concepţii liberale. La rândul lor, câţiva din cei veniţi dinspre PNL, precum Neculai Rebenciuc şi Mircea Irimescu au preferat să meargă mai departe şi să-şi depună adeziunile fie la PDL, fie să activeze în legislativ de unul singur, în timp ce restul celor rămaşi au căutat să se folosească de acest trend pentru a creşte nivelul presiunii asupra lui Gabriel Oprea şi Eugen Nicolicea astfel încât să pregătească o bază de negociere mai bună a programului politic şi a modului de împărţire a funcţiilor de conducere în viitorul UNPR.

Nemulţumirile iniţiale ale celor 10 parlamentari independenţi care provin de la PNL au fost cauzate de faptul că nu au primit nici unul din cele 4 posturi importante din Uniunea Naţionala pentru Progresul Romaniei (UNPR) şi că în programul politic nu a fost inserată nici o concepţie de sorginte liberală.

La un moment dat, independenţii adunaţi în jurul senatorului Liviu Câmpanu au vehiculat în Parlament posibilitatea constituirii unui nou grup parlamantar, prin atragerea de noi parlamentari dinspre zona PNL, care să activeze separat de cel al lui Oprea. Potrivit unor surse parlamentare, democrat -liberalii nu au văzut însă cu ochi buni această fisură în blocul independenţilor pe care au perceput-o chiar ca o posibilă sursă de risc pentru actuala stabilitate guvernamentală.

Constituirea unui nou grup parlamentar ar fi complicat inutil pentru PDL ecuaţia de menţinere a actualei majorităţi parlamentare. Până în prezent, liderii PDL au negociat numai cu Oprea şi Nicolicea funcţii la nivel guvernamental sau în deconcentrate. Apariţia unui nou grup parlamentar format din foştii liberali ar fi însemnat alte negocieri de funcţii cu potenţial de iscare a unor tensiuni în cadrul actualei coaliţii majoritare.

Gruparea Oprea a primit de la PDL 8% din funcţiile de conducere în deconcentrate, iar PDL nu a dat semne că ar fi dornic că ar dori să rediscute acest algoritm de împărţire. De aceea, PDL a sugerat grupării Câmpanu să se împace cu Oprea, lucru pe care aceştia l-au şi făcut.

?Am avut o discuţie serioasă cu domnul Oprea, o discuţie lungă în care am încercat să armonizăm poziţiile pe terme scurt, mediu şi lung în cadrul viitoarei formaţiuni politice. Ne-am armonizat opiniile. Am înţeles cu toţii că într-o perioadă de criză precum cea pe care o traversăm trebuie armonizate politicile de stânga cu cele de dreapta? ne-a explicat Câmpanu.

Potrivit senatorului independent, viitorul program politic al UNPR va cuprinde şi propuneri şi viziuni liberale precum încurajarea mediului de afaceri şi a celui investiţional, strâns legat de problema creării de noi locuri de muncă şi a stopării şomajului, sau cea a susţinerii actualei cote unice de impozitare, urmată ulterior de introducerea sistemului de impozitare prigresiv.

În ceea ce priveşte viitoarea structură de conducere a UNPR, Câmpanu a afirmat că în mod sigur din acestă formulă vor face parte şi parlamentarii cu concepţii liberale.

?În mod sigur, ca principiu cred că da. Nu sunt omul care să mă agăţ de o funcţie. Când am plecat din PNL aveam calitatea de vicepreşedinte. Dacă va fi nevoie voi accepta? ne-a mai declarat Câmpanu, atrăgând însă atenţia că prima conducere a UNPR va fi una interimară până la organizarea unor alegeri interne în cadrul viitorului partid bazat pe un statut intern.

La ora actuală, surse parlamentare din cadrul acestui grup susţin că viitorul lider al UNPR va fi Marian Sârbu, în timp ce Gabriel Oprea va fi preşedinte executiv, iar Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare. În aceste condiţii este posibil ca funcţia de secretar al acestui partid să revină taberei liberale.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close