Antena 3 CNN Politică Șeful ANAF Sibiu spune ce îi lipsește ca să recupereze banii obținuți ilegal de Iohannis din chirii: „Întâi vom merge pe cale amiabilă”

Șeful ANAF Sibiu spune ce îi lipsește ca să recupereze banii obținuți ilegal de Iohannis din chirii: „Întâi vom merge pe cale amiabilă”

sotii klaus carmen iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, și prima doamnă, Carmen Iohannis. Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis
de Mia Lungu    |    30 Sep 2024   •   22:26

Veniturile familiei Iohannis vor fi verificate de ANAF. Este anunţul făcut de preşedintele ANAF Sibiu, Radu Ioan Dobre, în cadrul emisiunii Decisiv, de la Antena 3 CNN. Statul vrea să ştie exact câţi bani a caştigat preşedintele României din chiria imobilelor obţinute ilegal.

Jurnalist Antena 3 CNN: Dumneavoastră ați explicat în scris că, în momentul de față, Fiscul din Sibiu nu are nici obligația, nici dreptul, de a recupera 300.000 de euro de la soții Iohannis, sumă încasată ilegal din chirii. De ce spuneți asta?

Radu Ioan Dobre: Obligația se referă la faptul, că de obicei într-o decizie (n.r. a instanței), apare: „Obligă/ dispune ca AJFP Sibiu să recupereze veniturile din chirii”. La acest aspect mă refeream, nu că nu suntem obligați prin lege.

Jurnalist Antena 3 CNN: Ați spus că aveți nevoie de hotărârea a unei instanțe. Din 2015 există o decizie definitivă. Până în 2024, ce a făcut Fiscul pentru a obține toate actele de care are nevoie în așa fel încât să recupereze această suma.

Radu Ioan Dobre: Din 2015 până acum, am reprezentat în o grămadă de procese aflate pe rolul instanțelor și, iată, am reușit să obținem o hotărâre favorabilă.

Jurnalist Antena 3 CNN: În aceeași zi în care Înalta Curte stabilește termenul de proces pentru Iohannis, adică în iunie, în aceeași zi, instituția Dumneavoastră face o altă cale de atac la Tribunalul Sibiu. De ce nu ați mai așteptat 3 luni de zile ca să aflați decizia Înaltei Curți și ați mai deschis un litigiu în instanță?

Radu Ioan Dobre: Pentru că așa am câștigat timp.

Jurnalist Antena 3 CNN: Nu ați câștigat. Acum, după Înalta Curte, trebuie să așteptați decizia de la Tribunalul Sibiu.

Radu Ioan Dobre: Nu, nu neapărat.

Jurnalist Antena 3 CNN: Păi de ce ați mai făcut-o?

Radu Ioan Dobre: Pentru că acel certificat de moștenitor 7, cu care trebuie să suplimentăm certificatul de moștenitor nr. 168, nu era anulat în nicio hotărârea de instanța pronunțată până în prezent. Practic acel certificat de moștenitor este încă valid.

Jurnalist Antena 3 CNN: Dumneavoastră ne spuneți acum că practic nu puteți face recuperarea?

Radu Ioan Dobre: Bineînțeles că nu putem face, pentru că această suma, și opinia noastră este confirmată de Ministerul de Finanțe și toate structurile noastre superioare, nu se poate face recuperare decât de proprietarul recunoscut prin lege. În momentul în care statul român va fi proprietarul acestui imobil, va putea face recuperarea sumei.

Jurnalist Antena 3 CNN: Și cât mai durează. Din acest moment avem hotărârea ICCJ.

Radu Ioan Dobre: N-o avem! Nu avem hotărârea. Nu.

Jurnalist Antena 3 CNN: Hotărârea o avem. Motivarea nu este încă.

Radu Ioan Dobre: Exact.

Jurnalist Antena 3 CNN: Deci dumneavoastră așteptați motivarea? După care statul român se va înscrie în cartea funciară. Cât credeți că mai durează până când statul român devine proprietar?

Radu Ioan Dobre: Întâi să vedem motivarea, să ajungem în posesia ei.

Jurnalist Antena 3 CNN: Veți lua la verificat toate veniturile familiei IOhannis, din 2007 încoace, pentru a calcula prejudiciul, și să îi cereți familiei prezidențiale banii?

Radu Ioan Dobre: Da, bineînțeles. Vom analiză veniturile obtinite în perioada în care s-a închiriat acest imobil și trebuia să figureze statul român în cartea funciară.

Jurnalist Antena 3 CNN: Păi nu aveți deja această analiză?

Radu Ioan Dobre: Ba da.

Jurnalist Antena 3 CNN: Și care este suma pe care trebuie să o recuperați de la soții Iohannis?

Radu Ioan Dobre: Nu v-o pot da, pentru că este secret fiscal.

Jurnalist Antena 3 CNN: Trimiteți o hârtie să se conformeze familia prezidențială să plătească prejudiciul sau direct va fi făcută executarea silită?

Radu Ioan Dobre: În toate cazurile noi mergem, în prima fază, pe calea amiabilă. O notificare.

Jurnalist Antena 3 CNN: Cât timp că avea la dispoziție să plătească prejudiciul?

Radu Ioan Dobre: Vom vedea la momentul respectiv.

Jurnalist Antena 3 CNN: Păi care este termenul legal?

Radu Ioan Dobre: Nu prevede legea așa ceva.

Jurnalist Antena 3 CNN: Va întâlneați pe stradă cu domnul Iohanis, la supermarket?

Radu Ioan Dobre: Chiar la supermarket, nu. Dar altfel, bineînțeles, l-am văzut în oraș, la diverse evenimente.

Jurnalist Antena 3 CNN: Și v-ați văzut cu Domnia sa, sau l-ați văzut pe stradă și asta a fost tot?

Radu Ioan Dobre: Bineînțeles.

Jurnalist Antena 3 CNN: Bineînțeles ce?

Radu Ioan Dobre: Bineînțeles că nu m-am văzut cu dânsul.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close