Agresivitate politică şi iresponsabilitate în relaţia cu SRI, jocuri politice în cea cu SPP. Criticile aparţin directorilor celor două servicii de informaţii şi vizează în special politicienii PSD care au acuzat implicarea lor în scandalul interceptărilor de la comisia de anchetă Udrea. Invitat la audieri la comisia de resort, şeful SRI, George Maior i-a acuzat pe politicieni de iresponsabilitate prin exacerbarea retoricii la adresa acestei instituţii, în timp ce omologul său de la SPP, Lucian Pahonţu s-a limitat să pună afirmaţiile lui Viorel Hrebenciuc privind poliţia politică făcută de serviciul de informaţii pe care-l conduce pe seama declaraţiilor politicianiste.
"Din păcate, la nivelul retoricii politice, foarte adesea se folosesc anumite concepte şi un discurs mult prea agresiv faţă de ceea ce înseamnă cu adevărat un serviciu de informaţii într-o ţară membră NATO. Am avertizat şi atenţionat asupra acestui lucru, acum şase luni, că există o intensificare a retoricii politice pe acest plan care nu e consonanţă cu realitatea în cadrul acestor servicii", a declarat Maior, înainte de audierea sa în comisia de exercitare a controlului parlamentar asupra SRI.
Chemat la audieri atât pentru clarificarea aspectelor ce vizează înregistratea convorbirilor de la Comisia Udrea, cât şi pentru a lămuri afirmaţiile făcute de social-democratul Marian Vanghelie, Maior a evitat însă să dea lămuriri cu privire la posibila implicare a SRI în interceptările ilegale, el preferând să intre la audierea care se ţine în prezent cu uşile închise.
Directorul SPP, Lucian Pahonţu a fost mai cooperant după audierea sa la comisiile de apărare. El a arătat că a explicat membrilor comisiei că SPP nu dispune nici de cadrul legal, nici de losgistica şi personalul necesar pentru a face interceptări sau a urmări politicienii PSD în teritoriu, ideea creditată recent de liderul deputaţilor social-democraţi, Viorel Hrebenciuc.
Pahonţu a respins şi scenariul existenţei unei unităţi special în cadrul SPP, care ar fi însărcinată sub comanda generalului Burian cu urmărirea politicienilor PSD.
?Nu există această unitate. Domnul general Burian are atribuţiile prevăzute în lege în cadrul SPP. Nu se fac rapoarte de către ofiţerii de protecţie. Nu se poate vorbi de o asemenea urmărire în teritoriu. Nu avem nici baza legală, nici capacitatea logistică, nici tehnica necesară şi nici personalul încadrat pentru astfel de interceptări? a ţinut să sublinieze şeful SPP.
Pahonţu a mai precizat că singura atribuţie a SPP la Parlament este cea de control antiterorist. "Ceea ce se întâmplă în săli, cei ce se ocupă de comunicaţiile din săli nu sunt de la SPP, ci din direcţiile de specialitate din Palatul Parlamentului", a arătat Pahonţu.
ntrebat dacă îi va solicita lui Hrebenciuc să probeze acuzaţiile respective, Pahonţu a spus: "Nu intrăm în jocuri politice. Fiind o instituţie militară, trebuie să stăm mult mai departe. Am prezentat aceste probe în comisie".
Costică Canacheu, şeful Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a susţinut, la rândul său, că SPP nu deţine tehnică pentru interceptări şi că parlamentarii comisiei au de gând să onoreze invitaţia de a merge şi a vedea echipamentele SPP.
"Sigur că vom merge şi le vom vedea. Parlamentari cu state mai vechi au fost şi au văzut aceste echipamente", a explicat Canacheu, care a insistat că SPP "acţionează cu competenţă şi în baza prevederilor legale".
?Nu avem nici un element care să conducă la ideea să credem ceva din ce a spus domnul Hrebenciuc. Dânsul s-a manifestat în spaţiul politic şi tot în spaţiul politic va trebui să şi răspundă. Presiunea politică actuală îi face pe unii politicieni să treacă un pic limita raţionalului? a mai comentat preşedintele comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro