Guvernul PDL-UDMR mai face o încercare pentru impunerea propriilor oameni la nivelul conducerilor serviciilor deconcentrate, după ce Curtea Constituţională (CC) a respins în două rânduri ca neconstituţionale ordonanţele de urgenţă care au fost emise pentru reglementarea acestui domeniu. Premierul Emil Boc a anunţat vineri adoptarea unui nou proiect de lege în acest sens. Potrivit lui Boc, numirea unei persoane la conducerea unui serviciu deconcentrat va fi decisă pe baza unui principiu care va ţine mai mult de funcţia publică şi nu de criterii politice. În fapt, noua lege crează premisile instalării propriei clientele politice sub masca competenţei şi a concursurilor care vor fi organizate pentru directorii care vor recăpăta statutul de funcţionari publici.
Boc a precizat că noul act normativ va corecta aspectele sesizate de Curtea Constituţională, iar Guvernul contează pe sprijinul Parlamentului ca modificările să fie adoptate în termenul legal de 45 de zile.
În prezent, lipsa unor reglementări legislative clare a condus la înregistrarea unor situaţii absurde în care fostul director de deconcentrate numit de PNL sau PSD îşi exercită în continuare atribuţiile, alături de cel numit de PDL sau UDMR pentru acelaşi post. Cum Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţionale precedentele ordonanţe de urgenţă, câteva mii de directori numiţi de actuala putere au tot aşteptata salvarea din parte guvernului pentru a-i înlătura pe predecesorii lor.
Interesant este faptul că şi directorii de deconcentrate numiţi în timpul guvernării PSD-PDL au fost instalaţi în funcţii tot neconstituţional. OUG nr. 37/2009, emisă de guvern în aprilie anul trecut, a fost contestată de PNL, iar CCR a adoptat o decizie de neconstituţionalitate. Nu înainte ca premierul Boc să apeleze la un subterfugiu procedural şi să eliberez o nouă ordonanţă de urgenţă, copie fidelă a primului act normativ de acest gen, căştigând astfel câteva luni de răgaz.
Curtea Constituţională a trântit în octombrie şi această decizia a Guvernului. Ordonanţă îşi produsese însă în acest interval efectele. Aşa se face că social-democraţii, liberaliişi democrat-liberalii din tetitoriu s-au trezit că se luptă în instanţe pentru aceleaşi posturi, unii pentru păsatrare lor, alţii pentru instalarea în noile atribuţii. În tot acest timp activitatea în serviciile deconcentrate este blocată până când instanţele locale se pronunţă asupra posesosrilor de drept ale acestor funcţii, iar statutul este silit să plătească două-trei salarii de directori pentru fiecare post de acest tip.
Marius Vulpe, Antena3.ro