Liderii coaliţiei PDL-PSD se află la această oră într-o nouă şedinţă la sediul Guvernului, principalele teme de discuţie fiind planul anticriză, reducerea bugetelor unor ministere, ce ar urma să fie operată la rectificarea bugetară, şi conţinutul scrisorii FMI. Potrivit unor surse social-democrate, ministerele vizate de diminuarea bugetară ar fi cu precădere cele deţinute de proprii reprezentanţi din guvern, în timp ce cea mai marea parte a ministerelor PDL ar ieşi mult mai puţin şifonate din această rectificare. Nu sunt excluse nici luarea în discuţie a recentelor acuzaţii lansate de liderul PSD, Mircea Geoană la adresa familiei Băsescu sau a problemelor din teritoriu existente între PSD şi PDL.
Reprezentanţii PSD nu sunt dispuşi să cedeze în faţa proiectului de rectificare a bugetului cu care ministrul Finanţelor, democrat-liberalul Gheorghe Pogea a venit în şedinţa de guvern de ieri. Conform surselor citate, ministrul Pogea a invocat condiţiile FMI pentru a propune cele mai mari reduceri de buget la ministerele social-democrate, la care a adăugat introducerea de noi impozite, precum impozitul forfetar, aspru criticat miercuri preşedintele PSD, Mircea Geoană.
Social-democraţii au de gând să ceară astăzi echilibrarea raportului între ministerele deţinute de cele două partide pentru ca efectele negative ale rectificării bugetare să fie suportate în mod egal, susţin sursele citate. Astfel, Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, ar trebui să-şi dea la rândul său obolul pe perioada de criză şi să suporte reduceri de fonduri la fel ca şi alte ministere, au mai declarat acealeaşi surse.
Guvernul a discutat săptămâna trecută, în primă lectură, proiectul de act normativ privind rectificarea bugetară impusă de acordul cu Fondul Monetar de Investiţii (FMI), care prevede o reducere a cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei şi o creştere a veniturilor cu 1,37 miliarde de lei.
Liderii PSD au formulat miercuri o serie de nemulţumiri legate de unele măsuri anticriză privind eventualele reduceri salariale şi de personal, luate în calcul de guvernanţi la nivelul unor ministere, precum cel al Educaţiei sau la nivelul uno companii aflate în subordinea ministerului Economiei.
O altă temă discuţie ar putea fi comasarea şi restructurarea agenţiilor guvernamentale, subiectul fiind abordat şi în şedinţa de miercuri a Executivului. În plus, sunt şi nemulţumiri legate de funcţionarea coaliţiei în teritoriu.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri că ideea de a concedia personal din sistemul de educaţie este inacceptabilă pentru social-democraţi, în timp ce introducerea impozitului forfetar nu ar reprezenta cea mai bună soluţie. El s-a pronunţat şi pentru o consultare prealabilă în coaliţie pe problema rectificării bugetare.
Şi miniştrii social-democraţi au emis semnale că sunt nemulţumiţi de efectele eventualei rectificări asupra bugetelor instituţiilor pe care le conduc. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a susţinut că nu este de acord nici cu neacordarea majorărilor salariale promise sau tăierea cu 5% a cheltuielilor de personal. Reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor sau reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei.
Bugetul Sănătăţii nu va fi diminuat în urma primei rectificări bugetare din acest an, însă fondurile care provin din asigurările sociale de sănătate vor fi mai mici, ca urmare a scăderii numărului de salariaţi, a precizat şi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, social-democratul Marian Sârbu, a declarat, la rândul său, că rectificarea de buget preconizată nu va afecta creşterea pensiei minim garantate sau a valorii punctului de pensie. Şi ministerul Mediului, condus de Nicolae Nemirschi ar urma să fie afectat de reducerea bugetară.
Marius Vulpe, Antena3.ro