Şedinţa de Guvern de marţi, în care urmau să se dezbată problema salariilor uriaşe ale şefilor din agenţii şi autorităţi guvernamentale, a fost suspendată de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Motivul: Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian au pregătit o notă care viza doar agenţiile coordonate de Guvern, deşi premierul Tăriceanu ceruse miniştrilor să prezinte un proiect de act normativ care să reglementeze şi salariile conducătorilor de agenţii coordonate de ministere, informează Guvernul.
"Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a suspendat şedinţa de guvern pentru a acorda timp miniştrilor să prezinte un proiect de act normativ prin care să fie reglementate salariile tuturor conducătorilor de agenţii aflate atât în coordonarea Guvernului, cât şi a ministerelor. În şedinţa de astăzi, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au pregătit o notă care viza doar agenţiile aflate în coordonarea Guvernului", se arată în comunicatul Executivului. Şedinţa Guvernului va fi reluată după reuniunea CSAT
Cei care lucrează în agenţiile şi regiile de stat vor fi salarizaţi după o nouă grilă, nu prin negociere. În cadrul societăţilor comerciale cu capital de stat, salarizarea se va face în funcţie de performanţă. Angajaţii vor putea primi maxim 6.700 de lei, echivalentul unui salariu de secretar de stat. De asemenea, aceştia nu vor putea face parte din mai multe consilii administrative, pentru a nu acumula indemnizaţii foarte mari.
Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei atrag atenţia că aceste instituţii de stat au mai mulţi angajaţi decât restul ţărilor europene. Cea mai mare neconcordanţă cu principiile europene o reprezintă faptul că numirea în funcţie a reglementatorilor din România se face pe criterii politice. Potrivit Ziarului Financiar, Guvernul are în subordine nu mai puţin de 244 de de agenţii, regii, companii naţionale şi autorităţi.
Antena3.ro