Antena 3 CNN Politică Şedinţa Birourilor Permanente a fost amânată

Şedinţa Birourilor Permanente a fost amânată

Şedinţa Birourilor Permanente a fost amânată
10 Apr 2007   •   18:15

Politicienii se întorc marţi la muncă după scurta vacanţă de sărbători. Îi aşteaptă o săptămână încărcată, dar şi tensionată. Cu toate acestea, şedinţa Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, care trebuia să se desfăşoare marţi, a fost amânată, în condiţiile în care Curtea Constituţională nu a transmis avizul referitor la decizia de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Birourile permanente ar fi trebuit să discute, marţi, despre şedinţa în care ar urma să se dezbată şi să se supună la vot suspendarea din funcţie a şefului statului.

Parlamentul ar putea discuta suspendarea preşedintelui săptămâna viitoare, susţine secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Muntean. Acesta crede că se impune amânarea dezbaterii, deoarece Curtea Constituţională nu a transmis în scris la Parlament motivarea la avizul referitor la suspendarea şefului statului. Muntean crede că plenul Parlamentului ar putea fi convocat săptămâna viitoare chiar de două ori. În afara suspendării, deputaţii şi senatorii ar urma să dezbată şi cererea şefului statului de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a dat aviz negativ propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, săptămâna trecută, că actele de care este acuzat Traian Băsescu nu pot fi calificate drept încălcări grave ale Constituţiei încât să determine suspendarea sa din funcţie. Însă, avizul Curţii este unul consultativ. Legislativul va putea fi convocat abia după ce hotărârea Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial.

Noii miniştri ai cabinetului Tăriceanu se întorc marţi la muncă. O zi mai plină are ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care discută cu secretarii de stat şi directorii din minister despre revizuirea şi completarea listei cu cele 10 propuneri de ambasadori. Miercuri este aşteptată şi prima şedinţă a noului guvern Tăriceanu în formula restructurată.

Pe de altă parte, democraţii consideră că actualul executiv este unul ?ilegitim, impus de un premier impostor printr-o lovitură de palat?. Liderii PD au convocat de altfel pentru miercuri o şedinţă a Colegiului Director Naţional în care ar urma să oficializeze destrămarea Alianţei DA. PD a anunţat încă de săptămâna trecută, după ce premierul a decis scoaterea democraţilor de la guvernare, că se va adresa instanţei pentru ruperea Protocolului Alianţei DA. La şedinţa de miercuri, democraţii vor decide totodată şi asupra unei noi strategii politice.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close