Bergner, secretar de stat în Ministerul de Interne al Republicii Federale Germania şi însărcinat pentru probleme ale emigranţilor şi minorităţilor naţionale din partea Guvernului Federal German, a spus că, în Germania, "există un respect deosebit faţă de România şi Bulgaria pentru modul în care şi-au îndeplinit obligaţiile referitoare la asigurarea graniţelor", dar că mai sunt lucruri care trebuie îndeplinite.
"Există însă raportul MCV care se ocupă de combaterea corupţiei în ambele ţări. Aici trebuie constatat un progres semnificativ înainte de a ne putea da acordul cu privire la aderarea în spaţiul Schengen. Atât în opinia Guvernului Federal, cât şi în opinia noastră, vom decide să fim de acord, la un moment din viitor, cu privire la includerea României în spaţiul Schengen", a declarat Christoph Bergner, potrivit Mediafax.
Potrivit acestuia, "reticenţa de moment a Germaniei nu trebuie considerată ca un afront la adresa României".
Întrebat dacă poziţia Germaniei ar fi fost diferită în cazul în care anul 2013 nu ar fi fost an electoral în Germania, Christoph Bergner a răspuns negativ.
"Cred că decizia nu ar fi fost diferită. Noi ne-am fi păstrat poziţia, chiar dacă nu am fi fost într-un an electoral. Noi aşteptăm decizia din raportul final MCV şi, în funcţie de acesta, vom lua o decizie", a spus Bergner.
Acesta a apreciat că nu există o legătură directă între aderarea la spaţiul Schengen şi raportul MCV, dar opinia ţărilor membre în problema aderării trebuie să fie unanimă.
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că ministrul german de Interne este un suporter al României, menţionând însă că din punctul acestuia de vedere România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţia.