Antena 3 CNN Politică Se pregăteşte suspendarea lui Tăriceanu

Se pregăteşte suspendarea lui Tăriceanu

Se pregăteşte suspendarea lui Tăriceanu
06 Mar 2007   •   07:50
Premierului Tăriceanu i se pregăteşte un dosar penal. Dezvăluirea apare în ?Jurnalul Naţional?, care vorbeşte despre un ?dosar mamut?, care riscă să arunce-n aer scena politică, spun ziariştii. Dosarul în pregătire se referă la neregulile din sistemul energetic. Dacă va fi declanşată urmărirea penală, premierul ar putea fi suspendat instantaneu. ?Alro Slatina nu reuşise să primească diferenţa de 25% din energie decât într-o singura modalitate, prin Energy Holding. Vă spune ceva firma aceasta? (...) Mie îmi spune următorul lucru (...) domnul Buzăianu, Energy Holding, firma cu care dumneavoastră aţi făcut contractul de modernizare (la Porţile de Fier I - n.r.) când eraţi ministru al Industriilor. VA Tech vă spune ceva, domnule prim-ministru?? Şeful statului a adresat aceste întrebări premierului, în direct, la o emisiune la postul public de televiziune. A fost semnalul începerii anchetei susţine ?Jurnalul Naţional?.

Potrivit ziariştilor o armată de procurori şi poliţişti judiciari cercetează contractele de furnizare a energiei şi modernizările de la Porţile de Fier. Nu mai puţin de 60.000 de pagini sunt cercetate pentru descoperirea unei vinovaţii a şefului Executivului.

Conform unor surse din sistemul judiciar, citate de ?Jurnalul Naţional?, procurorii anticoruptie se străduiesc să găsească infracţiunea care să pulverizeze clasa politică autohtonă şi, ulterior, să identifice personajele care să fie declarate responsabile şi să fie deferite instanţei de judecată.

Punctul nodal al cercetărilor este, potrivit jurnaliştilor, Nicolae Bogdan Buzăianu, misteriosul om de afaceri invocat de şeful statului. De fapt, Bogdan Buzăianu este un fost consultant al VA Tech - firma austriacă ce a primit al doilea contract Porţile de Fier, urmaşa companiei elveţiene care a câştigat primul contract. Acelaşi Bogdan Buzăianu a fost administrator al Energy Holding, lider pe piaţa furnizorilor privaţi de energie electrică de la noi, firma care, printre altele, a vândut ALRO Energie, cumpărată de la Hidroelectrica.

?Refuz să pricep de ce o dispută de natură comercială, generată de modul în care se derulează un contract între două societăţi, se învârte în jurul persoanei mele şi ajunge o armă politică folosită de înalţii demnitari. De 10 ani căutăm ţapi ispăşitori pentru toate presupusele nereuşite din economie. Văd că România a luat la rând toţi consultanţii. Bănuiesc că urmează aşa-zişii moguli de presă?, a negat Buzăianu acuzaţiile aduse.

DNA confirmă existenţa dosarului Porţile de Fier

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat că nu există un dosar care se referă strict la premierul Călin Popescu Tăriceanu, ci la modernizarea Hidrocentralei Porţile de Fier. Morar a refuzat să spună dacă premierul este vizat în vreun fel sau altul de această anchetă, dar a precizat că ancheta este în faza premergătoare urmăririi penale. Dosarul a fost declinat către DIICOT deoarece procurorii nu au constatat că ar fi vorba despre corupţie. Procuroul şef al DNA spune că se prefigurează infracţiuni de abuz în serviciu.

Tăriceanu explică: Decizia a fost legală

Premierul Tăriceanu a explicat că în 1997, ca ministru al Industriilor, a decis să retehnologizeze hidrocentrala de la Porţile de Fier. ?Decizia luată a fost din punct de vedere juridic legală, din punct de vedere politic necesară şi economic avantajoasă?, a precizat Tăriceanu. ?Sunt surprins să văd că, în 2007, temele de campanie ale PSD cu care am fost atacat sunt reluate. Înseamnă că lucrurile s-au schimbat prea puţin?, crede Călin Popescu Tăriceanu.

Conservatorii avertizează: Se va cere suspendarea lui Tăriceanu

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, l-a avertizat pe premierul Tăriceanu că se pregăteşte o sesizare împotriva sa care va fi depusă până sâmbătă la comisia prezidenţială cu cererea de suspendare a primului ministru. Voiculescu spune că ?implicarea premierului într-un dosar unde nu s-a găsit vinovatul? este ?o încercare de manevră politică, pe care conservatorii nu o doresc? pentru că dacă băsescu aprobă suspendarea, criza politica din România s-ar adânci.

Antena3.ro

×
Parteneri
x close