În paralel, UDMR va primi un portofoliu cheie, cel al Dezvoltării Regionale, plus încă alte două ministere. Suprinzător, pentru acest post Laszlo Borbely, cel care a mai deţinut acest portofoliu, nu mai este creditat cu şanse. Conform unor surse convergente din PDL şi UDMR, lupii tineri din cadrul Uniunii ar dori acest minister pentru un reprezentant de-al lor, printre numele vehiculate regăsindu-se chiar cel al preşedintelui executiv, Kelemen Hunor. Udemeriştii şi-ar mai dori portofoliile Ministerului Comunicaţiilor şi cel al Mediului, pentru Nagy Zsolt şi Attila Korodi, deşi pentru ultima funcţie emit pretenţii şi democrat-liberalii Sulfina Barbu şi Ioan Oltean.
COMPONENŢA VIITORULUI CABINET BOC - Schiţă de lucru
Premier: Emil Boc (PDL)
Vicepremier: Vasile Blaga (PDL)
Ministrul Administraţiilor şi Internelor: Vasile Blaga (PDL)
Ministrul Economiei: Adriean Videanu (PDL)
Ministrul Transporturilor: Radu Berceanu (PDL)
Ministerul Finanţelor: Lucian Croitoru
Ministrul Turismului: posibil Elena Udrea (PDL). Dacă ministerul se desfiinţează, e vizat un alt portofoliu
Ministrul Culturii: posibil Raluca Turcan (PDL).
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Mihai Şeitan (PDL)
Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Valeriu Tabără (PDL)
Ministrul Sănătăţii: Anton Cristian Irimie (PDL)
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului: Petru Daniel Funeriu (PDL).Mai este vehiculat şi numele lui Andrei Marga
Ministrul Mediului: posibil Sulfina Barbu (PDL). Postul e vizat şi de Ioan Oltean (PDL) şi de UDMR.
Ministerul Dezvoltării Regionale: Kelemen Hunor (UDMR)
Ministrul Mediului: Attila Korodi (UDMR)
Ministerul Comunicaţiilor: Posibil să revină UDMR. Nagy Zsolt, apropiat al lui Kelemen Hunor nu este dorit de PDL, datorită problemelor pe care acesta le are cu legea şi DNA.
Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea (independent)
Ministrul Justiţiei: Cătălin Marian Predoiu (independent)
Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu (independent)
Acest Cabinet ar urma să fie susţinut în Parlament de PDL, UDMR, minorităţi şi grupul independenţilor. Negocierile între aceste formaţiuni politice vor continua şi în perioada următoare.
Negoiţă, premierul desemnat de sacrificiu
Deja, democrat-liberalii, împreună cu udemeriştii din Birourile Permanente reunite, au respins marţi introducerea pe ordinea de zi a plenului parlamentului iniţierea procedurii de validare a guvernului propus de premierul desemnat Liviu Negoiţă, semn că PDL nu mai are în plan varianta susţinerii unui astfel de premier nici în cazul constituirii unei noi majorităţi, împreună cu UDMR, grupul minorităţilor şi cel al indpendenţilor lui Gabriel Oprea.
?PSD a propus suplimentarea ordinii de zi cu două puncte: unul privind constituirea unei comisii pentru investigarea modului de derulare al alegerilor prezidenţiale amânat pentru şedinţa comună de luni la ora 14, şi, doi, începerea procedurilor de audiere şi validare a Guvernului Negoiţă. Prin votul majorităţii s-a decis respingerea acestei propuneri? a precizat secretarul Camerei, social-democratul Valeriu Zgonea.
Parlamentarul PSD a precizat că reprezentanţii PDL şi UDMR au votat împotriva acestei propuneri pe motiv că introducerea ei ar fi ?o bătaie de joc deoarece negocierile din aceste zile vor duce la o altă formulă de guvernare?.
La vremuri noi, tot ei. Boc, flancat de triada Videanu-Berceanu-Blaga
Surse democrat-liberale susţin că varianta validării guvernului Negoiţă nu mai este de actualitate. De altfel, încă de luni conducerea PDL ar fi convenit să susţină nominalizarea liderului PDL, Emil Boc, pentru un nou mandat de premier. Conform surselor citate, se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să facă săptămâna viitoare această desemnare imediat după validarea sa pentru cel de-al doilea mandat ca şef de stat şi posibila revocare a decretului prezidenţial în cazul lui Liviu Negoiţă, deşi este de aşteptat ca primarul sectorului 3 al Capitalei să se recuze singur.
De asemenea, aceleaşi surse mai susţin că triada Videanu-Berceanu-Blaga se va regăsi şi în viitoarea construcţie guvernamentală. Berceanu şi Videanu ar urma să fie reconfirmaţi în aceleaşi portofolii pe care le deţin în momentul de faţă, respectiv Ministerul Transporturilor şi cel al Economiei, în timp ce Vasile Blaga este dat ca viitorul ministrul al Internelor şi vicepremier.
Alte nume vehiculate pentru portofoliile ministeriale în PDL îi privesc pe Elena Udrea, pentru Turism, Raluca Turcan pentru Cultură sau Ioan Oltean şi Sulfina Barbu pentru Mediu.
Lupii tineri se înghesuie la guvernarea cu PDL
În ceea ce priveşte UDMR, conform surselor citate, Uniunea ar emite pretenţii pentru trei ministere, din care unul ar fi nenegociabil: Dezvoltarea Regională, Comunicaţiile şi Mediul. Pentru Dezvoltarea Regională, surse din cadrul ambelor formaţiuni politice susţin că fostul deţinător al acestui portofoliu în timpul guvernării Tăriceanu, vicepreşedintele executiv, Laszlo Borbely nu ar mai fi în cărţi.
Tânăra gardă din UDMR caută să-şi însuşească acest portofoliu şi face presiuni asupra lui Marko Bela pentru ca preşedinte executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor sau un apropiat al cercurilor acestuia să primească respectiva funcţie. Potrivit surselor democrat-liberale, udemeriştii ar fi comunicat deja omologilor din PDL că Borbely nu va constitui o propunere de ministru.
Marius Vulpe, Antena3.ro