Se împlinesc trei ani de la momentul în care Traian Băsescu a fost demis din funcţia de preşedinte de 7,4 milioane de români.
În ciuda votului, fostul preşedinte a rămas însă în funcţie cu ajutorul judecătorilor constituţionali care au anulat voinţa electoratului.
Erata CCR care l-a salvat pe Traian Băsescu de la demitere în 2012 este anchetată acum de Parchetul General, după ce Parchetul a fost sesizat despre falsificarea unor înscrisuri oficiale transmise de Curtea Constituţională.
Câteva zile, atât a durat curajul lui Traian Băsescu de a înfrunta electoratul. Apoi s-a răzgândit şi le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze referendumul.
Îndemnurile sale şi vremea extrem de caldă nu au împiedicat însă oamenii să se prezinte la urne în număr foarte mare.
Urnele s-au închis la ora 23, iar liderii USL anunţau deja o victorie răsunătoare.
În acelaşi timp, Traian Băsescu îşi proclama victoria în faţa sediului de campanie.
Preşedintele suspendat a revenit şi la obsesia sa pentru Antena 3.
La urne s-au prezentat 8,4 milioane de cetăţeni, adică 46% din cetăţenii cu drept de vot. Astfel, preşedintele suspendat Traian Băsescu se pregătea să se întoarcă la Cotoroceni, în ciuda celor 7,4 milioane de oameni care i-au cerut să plece.
Decizia finală a stat în mâinile judecătorilor de la Curtea Constituţională. Aceştia trebuiau să decidă dacă listele electorale au fost întocmite corect şi dacă referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsesc este sau nu valid.
Dupa o amânare a deciziei, CCR a revenit cu celebra erată care a dus la invalidarea referendumului. Decizia judecătorilor CCR de atunci i-a adus în faţa procurorilor Parchetului General care au deschis un dosar penal.
Mai multe detalii despre referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012 găsiţi şi în Jurnalul naţional de astăzi.