Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-o scrisoare adresată, joi, preşedinţilor celor două Camere că îi consultă pe parlamentari în legătură cu organizarea referendumului pentru introducere votului uninominal în a doua parte a lunii martie.
Băsescu vrea vot uninominal, începând cu următoarele alegeri. De la tribuna Parlamentului, el a cerut convocarea unui referendum în acest scop, deşi toamna trecută, la şcoala de vară a democraţilor, spunea că este demagogic să foloseşti o astfel de idee fără un calcul politic prealabil. ?Vă consult cu privire la organizarea unui referendum legat de introducerea votului uninominal la Senat şi Camera Deputaţilor începând cu următoarele alegeri parlamentare?, a declarat preşedintele.
Acesta a precizat că prima etapă a procedurilor pentru organizarea referendumului s-a consumat deja. Anunţul a venit la finalul discursului pe care şeful statului l-a susţinut în faţa unui plen din care au lipsit parlamentarii Opoziţiei. În sală nu s-au aflat nici preşedintele Camerei Deputaţilor, nici cel al Senatului.
Băsescu către parlamentari: Aţi exagerat şi aţi fost incisivi
Discursul preşedintelui a debutat însă printr-un nou avertisment către parlamentari, şi nu prin scuzele cerute de aceştia: ?aţi exagerat şi aţi fost incisivi în interpretarea mesajului meu?, a precizat şeful statului, explicând că nu doar parlamentarii au fost vizaţi de spusele sale. ?M-am referit la politicieni care fac legi pentru infractori?. În consecinţă, ?boala e extinsă în tot sistemul nostru politic?, a explicat Băsescu.
Fondurile europene ? accesate de clientela politică
Traian Băsescu a atenţionat că o modalitate prin care se manifestă corupţia este transmiterea informaţiilor de interes public în mod preferenţial, respectiv către protejaţii din imediata apropiere a oamenilor politici. ?Se prefigurează accesarea fondurilor europene de către clientela politică?, a avertizat Traian Băsescu. ?Este esenţial ca politicienii să se decupleze din acest tandem şi să lucreze pentru interesul general.?
Justiţia a început să funcţioneze
Şeful statului s-a referit în discursul său şi la un domeniu delicat - justiţia. ?Justiţia a început să funcţioneze, ceea ce creează un disconfort major celor care au făcut din politică doar vehiculul îmbogăţirii?. Există o stare de nervozitate pentru o parte din oamenii politici deoarece nu mai funcţionează telefonul către procurori şi judecători, a declarat şeful statului.
Discursul lui Băsescu, boicotat de PSD, PRM şi UDMR
Discursul preşedintelui în Parlament a fost boicotat de parlamentarii PSD, PRM şi UDMR, care au lipsit din sală în momentul transmiterii mesajului. Nici preşedintele Camerei Deputaţilor nu a fost prezent la discursul preşedintelui, Bogdan Olteanu declarând că Băsescu ?l-a insultat personal? şi aşteaptă scuze. Liberalul a delegat conducerea şedinţei din partea Camerei Deputaţilor vicepreşedintelui Eugen Nicolicea. O altă absenţă la discursul de astăzi a fost cea a preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, acesta fiind plecat din ţară. În aceste condiţii şedinţa a fost prezidată de vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş.
Reacţii
Liderul PSD Mircea Geoană a calificat propunerea de organizare a referendumului privind votul uninominal drept ?o şmecherie ieftină?. Modul în care Traian Băsescu a lansat iniţiativa privind referendumul este nedemn de un şef de stat, este de părere Geoană. Mai mult, discursul din Parlament a fost cel al unui ?om încolţit? care încearcă să se erijeze în ?fecioara neprihănită a României?.
Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Pentru Olteanu, propunerea lui Traian Băsescu privind introducerea votului uninominal este ?pură demagogie?. Olteanu a mai precizat că, până acum, şeful statului a fost principalul adversar al introducerii votului uninominal. În acest sens, el a amintit de momentul septembrie 2006 - Şcoala de vară a tineretului PD - când Traian Băsescu califica drept demagogie iniţiativa PNL de introducere a votului uninominal.
Marko Bela, liderul UDMR: Nici Marko Bela nu a fost de acord cu solicitarea şefului statului. Bela a afirmat că ideea este populistă şi anacronică şi a apreciat că preşedintele ar fi trebuit, măcar de această dată, să se consulte cu partidele.
Emil Boc, preşedintele PD: ?Propunerea lui Traian Băsescu este în acord cu poziţia PD de susţinere a votului uninominal?. Boc a acuzat opoziţia că a sfidat instituţia fundamentală - Preşedinţia - pe o chestiune de procedură pe care nu a înţeles-o. Mai mult, el este de părere că demersul şefului statului este ?curativ? pentru societatea românească.
Ion Iliescu, preşedinte de onoare PSD: Propunerea preşedintelui Băsescu a fost dur atacată de Iliescu, care a declarat că prin votul uninominal se promovează oamenii cu bani. Fostul şef de stat a avertizat chiar că ?prin votul uninominal nu mai ai niciun fel de control?. Iliescu a arătat că prima propunere de introducere a votului uninominal a fost făcută pe vremea CPUN-ului, Corneliu Coposu şi Radu Câmpeanu considerând că nu este o măsură bună.
Băsescu a fost protejat de jurnalişti printr-un gard
La Parlament, preşedintele Traian Băsescu a fost ferit de jurnalişti cu un gard mobil de protecţie. Este pentru a doua oară când între şeful statului şi ziariştii acreditaţi la Parlament există un gard. Staff-ul tehnic de la legislativ a precizat că măsura de protecţie a fost introdusă de SPP.
Mesajul Preşedintelui României adresat Parlamentului (pdf)
Antena3.ro